Οι αρχές της Ρωσίας δεν μπαίνουν σε διάλογο γύρω από το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, τι μπορεί να συζητηθεί γύρω από αυτό που απαγορεύεται. Αν ήσουν στη Ρωσία στη διάρκεια του Μουντιάλ δεν θα έπρεπε να κάνεις τα παρακάτω γιατί απλά θα κατέληγες στη φυλακή.
1.Μπορεί οι Ρώσοι χούλιγκανς να έγιναν υπόδειγμα, παράδειγμα βαναυσότητας στο περασμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γαλλία – με τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας να δέχονται έντονη κριτική για την ανεκτικότητά τους στον πόλεμο πόλης που τους “κήρυξαν” – αλλά η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική εντός έδρας. Η αστυνομία της Ρωσίας δεν δείχνει καμία ανεκτικότητα, για παράδειγμα, στη δημόσια κατανάλωση αλκοόλ. Η τελευταία αυστηρά και δια ροπάλου απαγορεύεται. Όποιος παραβεί την εντολή απλά θα καταλήξει στη φυλακή.
2.Τα πρωταθλήματα Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου είναι μια χοντρή τουριστική μπίζνα. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες. Μπορεί σε άλλες χώρες οι αρχές να υποδέχονται τους ποδοσφαιροτουρίστες προσπαθώντας να μπαλώσουν με “καταστολή” τα ύποπτα σημεία ταραχών. Στη Ρωσία το πράγμα δουλεύει αλλιώς. Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας απαγορεύεται η μεταφορά (προφανώς και κάθε άλλη χρήση όπως το ανέμισμα) σημαίας άλλης χώρας πλην της Ρωσικής. Τριάντα δύο πατρίδες συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι φίλαθλοι εκείνης που θα κερδίσει το πρωτάθλημα, εκτός της Ρωσίας – που δύσκολα θα το καταφέρει αυτό – δεν θα μπορέσουν να πανηγυρίσουν στην κεντρική πλατεία της χώρας. Ααα… ξεχάσαμε να πούμε πως όποιος κουβαλά σημαία άλλης χώρας στο συγκεκριμένο σημείο πάει φυλακή.
3.Σε φυλακή της Ρωσίας θα οδηγηθεί επίσης εκείνος που θα τολμήσει να φωτογραφίσει κτήριο του στρατού. Δεν είναι τόσο πως οι Ρώσοι θέλουν ν’ αποτρέψουν κάποια κατασκοπευτική πράξη. Είναι απλά πως με αυτό τον τρόπο ατιμάζεται ο στρατός τους. Γίνεται δηλαδή κάτι σαν τουριστική ατραξιόν ενώ δεν είναι.
4.Στη φυλακή, σε μια Ρωσική φυλακή, θα πάει όποιος δοκιμάσει να πετάξει drone στον εναέριο χώρο της χώρας. Η πτήση drones επιτρέπεται μόνο από όσους έχουν κρατική άδεια.
5.Πολλοί χουλιγκανς φορούν μάσκες στη διάρκεια επεισοδίων. Με αυτό τον τρόπο δυσκολεύεται η καταγραφή τους από κάμερες ασφαλείας. Οι αρχές της Ρωσίας απλοποίησαν πολύ τον τρόπο που συμπεριφέρονται σε κάθε πράξη που μπορεί να θεωρηθεί, από εκείνες, ύποπτη ή ατιμωτική. Όποιος διανοηθεί να τις αμφισβητήσει πάει φυλακή. Στη φυλακή θα βρεθούν, για παράδειγμα, άνθρωποι που φορούν μάσκες σε γήπεδο ή περιβάλλοντες χώρους του γηπέδου που φιλοξενεί αγώνα ποδοσφαίρου.
6.Πολλοί τουρίστες πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια στις απευθείας συναλλαγές τους. Στη Ρωσία αυτό απαγορεύεται. Αυτός που θα δοκιμάσει να πληρώσει σε άλλο νόμισμα πλην του Ρωσικού πάει φυλακή.
7.Στη Ρωσία, από το 2013, έχει περάσει νόμος που οριοθετεί τις παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη Ρωσία όμως ο παραπάνω νόμος μοιάζει να υπερισχύει. Δεν ξέρω πόσοι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι θα δοκιμάσουν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της χώρας στη διάρκεια του Μουντιάλ αλλά αν το κάνουν καλό θα ήταν να μην το κάνουν πιασμένοι χέρι – χέρι. Μπορεί να έχουν πρόβλημα με το νόμο.