του Γιάννη Παναγόπουλου //

Το “Καίγομαι και Σιγολιώνω” του τραγουδήθηκε από όλη την Ελλάδα. O Δημήτρης Υφαντής τραγουδά, παίζει σειρά μουσικών οργάνων, έχει τάξει τη ζωή του στο ηπειρώτικο τραγούδι. Θεωρεί πως η παραδοσιακή μουσική είναι ζωντανό είδος. Και δίνει τον δικό του αγώνα υπέρ της πεντατονίας που χαρακτήρισε τη μουσική παράδοση – σκηνή του τόπου του. Ταπεινός και αφοσιωμένος στην αποστολή της αναγνώρισης, της ανανέωσης του ήχου που λατρεύει ο ηπειρώτης μουσικός, ερμηνευτής, συνθέτης υποδέχεται την Πέγκυ Ζήνα και τα Υπόγεια Ρεύματα στη μουσική σκηνή Σφίγγα, την Πέμπτη 11 Απριλίου. Η παράσταση είναι μέρος ενός “σχεδίου”. Με δύο συμπατριώτες του να ενώσει ετερόκλητα μουσικά πνεύματα κάτω από την ομπρέλα του τραγουδιού υπηρετεί με ανεξάντλητη προσήλωση.

-Ζεις από επιλογή στα Γιάννενα. Στην πηγή της μουσικής που αφιερώνεις τη ζωή σου. Αυτό το διάστημα τι είναι εκείνο που απασχολεί την προσοχή σου περισσότερο;

Πηγαινοέρχομαι στο εργοστάσιο που τυπώνει μια νέα δουλειά που ετοιμάζω. Ένα διπλό άλμπουμ που θα περιέχει ηπειρώτικα τραγούδια και όχι μόνο. Λογικά θα κυκλοφορήσει πριν το Πάσχα.

-Ηπειρώτικα τραγούδια και όχι μόνο;

Θα έχει και λίγο Μοριά. Θα έχει και λίγη Θεσσαλία. Θα υπάρχουν επίσης και δύο διασκευές παραδοσιακών Ηπειρώτικων τραγουδιών με πιο ροκ άποψη. Τα τελευταία είναι ουσιαστικά ένας προπομπός ενός “στοιχήματος”. Θέλω στο μέλλον να κυκλοφορήσω άλμπουμ που τα ηπειρώτικα τραγούδια θα ακούγονται για παράδειγμα σε μια καφετέρια, ένα μπαρ. Θέλω να φέρω τον κόσμο σ’ επαφή με τη μουσική του τόπου μου. Πηγαίνοντας κάτω στην Κρήτη ακούς παντού κρητικά. Εμείς στην Ήπειρο δεν το έχουμε αυτό. Δεν ξέρω αν μπορώ μόνος μου να καταφέρω αυτό που κατάφεραν οι Κρητικοί. Η μουσική τους να ταξιδεύει στον χρόνο, να ακούγεται παντού. Εδώ όμως είναι η πρόκληση. Να ανοίξω έναν δρόμο διάδοσης της ηπειρώτικης μουσικής χωρίς κολλήματα.

-Δεν θα ήταν λάθος να μπεις σε συγκρίσεις γύρω από την αποδοχή δύο διαφορετικών ήχων;

Μα τους λατρεύω τους Κρητικούς. Τους βγάζω το καπέλο. Ξέρεις τι γίνεται; Eχουν πολύ δυνατή μαντινάδα. Κάτι αντίστοιχο έχουμε και εμείς στην Ήπειρο. Τις δικές μας Μαντινάδες τις λέμε Χαβάδια ή Στιχοπλάκια. Τα λέγανε στα Γιάννενα και το Ζαγόρι. Στα γλέντια κάθε φορά που τελείωνε ένα τραγούδι ο καθένας έλεγε το χαβάδι του. Τη μαντινάδα του δηλαδή που μπορει να μιλούσε για τον έρωτα ή την ξενιτιά. Τελευταία προσπαθώ να φτιάξω στο ίντερνετ μια ομάδα που θα γράφει και θα ανεβάζει χαβάδια. Είμαστε 500.000 Ηπειρώτες. Ένας στους 1000 να μπορεί να γράφει ένα δεκαπεντασύλλαβο καλά, είναι αρκετό να αρχίσουμε να εμπλουτίζουμε αυτό που λέμε παραδοσιακό τραγούδι στην Ήπειρο.

