Οι “όμορφες” μέρες του Ιούνη για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Έθνος, στο εκδοτικό συγκρότημα “Πήγασος”, συνεχίζονται. Οι περισσότεροι από αυτούς βαδίζουν στο τούνελ της ανασφάλειας. Όχι όλοι τους. Αυτό το κείμενο δεν έρχεται να διχάσει. Να ενώσει θέλει. Αλλά να, είναι η βιασύνη πολλών να κάτσουν πρώτοι στη σωσίβια λέμβο του καραβιού που αργά – αργά βυθίζεται, χωρίς να κοιτάξουν πίσω ποιους αφήνουν….

-Στην ΕΣΗΕΑ και στη προχτεσινή συνέλευση των εργαζομένων του “Πήγασου” αποφασίστηκε συνέχιση της απεργίας, για 48 ακόμα ώρες. Έγινε ψηφοφορία. Και η κάλπη έβγαλε, υπέρ 58 έναντι κατά 48. Ωστόσο υπογραμμίστηκε από εργαζόμενους, που στηρίζουν διαχρονικά τις απεργίες, ότι η πεισματική άρνηση του εκδότη και του διευθυντή να συνεχίσουν την έκδοση της εφημερίδας μέχρι τον πλειστηριασμό της, υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ετοιμάζουν ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του ομίλου στο οποίο όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στους οποίους διαμηνύουν ξεκάθαρα ότι αποτελούν… βάρος.

-Κάπου εκεί ή κυριολεκτικά εκεί “ζει” ο λόγος που οι δικηγόροι του Φώτη Μπόμπολα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους ξεφορτωθούν άμεσα, τους πρότειναν να υπογράψουν καταγγελίες σύμβασης προκειμένου να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Χρησιμοποίησαν δε κι άλλα, άχρηστα στην ουσία δέλεαρ, όπως η παραχώρηση κάποιων παλιών εταιρικών αυτοκινήτων προκειμένου να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό, και ένα παλιό χρέος της Εφημερίδας Πρώτο Θέμα προς την Πήγασος. Σοβαρά τώρα, δέκα μεταχειρισμένα αμάξια μπορούν να είναι στοιχεία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε 400 και βάλε εργαζόμενους και εκδότη που μέχρι πριν λίγο ρύθμιζε την πολιτική σκηνή της χώρας; Μετά απ’ όλα αυτά τα τραγελαφικά προτάθηκε από κάποιους ότι καλύτερη τακτική, τη δεδομένη στιγμή, θα αποτελούσε το άνοιγμα της εφημερίδας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάδοση των αιτημάτων των εργαζομένων. Σε περίπτωση άρνησης της μεριάς Μπόμπολα να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα, προτάθηκε προσπάθεια χρηματοδότησης από τις τράπεζες τις οποίες σαφώς και συμφέρει να πάνε σε πλειστηριασμό με το μαγαζί ανοιχτό. Για τα δεδουλευμένα που χρωστά στους εργαζόμενους  ο Φώτης Μπόμπολας έχει, από χθες, έναν επιπλέον λόγο να προσπαθεί να τα γλιτώσει, καθώς δεσμεύτηκαν και οι προσωπικοί του λογαριασμοί. Φυσικά όταν κάποιος επιθυμεί πραγματικά να πληρώσει, υπάρχουν τρόποι να το κάνει.

-Κατά τα άλλα δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ακούν, μαθαίνουν για το φημολογούμενο ενδιαφέρον ντόπιων σούπερμαν του κέρδους να αγοράσουν τον κάποτε κραταιό μιντιακό  “Πήγασο”. Χτες στην πιάτσα έσκασε το όνομα νέου επενδυτή. Έχει παρελθόν στα φλερτ εξαγοράς εταιρειών πρώτης “επικοινωνιακής” γραμμής. Οι εργαζόμενοι περιμένουν. Η δική τους σοβαρότητα είναι συχνά μεγαλύτερη εκείνων που ονομάζουμε “παράγοντες εξελίξεων” της χώρας μας.

-Το κλου της υπόθεσης είναι οι υπάρχουσες διευθυντικές ομάδες των εφημερίδων του Πήγασου. Από μέχρι πρόσφατα πολέμιοι των απεργιών – έφθασαν μάλιστα στο έσχατο σημείο να ισχυρίζονται πως απλήρωτοι εργαζόμενοι έκλεισαν με τις απεργίες τους το μαγαζί – τώρα δείχνουν πως η απεργία τους βολεύει και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να ανασταλεί… Γιατί άραγε;