Aπο σήμερα ως και τις 20 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Τ.Ε.Ι. Αθήνας η εικαστικός Ελένη Πολυχρονάτου παρουσιάζει την έκθεσή της “Έρευνα Πεδίου”.  Περιλαμβάνει Έργα Ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν το 2015, 2016 και 2017 (υλικά: ακρυλικά, ακουαρέλες, μελάνια και εκτυπώσεις). Στα έργα, ο εικαστικός λόγος της δημιουργού συμπλέει με τη στοχαστική αποφθεγματικότητα των ρήσεων και προσκαλούν τον θεατή να περιηγηθεί τόσο στα εσώτερα σύμπαντα όσο και στο «εμείς» που διαπνέει και το σύνολο του έργου.

-Η Έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Συμποσίου που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών για την Επιστήμη και την Τέχνη (12 και 13 Μαΐου) με τίτλο «Βήματα του νου – Ατενίζοντας την αρμονία του σύμπαντος», στο οποίο η Ελένη Πολυχρονάτου συμμετέχει με Εισήγηση που έχει θέμα «Φύση και Τέχνη: Συμβίωση εν Αρμονία».

 

-Μέσα στον πυρετό προετοιμασίας της έκθεσής της η Ελένη Πολυχρονάτου βρήκε χρόνο ν’ απαντήσει ερωτήσεις που ρίχνουν φως στο καλλιτεχνικό της πεδίο.

-Ερευνά πεδίου. Θέλετε να μας ορίσετε την έννοια πεδίο. Και ακόμα περισσότερο μπορείτε να μας μιλήσετε για τις διαφορές ανάμεσα σε αυτό που ορίζουμε “πεδίο” και αυτό που ορίζουμε ως “πλαίσιο”;

-Έρευνα πεδίου μπορεί να σημαίνει Παρατήρηση, Μελέτη, Διερεύνηση του Χώρου αλλά και του πλαισίου της Ζωής.

-Στα έργα σας, ανάμεσα, πάνω και κάτω από τα σχέδιά σας υπάρχουν προτάσεις, αν τα πούμε συνθήματα θα ήταν λάθος;

– Τα λόγια που συνοδεύουν τους πίνακες είναι το σημείο εκκίνησης αλλά και το όχημα για μια περισσότερο ή λιγότερο πνευματική διαδρομή …αφορούν κείμενα που είναι καλό να υπάρχουν μέσα μας, γύρω μας, ανάμεσά μας.

-Πριν δύο χρόνια είχατε μια ιδέα που αγκάλιασε ο κόσμος, την ονομάσατε: “Κρεμάστρες αλληλεγγύης”. Τα «ζωντανά γλυπτά» φτιαγμένα από ξύλο, μέταλλο ή ανακυκλώσιμα υλικά που τοποθετήθηκαν σε πλατείες, πάρκα, δημαρχεία, σχολεία ή άλλα πολυσύχναστα μέρη ενθαρρύνοντας τους περαστικούς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όσους το έχουν ανάγκη. Σήμερα όταν επιστρέφετε σ’ εκείνη την περίοδο τι σκέφτεστε;

-Οι κρεμάστρες αλληλεγγύης είναι ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη. Θα φιλοξενηθεί σε άλλο δήμο της Αθήνας.

-Εχετε δηλώσει πως η φράση που είπε ο Joseph Beuys το 1982 στα εγκαίνια της Documenta του Kassel  «Πρέπει να εφαρμοστεί μια διαδικασία επανανθρώπισης του Ανθρώπου». Το προσυπογράφω με όλη μου τη καρδιά… ειδάλλως θα έχουμε μια κοινωνία «ζωντανών νεκρών σας εκφράζουν απόλυτα. H Documenta 14 που φιλοξενείται στην Αθήνα συνδέεται μαζί της;

-Είναι μια ερώτηση που έχει ήδη απαντηθεί. Ή άποψη δηλώνει πρωτίστως την ποιότητα του ομιλητή. Όπως και να ’χει οφείλουμε να προσπαθούμε για τον Πολιτισμό, αν τώρα τα κίνητρα έχουν την ίδια πηγή με το πνεύμα του Joseph Beuys…ε τότε τόσο το καλύτερο….προσωπικά το χρέος μου είναι να δημιουργώ και να βοηθώ όποτε κι αν μπορώ. Δεν έχω την πρόθεση να κρίνω τις προσπάθειες των άλλων….οι οποίες τις περισσότερες φορές γίνονται σε αντίξοες συνθήκες.

BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Σημείωμα

Η δρ. Ελένη Πολυχρονάτου έλαβε πτυχίο Ζωγραφικής το 1983 και Γλυπτικής το 1993 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αρίστευσε και βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Ως καλλιτέχνιδα έχει παρουσιάσει το έργο της σε διεθνείς εκθέσεις, σε 10 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές με κύριο θέμα τη διερεύνηση της σχέσης λόγου και εικόνας.

Είναι η πρώτη διδάκτορας (2007) του Τμήματος Θεωρίας της Τέχνης ΑΣΚΤ με θέμα «Έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας στον αστικό και φυσικό χώρο: από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα».

Έχει μετάσχει σε Επιστημονικά Συνέδρια με εισηγήσεις για τη δημόσια και οικολογική τέχνη και έχει δημοσιεύσει σε καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά έντυπα άρθρα. Έχει διδάξει και στις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Είναι εμπνεύστρια και υπεύθυνη υλοποίησης του πρότζεκτ: «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας η Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου».

ινφο

«ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙ0Υ» τιτλοφορείται η εικαστική έκθεση της Ελένης Πολυχρονάτου στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (αίθουσα υποδοχής-φουαγιέ, Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω), τα Εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 8:00 μμ. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου, ενώ το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά ώρες 9:00-14:00 και 17:00-21:00.