του Γιάννη Παναγόπουλου //

Η νίκη της Φώφης Γεννηματά, μην πω και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η νίκη του ρουστίκ ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κεντροαριστερού φορέα ο παράγοντας καψούρα για το κόμμα του πράσινου ήλιου κέρδισε την μοντερνιά του νέου πολιτικού αέρα. Εκείνου που λέει πως το μέλλον του “προοδευτικού” χώρου έρχεται μετά από φιλτράρισμα ανάμεσα στο κάλο και το κακό, την ενεργοποίηση συνεργασιών για να πάμε, όλοι μαζί, ένα βήμα μπροστά.

Μένω δίπλα από το Γήπεδο του Σπόρτιγκ. Και την περασμένη Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά είχε την προεκλογική της συγκέντρωση εκεί. Το μπούγιο με ελκύει, με μαγνητίζει μπήκα στο γήπεδο μπάσκετ των Πατησίων και το θέαμα ήταν απολαυστικό. Μια ζωντανή τρολιά. Σαν να βλέπεις live το αλήστου μνήμης βίντεο που παίζει στο ίντερνετ με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο να λέει τα καταστήματα κατηγορίας “μεγάλη πίστα” κέντρα πολιτισμού.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας στεκόταν όρθιος κάτω από το βήμα της ομιλήτριας και χαιρετούσε συντρόφους από τα χρυσά χρόνια της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Η είσοδος του Απόστολου Κακλαμάνη στο χώρο μαγνήτισε την τρίτη ηλικία που έσπευσε να του φιλήσει χέρια και μάγουλα και σβέρκο. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου χαμογελούσε γεμάτη αυτοπεποίθηση για την έκβαση του αγώνα. Ο Νίκος Σηφουνάκης προτίμησε μια χαμηλών τόνων παρουσία, κινούνταν στο χώρο με ηρεμία μακριά από τη λάμψη των πρώτων σειρών. Ήταν εκεί και ο εργατομπαμπάς πρώην πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Η περασμένη Πέμπτη ήταν μια σύναξη νοσταλγίας για τα παλιά τα χρόνια τα καλά. Και ανάμεσα στους συγκεντρωμένους η λογική οικειοποίησης του πολιτικού χώρου της Ελληνικής κεντροαριστεράς χτες – σήμερα – για πάντα ήταν πανταχού παρούσα. Οι φόλοουερς του παλιού ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως έχουν ένσημα αγώνων και επομένως είναι πατριωτικό καθήκον να μην αφήσουν τους επισκέπτες να κουμαντάρουν το σπίτι που εκείνοι έχτισαν, φρόντισαν, διακόσμησαν.

Για όλους αυτούς η νίκη της Φώφης Γεννηματά είναι η ανάσα ύπαρξής τους. Και το κάλεσμα της πρωτιάς έστω και στο χωριό, έτσι για το γινάτι της πρωτιάς, ενεργοποίησε σειρά αντανακλαστικών που έμοιαζαν απενεργοποιημένες μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες του περασμένου διαστήματος .

Η παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ προφανώς δεν είναι το νέο του κεντροαριστερού φορέα που θα προκύψει μετά τις εκλογές του δεύτερου γύρου….

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό.