Γράφει η Αγγελική Κώττη //

 

-Γιατί δεν μιλούσαν πριν;

-Γιατί δεν άνοιξε κανένα στόμα τρίτου;

-Τώρα ανακαλύψατε τι γίνεται στο Χόλιγουντ;

Ανόητες ερωτήσεις. Σαν να φταίνε/φταίμε όλοι εμείς που ο Γουάινσταϊν ή όπως διάολο προφέρεται ο απαίσιος παραγωγός του Χόλιγουντ, κακοποιούσε σεξουαλικά και βίαζε γυναίκες. Ε λοιπόν guess what? Εκείνος φταίει! Και μόνο εκείνος.

Μη τα βάζετε με τα θύματά του. Αγνοείτε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που κρατά κλειστά τα στόματα παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι η ντροπή και οι ενοχές. Κι ας μην φταίνε στο ελάχιστο. Δεν έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης η Τζολί, η Πάλτροου και οι δεκάδες ακόμα γυναίκες επειδή αυτός ήταν τέρας. Υπήρξαν θύματα. Γεγονός τραυματικό. Μόνο μία αποκάλυψε το σκάνδαλο, είχε το ψυχικό σθένος να καταγγείλει. Αλλά και ότι κάποιες ακολούθησαν και μίλησαν, είναι γενναίο. Πολύ.

Luiz Rampelotto/Europanewswire/DPA; Matt Baron/Rex Shutterstock; Vianney Le Caer/Rex Shutterstock/ZUMA

Μη τα βάζετε με τους εργαζόμενους γι’ αυτόν που νομίζετε πως ήξεραν και δεν μιλούσαν. Όπως όλα δείχνουν, ο τύπος ήταν ψυχοπαθολογική προσωπικότητα και τρομοκρατούσε τους πάντες. Σκεφτείτε πόσοι θα διακινδυνεύατε την τωρινή και τη μελλοντική δουλειά σας συν μια μήνυση για παραβίαση συμβολαίου εχεμύθειας που όλοι έχουν υπογράψει. Αν αποφασίσετε πως θα το κάνατε, πέραν πάσης αμφιβολίας, συγχαρητήρια. Αλλά να ξέρετε πως μια τέτοια απόφαση είναι δύσκολη, σχεδόν απίθανη. Εχει γίνει ανεξέλεγκτος, άρα γνωρίζει καλά πώς να κρύβει τα σκ… του. Και, ως άνθρωπος με τεράστια δύναμη, σε συνθλίβει. Δεν θα ξαναβρείς δουλειά ούτε ως καθαρίστρια. Ετσι κλείνουν τα στόματα παγκοσμίως και ιδίως στο Αμέρικα.

Στο Χόλιγουντ γίνεται σαφώς το τραγούδι του Κηλαηδόνη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Άλλο όμως η συναινετική σεξουαλική πράξη και άλλο ο εξαναγκασμός. Κατά συρροήν σεξουαλικός θηρευτής ο πώς τον λένε, καταγγέλλουν τώρα τα θύματα. Κάποιος που νομίζει ότι είναι ακόμα κοκοράκι, και ας πλησιάζει τα 70, λέει σιγά τον πολυέλαιο, τις φλερτάρισε και δεν του έκατσαν, ή του έκατσαν και τώρα ξινίζουν. Ε λοιπόν guess what φίλε. It takes two to flirt. Ετσι ρίχνεις εσύ τα θηλυκά;

Κοιτάξτε γύρω σας. Παγκοσμίως μία στις πέντε γυναίκες κακοποιείται από τον σύντροφό της ή από μέλος/ μέλη της οικογένειας ή του περιβάλλοντός της.

Αν δεν ξέρετε καμία, σημαίνει απλώς πως καταφέρνουν και το κρύβουν. Από ντροπή προς την κοινωνία και από φόβο προς τον δυνάστη τους. Η εξουσία τρέφει πάντοτε την αλαζονεία και την ασυδοσία. Είτε η εξουσία του πατέρα, του συζύγου, του προϊσταμένου, είτε του Στρος Καν και του Γουάινσταϊν. Είτε του Ντόναλντ Τραμπ.

#Metoo είναι το hashtag μέσω του οποίου αμέτρητες γυναίκες σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν πως υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Όποιος ενοχλείται από αυτό, σας το λέω απερίφραστα πως είναι μισογύνης. Θαρραλέες, δυνατές, υπέροχες γυναίκες, κομματιάζουν τον εαυτό τους, γδέρνουν τα σωθικά τους και βγάζουν στα φόρα την κακοποίηση που έχουν υποστεί, παρακινώντας και άλλες να μιλήσουν. Κι αυτό αλλάζει αντιλήψεις, διαμορφώνει αλλιώς κάποιες συνειδήσεις. Μόνο κέρδος είναι.

Photo-Stephen-Lovekin.Getty-Images

Στις ΗΠΑ ονειρεύονται πως τώρα έρχεται η σειρά του προέδρου της να ξεσκεπαστεί από τα θύματά του. Ότι θα βρουν το κουράγιο να τον καταγγείλουν, να τον ξεμπροστιάσουν. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, όσο ανοίγουν κάποια στόματα ανοίγουν και κάποια μυαλά. Ούτε να υπερεκτιμάμε ούτε και να υποτιμούμε τις συνθήκες και τους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε πάντως ότι ο ακατονόμαστος θα πέσει σύντομα από αυτόν ή άλλο λόγο. Ήδη πολύ κάθισε.