Του Μάρκου Ψυχάρη //

 

1. Για μας, από προχθές, σταρ της Εθνικής Πορτογαλίας είναι ο, καθόλου φωτογενής, Φερνάντο Σάντος. Τον βλέπουμε σαν βράχο ευγένειας που η φυλή (ελληνική) δεν μπορεί να σηκώσει. Με το τέλος του ημιτελικού, που βρήκε την ομάδα του να έχει προκριθεί, δήλωσε τις ευχαριστίες του στους Πορτογάλους και σε πολλούς Έλληνες. Ο άνθρωπος, που οι επίσημοι του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ευχαρίστησαν παρά την πρόκριση της Εθνικής μας στους 16 Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ποδοσφαίρου, λέγοντας «ευχαριστώ» κέρδισε τους υπόλοιπους εμάς.

2. Στην Ελλάδα όλοι ήθελαν να περάσει η Γαλλία από τον χθεσινό ημιτελικό Γαλλίας – Γερμανίας. Όλοι; Η Γερμανική Πρεσβεία προβάλλεται και ως το ηρωικό Γαλατικό χωριό…. Το Γαλατικό θα τους ακούγεται κάπως μέρα που είναι…αλλά έτσι το έχουμε μάθει στην ιστορία των κόμικ.

3. Όσο αντιπαθητικός είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο γήπεδο (και εκτός του), άλλο τόσο καλοδεχόμαστε το συμπατριωτάκι του Ρενάτο Σάντσες ως το «νέο» (ποια είναι η πραγματική του ηλικία;) συμπαθητικό αστέρι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι περισσότερο ομαδικός. Δεν είναι κλαψιάρης. Και όταν η μπάλα φτάνει στα πόδια του είναι σαν να δένει καράβι άγονης γραμμής σε κάβο. Δεν ξεκολλά.

4. Ο καθένας έχει να ντιλάρει με τις πίκρες του και η Μαρί Λεπεν δεν ενσαρκώνει την εξαίρεση. Βλέποντας οχτώ από τους δώδεκα ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γαλλίας να είναι έγχρωμοι πώς αισθάνεται;

 

euro

5. Δηλαδή, αν η Γαλλία βγει πρωταθλήτρια, θα πάει στα αποδυτήρια να συγχαρεί τους ποδοσφαιριστές της χώρας της;

6. Με τίποτα δεν λέει να είσαι Γάλλος ακροδεξιός skinhead και να μην μπορείς να πανηγυρίσεις πρόκριση της Εθνικής Ομάδας σου δημόσια.

7. Ο Γκρισμάν είναι ο νέος Ευρωπαίος Γκόμενος των Γηπέδων. Λίγο μπόι παραπάνω να είχε θα τον βλέπαμε και σε πασαρέλες ανδρικής μόδας. Μην πιστεύετε μύθους. Όταν λέμε πως το μέγεθος μετράει δεν αποθεώνουμε μόνο το «μεγάλο». Και το μικρό μέγεθος είναι ρεεεε !

8. Έχω την αίσθηση πως η Εθνικής Γερμανίας χτες ήθελε να υποδυθεί την Εθνική Ισπανίας. Δεν γίνονται ρε παιδιά αυτά…. ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και άλλες αηδίες. Ο Οζίλ δεν είναι Ινιέστα.

9. Όλοι χτες ήταν Εθνική Γαλλίας. Έλειψε σε κανέναν η στάνταρ καγκουροατάκα ελληνοποδοσφαιροπαράγοντα «Να κερδίσει το άθλημα» ή «Ας κερδίσει ο καλύτερος».

10. ΑΑΑΑ! Πήγα να ξεχάσω τον Πέπε. Είναι καλύτερα όταν δεν παίζει. Έτσι δεν είναι; Στην κόντρα «Ο πιο αντιπαθητικός ποδοσφαιριστής του Euro 2016» Κριστιάνο και Πέπε σκοτώνονται για την πρωτιά.

xontros

Σκίτσο: Κώστας Κουφογιώργος