Με τον αισιόδοξο τίτλο «Ελευθερουδάκης τέλος και ”νέα” αρχή», κυκλοφόρησε χθες ένα άκρως απαισιόδοξο νέο: στις 30 Σεπτεμβρίου κλείνει το τελευταίο σημείο πώλησης της αλυσίδας των βιβλιοπωλείων «Ελευθερουδάκης».

Δώρα Κοτσύφη: Είμαι πελάτης από το 1976 και η εξυπηρέτηση ήταν πάντα τέλειαΜε ανάρτηση στο Facebook και υπό τον τίτλο «Εξω απ’ το κουτί: Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει», η Σοφίκα και η Μαρίνα Ελευθερουδάκη από χθες μας πληροφορούν:

«Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε ”έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στον διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενό μας ”βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας». Και ρωτώντας ρητορικά, μας απαντούν «Γιατί το κάνουμε;». Φτάνοντας έως τα βίντεο, το σινεμά και τον βωβό κινηματογράφο. Τα γουόκμαν και τα iPods μετά τα 45άρια και τα 33LP μουσικής: «Στον χώρο του βιβλίου -επικεντρώνουν- για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ωσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ενας κόσμος άνω-κάτω…».

«Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;» αναρωτιούνται και υπόσχονται «να παραμείνουν στον χώρο» αλλιώς και «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», «να το ανακαλύψουμε μαζί».

Εκπτωση
Προαναγγέλλοντας μάλιστα ένα μεγάλο μπαζάρ στον χώρο τους με έκπτωση έως και 80%, κάτι που ευθύνεται, επίσης, για την παρούσα κρίση όσον αφορά το βιβλίο, όπως αναγνωρίζουν όλοι στον εκδοτικό χώρο. Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, στο οποίο προηγήθηκαν το σταδιακό κλείσιμο των 21 σημείων πώλησης που διατηρούσε ο «Ελευθερουδάκης» στην ακμή του κατά την τελευταία πενταετία και η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

 

Δημήτρης Μακρυπόδης: Η σχέση μου με τον χώρο ήταν συναισθηματική
‘Eτσι, παρά τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών για τη διαδικασία εξυγίανσης τον Μάρτιο του 2016, η οικογένεια Ελευθερουδάκη επιλέγει να επαναδραστηριοποιηθεί στον χώρο του βιβλίου με διαφορετικό τρόπο, κάνοντας μια νέα αρχή.Ευελπιστώντας ότι το χάρτινο βιβλίο δεν είναι παρελθόν και, την ίδια στιγμή που αλυσίδες βιβλιοπωλείων κλείνουν και μικρά αμιγώς βιβλιοφιλικά βιβλιοπωλεία «παρά ταύτα» ανοίγουν στην περιφέρεια και στο κέντρο, μεγάλοι εκδοτικοί αναστέλλουν, μειώνουν ή ζητούν από τους συγγραφείς να συμβάλλουν στην παραγωγή, ενώ νεότευκτοι μικροί εκδοτικοί που δημιουργούνται με τα ελάχιστα επαναφέρουν στο προσκήνιο το βιβλίο ως έργο τέχνης (Κίχλη, Αντίποδες, Ποικίλη Στοά, Περισπωμένη, Κουκούτσι κ.ά.), ζούμε το μεταβατικό στάδιο προς μια νέα εποχή. Αν και το ερώτημα παραμένει από πολλούς: μετά τον «Παπασωτηρίου» και τον «Ελευθερουδάκη», ποιος θα είναι «ο επόμενος Ελευθερουδάκης»;Ελένη Γκίκα
Φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου 

Το βιβλιοπωλείο έχει μπαζάρ μέχρι 26 Σεπτεμβρίου
«Η νέα αρχή θα γίνει στο Διαδίκτυο»

Με αρκετή συγκίνηση, αλλά και την υπόσχεση για μία νέα αρχή, ανακοινώθηκε χθες το κλείσιμο του τελευταίου βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης». Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από ένα μεγάλο μπαζάρ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου, και το βιβλιόφιλο κοινό έσπευσε να… τιμήσει την εκδήλωση.

