του Γιάννη Παναγόπουλου //

2018. Ήταν η χρονιά του Drake. Οι πάντες άκουσαν κάτι από εκείνον. Ο φωτογενής Καναδός ράπερ με το “ελαφρύ” γένι, το άλμπουμ Scorpion και τραγούδια σαν το God’s Plan έγινε το αγαπημένο παιδί των τσαρτ παντού. Είναι ο πρώτος άνδρας σταρ από τον Καναδά που καταφέρνει κάτι τόσο δυνατό.

Δεν είναι πως η στατιστική – και μόνο – μπορεί να περιγράψει την αξία ενός καλλιτεχνικού προϊόντος. Αλλά, για μια στιγμή… στην περίπτωση του 2018, στην περίπτωση του Drake, τα πράγματα μοιάζουν ν’ αποκτούν διαστάσεις που μιλούν για φαινόμενο. Από τον Ιανουάριο του 2018 στη μουσική πλατφόρμα Spotify το σινγκλ God’s Plan αναπαρήχθηκε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές. Και οι μουσικές του κυκλοφορίες – στην ίδια πλατφόρμα – περισσότερες από 8,2 δισεκατομμύρια. Το Spotify έχει 191 εκατομμύρια χρήστες σε μηνιαία βάση. Είναι ένας από τους μετρητές απόδοσης των τραγουδιστών – συγκροτημάτων στη μουσική βιομηχανία.

Drake εδώ, Drake εκεί, Drake παντού. Παντού; Τι εννοούμε όταν λέμε παντού; Ας προσθέσουμε ακόμα ένα συστατικό επιτυχίας. Ό,τι συνέβη στο Spotify συνέβη και σε μια άλλη μουσική πλατφόρμα. Την Apple Music. Εκεί ο Drake ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς αν και το άλμπουμ που κατάφερε να ανακηρυχθεί άλμπουμ της χρονιάς ήταν το Golden Hour της κάντρι τραγουδίστριας Kacey Musgraves. H Apple Music έχει 50 και βάλε εκατομμύρια συνδρομητές. Η σχέση του Drake με την Apple έχει βάθος. Επανειλημμένως τραγούδια του έχουν γίνει διαφημιστικά σποτ σε προϊόντα και υπηρεσίες που διαθέτει ο κολοσσός της πληροφορικής.

Η μουσική ραπ συχνά λειτουργεί ως ένα παράλληλο σύμπαν σ’ εκείνο της “καθιερωμένης” μουσικής βιομηχανίας. Ναι, διαχρονικά, καλλιτέχνες που υπηρετούν το είδος έχουν μεγάλο μερίδιο στους καταλόγους επιτυχιών, όμως η σαρωτική επιτυχία του Drake φαντάζει πρωτόγνωρη. Ορίζει τρεντ από μόνη της. Την επιτυχία που κατέγραψαν παραπάνω πλατφόρμες έρχονται να πιστοποιήσουν και τα επίσημα τσαρτ των Η.Π.Α. Το 2018 ο Drake ήταν ο νούμερο ένα καλλιτέχνης τους. Ο 32χρονος τραγουδιστής είναι ο πρώτος – μετά από καιρό – καλλιτέχνης ραπ μουσικής που καταφέρνει να φτάσει στις κορυφές των τσαρτ σε κάθε κατηγορία που αφορά τη χορευτική μουσική, την ποπ μουσική, τη ραπ μουσική, την R N’ Blues μουσική. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 2005 με την περίπτωση του 50 Cent.

•O Drake γεννήθηκε στο Τορόντο. Και είναι ο πρώτος άνδρας τραγουδιστής – συνθέτης από τον Καναδά που καταφέρνει να μεταφράσει σε συντριπτική επιτυχία τη δουλειά του. Κάτι ανάλογο είχε καταφέρει και η συμπατριώτισσά του Alanis Μorissette το 1996 με το άλμπουμ της Jagged Little Pill.

Ολόκληρο το όνομα του καλλιτέχνη που αναγνωρίζουμε ως Drake είναι Aubrey Drake Graham. Σήμερα είναι αναγνωρισμένος ως ράπερ. Είναι όμως αυτό αρκετό; Ας κρατήσουμε το είδος ραπ σαν συνθηματικό αναγνώρισης και μόνο. Αν δοκιμάζαμε να τιτλοφορήσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις του Drake θα μπορούσαμε να τον αναφέρουμε και ως brand name της επικοινωνίας. Είναι τραγουδιστής, συνθέτης, μουσικός παραγωγός, ηθοποιός, παγκόσμια εικόνα. Συστήθηκε στη σόου-μπζ ως ηθοποιός. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ερμήνευσε ρόλο στην εφηβική δραματική σειρά “Degrassi: The Next Generation”. Με την επιθυμία να χωθεί στη μουσική εντονότερα από την υποκριτική το 2007 κυκλοφόρησε τις πρώτες του μουσικές δουλειές “Comeback Season” και “So Far Gone”. Το 2010 ο Drake κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του Thank Me Later. Μια δουλειά που έγινε πλατινένια και έφτασε στην πρώτη θέση του τοπ – 10 των H.Π.Α. Ακολούθησαν τα άλμπουμ If You Reading This It’s Too Late και What Time to Be Alive. “Βάφτηκαν” και εκείνα “πλατινένια” εννοείται.

Η μεγαλύτερη του μεγάλου επιτυχία ήρθε το 2016 με την κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ Views. Παρέμεινε στην κορυφή του αμερικάνικου τσαρτ για 13 εβδομάδες. Το σινγκλ Hotline Bling κέρδισε Γκράμι στις κατηγορίες “Καλύτερη Ραπ Ερμηνεία” και “Καλύτερο Ραπ Τραγούδι”. Στις 29 Ιουλίου 2018 ο Drake κυκλοφόρησε το άλμπουμ Scorpion. Είναι υποψήφιο για βραβείο Γκράμι στην πιο σημαντική κατηγορία: “Άλμπουμ της Χρονιάς”. Ενώ το σινγκλ “God’s Plan” είναι υποψήφιο εκτός των άλλων και στην κατηγορία που όλοι οι τοπ καλλιτέχνες θέλουν να κερδίσουν. Την λένε: “Τραγούδι της Χρονιάς”.

Καμία αγωνία για τη δεκαετία του 2010. Την ίδια στιγμή που ο Κάνεϊ Γουέστ “καίγεται” στην εξτραβαγκάντζα του καπρίτσιου ο Drake ήδη γνωρίζει πως αφήνει το καλλιτεχνικό και επικοινωνιακό του στίγμα επιτυχίας χωρίς αντίπαλο.

 

πηγή: fileleftheros.gr