του Νικηφόρου Γκολέμη //

Το καλοκαίρι παρήλθε, η επιστροφή στα ξένα δρομολογήθηκε και η «εκ των έξω» ανασκόπηση της εβδομάδας επανέρχεται δυναμικά, κάθε Κυριακή στο Fragile. Και τι δεν είδανε τα μάτια μας τις τελευταίες μέρες. Με τις υποχρεώσεις του να τρέχουν, το νοίκι του επόμενου μήνα να μην έχει βγει ακόμα και το ταμείον να βρίσκεται στο μείον εξαιτίας των ολιγοήμερων διακοπών, ο Έλληνας αποφάσισε αυγουστιάτικα να κολλήσει… σταλινίτιδα, με τον πάντα ευρηματικό σε τέτοια θέματα εθνικό μας κομιστή να φροντίζει για την ταχεία και αποδοτική εξάπλωση της «νόσου».

-Λίγο το συνέδριο της Εσθονίας με τις ιδεολογικές αλχημείες και τη μυωπική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων, λίγο ο πανταχού παρών και ετοιμοπόλεμος εθνικόφρων που κυνηγάει ανεμόμυλους και… σταλινικούς και – πολύ περισσότερο – η συντονισμένη συστημική προσπάθεια περιθωριοποίησης οποιασδήποτε σοσιαλιστικής ή κομμουνιστικής θεώρησης, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου «σταλινική» φρενίτιδα που οδήγησε αρκετούς στην (αυτό)γελοιοποίηση.

-Μπορεί η αντικομμουνιστική υστερία και η σταλινική φουρτούνα των τελευταίων ημερών να καταλάγιασαν, το σημαντικό όμως είναι να εντοπισθεί η πηγή και η σκοπιμότητα όλων αυτών των επιθέσεων. Ποια λοιπόν η «επίγευση» που αφήνει όλος αυτός ο αντικομμουνιστικός παροξυσμός; Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την εκκίνηση του αντικομμουνιστικού αγώνα; Μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί ανά την Ευρώπη αρκεί για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει: Με δεδομένη την αποκήρυξη των σοσιαλιστικών/κομμουνιστικών ιδεολογιών στη δυτική και κεντρική Ευρώπη λόγω της ψυχροπολεμικής προπαγάνδας, η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολή ήρθε να γείρει την πλάστιγγα αποφασιστικά υπέρ των αστικών πολιτευμάτων. Πλέον, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες, στις οποίες δεν έχει αφομοιωθεί πλήρως η ιδεολογική ηγεμονία του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και η ανάδειξή του σε μοναδική βιώσιμη μέθοδο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.

(Έτερος συλλογισμός: Η πρόθεση «υπό» σημαίνει «από κάτω», ο Γιώργος σπουδάζει υπολογιστές, άρα ο Γιώργος σπουδάζει κάτι κατώτερο από τους λογιστές).

Η χώρα που βίωσε μια απάνθρωπη ναζιστική κατοχή, που είδε μετά την απελευθέρωσή της τους δωσίλογους να αναρριχώνται – σε αγαστή συνεργασία με τους Άγγλους – στις θέσεις εξουσίας και τους αντιστασιακούς να καταλήγουν στα ξερονήσια· Η χώρα που είδε για πολλοστή φορά τον ξένο παράγοντα να εμπλέκεται με καταστροφικές συνέπειες στα εσωτερικά της και να τη βάζει για επτά χρόνια στον «γύψο»· Αυτή η χώρα ήταν φύσει αδύνατο να παραγάγει ένα οποιοδήποτε αντικομμουνιστικό αφήγημα, όσο η ιστορική μνήμη των πολιτών της βρισκόταν σε ένα στοιχειώδες επίπεδο πάνω από το μηδέν. Τώρα όμως οι συγκυρίες φαίνεται να έχουν αλλάξει και το φύλλο να έχει «γυρίσει» υπέρ του κεφαλαίου: Τα χρόνια έχουν πλέον περάσει, οι νεότερες γενιές δεν είναι «εξοπλισμένες» με τις ίδιες εμπειρίες (παρά έχουν λάβει «φιλτραρισμένα» όσα ερεθίσματα κρίνονται ωφέλιμα), η ενημέρωση ελέγχεται από υπόδικους – φυγόδικους κομιστές και ναρκέμπορες και – το κυριότερο όλων – υπάρχει πλέον (για τους συστημικούς) η δυνατότητα ταύτισης σύσσωμης της αριστερής ιδεολογίας με μια υπαρκτή «καταστροφή»: Την «πρώτη φορά αριστεροδεξιά» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η ιδανική καμήλα για να σηκώσει το βαρύ φορτίο του αντικομμουνισμού και να αποτελέσει τον «χρήσιμο ηλίθιο» του συστήματος.

-Ένα σύστημα που έχει βρει τον ΣΥΡΙΖΑ… μπόσικο και ξεκινάει έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων, για να πλήξει μέσω ΣΥΡΙΖΑ την αριστερή ιδεολογία εν συνόλω. Αυτός είναι εξάλλου ο πραγματικός στόχος και όχι τα παλαιοπασοκικά απολιθώματα του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ που όχι σύστημα, αλλά ούτε μυρμήγκι δεν φαίνονται ικανά να τρομάξουν. Μέχρι και κάτι εικόνες της Παναγίας (!) επιστράτευσαν οι… αθεόφοβοι ως δήθεν δείγμα σταλινισμού στη δημόσια διοίκηση. Το ζήτημα κρίθηκε μάλιστα τόσο σοβαρό από την Ιερά Σύνοδο, ώστε να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου (!), ενώ ο συνήθης ύποπτος βουλευτής των ΑΝΕΛ (και υφυπουργός μεταφορών για 12 ώρες) ζήτησε την κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών. Εύλογα λοιπόν γεννάται η εξής απορία: Όταν έχεις κυβερνητικό εταίρο που παίρνει γραμμή από τα… κεντρικά (Αρχιεπίσκοπος) για το αν θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν δέχεσαι καθημερινά και αδιαμαρτύρητα τη δημοσιογραφία της… Παναγίας, πόσο απέχει τελικά το να καταδικάσεις τον «συμμορίτη» και να ηρωοποιήσεις τον λαδέμπορα; Δυστυχώς, όχι πολύ…