Τέχνη. Δεν είναι ξεκομμένη από τα συναισθήματα. Και αν πεις πως πυρήνας της είναι η δημιουργία τους δεν κάνεις λάθος. Ο γενικός τίτλος της έκθεσης, από τις 19 Ιουλίου έως τις 19 Νοεμβρίου είναι «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων». Και ο «υπότιτλος» που τον περιγράφει είναι: 129 αριστουργήματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου: 129 ιστορίες για τα συναισθήματα”. Η έκθεση είναι μια σύμπραξη του κορυφαίου μουσείου της χώρας και ενός από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, του Μουσείου Ακρόπολης και του Ιδρύματος Ωνάση. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η συνδιοργάνωση της έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης.

Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη αρχαιολογική έκθεση που έχει ως θέμα της την απεικόνιση του ‘‘ήθους της ψυχής’’ σε 129 έργα της αρχαίας τέχνης. Με αναπάντεχα λιτά, αλλά δυνατά μέσα, οι αρχαίοι καλλιτέχνες απέδωσαν φωτεινά συναισθήματα, όπως επιθυμία, έρωτα, πόθο και αισχύνη, αλλά και σκοτεινά πάθη, όπως μανία, μίσος, εκδίκηση και συντριβή.»

Λήκυθος με παράσταση της αυτοκτονίας του Αίαντα περ. 460 π.Χ. Πηλός, ερυθρόμορφο, αποδίδεται στον Ζωγράφο του Αλκίμαχου Αττική Βασιλεία, Antikenmuseum und Sammlung Ludwig

-Επιμελητές της έκθεσης είναι οι: Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών (Πρίνστον) και μέλος του Δ.Σ. του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης στήνεται σ’ ένα διαφορετικό μουσειακό σκηνικό που οργάνωσε το Μουσείο σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση. Τη γενική εποπτεία της νέας παρουσίασης έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Τοιχογραφία με σκηνή από τη θυσία της Ιφιγένειας περ. 62–79 μ.Χ. Τοιχογραφία σε κονίαμα Πομπηία, Οικία του Τραγικού Ποιητή Νάπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», Moυσείο Ακρόπολης. Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 19 Νοεμβρίου 2017