 

Δώρα Κοτσύφη: Είμαι πελάτης από το 1976 και η εξυπηρέτηση ήταν πάντα τέλεια
Δώρα Κοτσύφη: Είμαι πελάτης από το 1976 και η εξυπηρέτηση ήταν πάντα τέλεια
«Είναι ιδιαίτερα φορτισμένη η σημερινή ημέρα. Πελάτες ετών έρχονται να μας συμπαρασταθούν και να δείξουν την υποστήριξή τους», περιγράφει η ιδιοκτήτρια του ιστορικού βιβλιοπωλείου, Σοφίκα Ελευθερουδάκη. Παρά το λουκέτο που υποχρεώθηκε να βάλει στην επιχείρηση, η κ. Ελευθερουδάκη δεν εγκαταλείπει τα σχέδια για το μέλλον.

Στόχος της είναι να ενισχύσει την ιστοσελίδα (e-shop) του βιβλιοπωλείου, να κρατήσει και να βελτιώσει τις υπηρεσίες και παροχές προς το κοινό και να συνεχίσει την προσπάθεια έκδοσης βιβλίων για προσωπική χρήση και για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε εκδοτικούς οίκους. «Πρόκειται για ένα σχέδιο print on demand, με το οποίο μπορούμε να εκδώσουμε από ένα φωτογραφικό λεύκωμα ή πορτφόλιο έως ένα λεξικό, μια ποιητική συλλογή, μυθιστορήματα, αλλά και άλλα βιβλία. Είμαστε εδώ και είμαστε διαθέσιμοι να αναλάβουμε επίσης την οργάνωση και την πλήρη διαχείριση βιβλιοθηκών σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, ιδρύματα και άλλους φορείς», λέει.

Η «γεύση» που της αφήνουν τα σχεδόν 45 χρόνια που συμπληρώνει φέτος στη δουλειά έχει πολλές γλυκιές στιγμές. «Οι πελάτες μάς αντιμετώπιζαν σαν οικογένεια και ένιωθαν τους χώρους μας σπίτι τους. Μας ακολουθούσαν παντού και δεν έλειπαν οι περιπτώσεις όπου δεκάδες από αυτούς ξεκινούσαν να μας επισκέπτονται ως φοιτητές ακόμα, ενώ αργότερα έρχονταν με τα παιδιά, ακόμα και τα εγγόνια τους».

Συγκινημένοι προσέρχονταν στο κτίριο της Πανεπιστημίου και άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάποιοι από περιέργεια και οι περισσότεροι για να ψάξουν μια τελευταία φορά για «θησαυρούς» κρυμμένους στα ράφια. Ολοι συμφωνούν ότι ο «Ελευθερουδάκης» αποτελεί όνομα-σταθμό στον χώρο των βιβλίων και εκφράζουν τη λύπη τους για το κλείσιμο.

Ο 27χρονος Νώντας, μάγειρας στο επάγγελμα, σύχναζε τα τελευταία χρόνια στον «Ελευθερουδάκη». «Εβλεπα τις νέες κυκλοφορίες στην ιστοσελίδα και ερχόμουν να προμηθευτώ τα βιβλία που ήθελα. Επέλεγα βιβλία συναφή με το αντικείμενό μου και θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το site για τις ανάγκες μου», λέει. Από το 1976 αγοράζει τα βιβλία της από τον «Ελευθερουδάκη» η κ. Δώρα Κοτσύφη. «Η εξυπηρέτηση ήταν πάντα τέλεια. Λυπάμαι να βλέπω καταστήματα γύρω μας να κλείνουν και ειδικά στον χώρο του βιβλίου. Ο ”Ελευθερουδάκης” ήταν για εμένα μία συνήθεια, ήταν παράδοση να έρχομαι εδώ», σχολιάζει, κρατώντας στο χέρι της ένα παιδικό βιβλίο για το εγγονάκι της.

Οσο για τον δικηγόρο Δημήτρη Μακρυπόδη, δείχνει την εμπιστοσύνη του στο κατάστημα από το 2008. «Εχω μια συναισθηματική σχεδόν σχέση με τον χώρο. Τον θυμάμαι από τις διηγήσεις της μητέρας μου. Προτιμώ τους χώρους που λειτουργούν αμιγώς ως βιβλιοπωλεία. Εχουν μια μαγεία που δεν βρίσκεται εύκολα αλλού», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ

Πηγή:  www.ethnos.gr