•//Η παραδοσιακή μουσική είναι ένα “πείραγμα”. Μια διασκευή που ταξιδεύει στο χρόνο.  Αν μιλήσουμε για τα ηπειρώτικα θα έλεγα πως αρκεί να φανταστούμε πως το κλαρίνο μπήκε την εποχή του Αλί Πασά. Δηλαδή 150 πριν χρόνια πριν. Η έλευση του κλαρίνου και του λαούτου και ο εναρμονισμός τους με τις πανάρχαιες κλίμακες της πεντατονίας “πείραγμα” δεν ήταν;//

-Δεν υπάρχει νέα γενιά μουσικών που προσεγγίζει το παραδοσιακό τραγούδι με τη δική του χάρη; Ακούω διαρκώς νέα συγκροτήματα που το φρεσκάρουν. Έχεις άλλη άποψη;

Αυτό που λες είναι αλήθεια. Δεν θα το έλεγα ακριβώς νέο. Συμβαίνει εδώ και χρόνια. Και οι πρώτοι που μου έρχονται στο μυαλό είναι οι Mode Plagal. “Πειράζουν” και συστήνουν το παραδοσιακό τραγούδι με τον δικό τους τρόπο. Η διαφορά με μένα είναι πως την κύρια μελωδία του δεν την πειράζω. Προσπαθώ ερμηνευτικά να το πω παραδοσιακά και να το αναδείξω με έναν δυτικότροπο τρόπο. Ένας ροκάς μπορεί να κάνει ελεύθερα τη διασκευή του σ’ ένα παραδοσιακό τραγούδι. Εγώ θέλω να κάνω κάτι δυσκολότερο. Πάω πάνω στο παραδοσιακό τραγούδι και “πειράζω¨ με τον τρόπο μου τη μορφή του.

-Ετοιμάζεις εμφανίσεις όπου θα πάρουν μέρος η Πέγκυ Ζήνα και ο Γρηγόρης Κλιούμης από τα Υπόγεια Ρεύματα. Σαν ακουστικό πείραμα ακούγεται αυτό.

Είναι κάτι που ξεκίνησα τον περασμένο Οκτώβρη με κάποιες εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου. Τότε είχα καλέσει τον Γιάννη Χαρούλη, τον Γιάννη Κότσιρα και την Φωτεινή Βελεσιώτου. Τώρα θα κάνω το ίδιο πράγμα με άλλους καλεσμένους. Θέλω να κάνω πράξη αυτό που σου είπα αρχικά. Να δείξω τον έντεχνο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε το ηπειρώτικο τραγούδι. Τώρα προσκαλώ την Πέγκυ Ζήνα και τον Γρηγόρη Κλιούμη με τα Υπόγεια Ρεύματα. Με τον Γρηγόρη καταγόμαστε από το ίδιο χωριό. Και της Πέγκυς είναι μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από το δικό μας. Τους προκαλώ να τραγουδήσουμε μαζί ηπειρώτικα τραγούδια χωρίς να παζαρέψουν κάτι από το ύφος τους. Είναι ένας άλλος τρόπος να φέρουμε το ηπειρώτικο πανηγύρι σε μουσική σκηνή.

-Θεωρούμε πως το μέλλον της μουσικής είναι αυτό που εσύ ανέφερες “πειράγματα”;

Αυτός είναι ο πυρήνας του παραδοσιακού τραγουδιού. Αν μιλήσουμε για τα ηπειρώτικα θα έλεγα πως αρκεί να φανταστούμε πως το κλαρίνο μπήκε την εποχή του Αλί Πασά. Δηλαδή 150 πριν χρόνια πριν. Η έλευση του κλαρίνου και του λαούτου και ο εναρμονισμός τους με τις πανάρχαιες κλίμακες της πεντατονίας “πείραγμα” δεν ήταν; Το “Καίγομαι και Σιγολιώνω” είναι μια διασκευή που έφτασε να γίνει το πιο αγαπημένο ηπειρώτικο τραγούδι πανελλήνια. Μετά από πενήντα – εκατό χρόνια θα θεωρείται παραδοσιακό. Όμως όπως και να το δω αυτό που αισθάνομαι είναι μοναξιά. Είναι τόσα που μπορούν να γίνουν. Πρέπει να υπάρξουν και άλλοι που θα δώσουμε το καινούργιο νερό που χρειάζεται η παράδοση για να την μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους.

-Πώς είναι η ζωή σου στα Γιάννενα;

Ζω εκεί τα τελευταία επτά χρόνια. Διδάσκω σε ένα ωδείο και έχω την ευτυχία να έχω πάνω από σαράντα μαθητές που τους δείχνω αυτά τα λίγα πράγματα που γνωρίζω πάνω στο παραδοσιακό έντεχνο τραγούδι. Διψώ να τους περάσω τις ελάχιστες γνώσεις μου γι’ αυτό και θα ήθελα να παροτρύνω και άλλους να έρθουν μαζί μας. Αν θέλουμε να έχουμε αύριο πρέπει να μπορέσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε το σήμερα ισχυρό.

•Ο Δημήτρης Υφαντής υποδέχεται την Πέγκυ Ζήνα και τα Υπόγεια Ρεύματα στη μουσική σκηνή Σφίγγα, την Πέμπτη 11 Απριλίου. Τους συντροφεύουν στη σκηνή οι Παναγιώτης Βούλγαρης (πλήκτρα, synth bass, υπεύθυνος ορχήστρας), Γεωργία Βακάλη (τραγούδι, κρουστά), Δημήτρης Σταύρου (έγχορδα, πνευστά), Χρήστος Σιούλας (κλαρίνο), Σπύρος Χότζας (βιολί, μπουζούκι) και Δημήτρης Υφαντής (κιθάρα, πνευστά).

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί
Είσοδος σε τραπέζι: 18 ευρώ με μπύρα ή κρασί 

πηγή: fileleftheros.gr