Του Γιάννη Παναγόπουλου

«Εβρίτικη Ζυγιά». Η μπάντα θεριό της θρακιώτικης δημώδους μουσικής. Την ίδια στιγμή που όλοι ψάχνουν το επόμενο ηχοtrend ψάχνοντας λούπες που θα θυμίζουν κάτι ή γκαζώνοντας κιθάρες για να ακουστούν απλά πιο δυνατά, πέντε νέοι μουσικοί από την ακριτική Ελλάδα ορμούν στην παράδοση, παράγουν Διονυσιακής ατμόσφαιρας ήχους, δρυμούς, μελωδίες χρησιμοποιώντας γκάιντα, λύρα, καβάλι, νταούλι.

evrites2

Ο Αδαμάντιος Καφετζής, λάτρης και μελετητής της μουσικής, τρέχει και το δισκογραφικό label Teranga Beat, άκουσε για πρώτη φορά την μπάντα πριν δύο χρόνια. Αποφάσισε να μπλεχτεί μαζί της. Την κατεβάζει στην Αθήνα. Μας λέει για την πρώτη συνάντηση μαζί της: «Γνωρίστηκα με το μουσικό σχήμα Εβρίτικη Ζυγιά τον Αύγουστο του 2015 στον γάμο του ξαδέρφου μου στη Δράμα όπου έπαιξαν για το γλέντι. Ο θείος μου Φώτης Μπέγγας είναι πρόεδρος στη Θρακική Εστία Δράμας και ασχολείται πολύ με τη μουσική και γενικότερα με την παράδοση της Θράκης. Τον είχα ρωτήσει αν ξέρει κάποιο αξιόλογο συγκρότημα από την περιοχή και μου είχε πει ότι υπήρχε. Όταν έκλεισαν για το γλέντι του γάμου με πήρε και μου είπε “να ξέρεις αυτοί που θα παίξουν είναι οι καλύτεροι σε όλη τη Θράκη.” Είχα την τύχη όμως να τους δω σε ένα μεγάλο πανηγύρι ένα βράδυ πριν το γάμο στο Νεροφράκτη Δράμας όπου ήταν πάνω από 2000 άτομα. Εκεί κατάλαβα για τα καλά τη δύναμη και τις δυνατότητες αυτής της μουσικής.»

Ο Αδαμάντιος έχει ένα φανερό χόμπι, το κάνει και δουλειά ενίοτε. Ψάχνει τις μουσικές του κόσμου. Μας λέει: «Πιστεύω πως η μουσική της Θράκης έχει απεριόριστες δυνατότητες και μπορεί να εξελιχθεί πολύ. Επέλεξα να δουλέψω με το συγκρότημα γιατί είναι όλοι τους πολύ καλοί μουσικοί και αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Σκοπός μου είναι να εξελίξουμε τη μουσική αυτή χωρίς όμως να χάσει τίποτα από τα στοιχεία της, απλά να φανερώσουμε ακόμα περισσότερο τις ποιότητες που έχει και οι οποίες συμπιέζονται με κάποιο τρόπο όταν παίζεται αυστηρά για χορευτικά. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα δίνοντας ελευθερία στους μουσικούς να αυτοσχεδιάσουν κατά τη διάρκεια των κομματιών, να δοθεί μεγαλύτερη βάση στη μουσική και όχι στο τραγούδι και κάποιες μικρές αλλαγές στις ενορχηστρώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο το δουλεύουμε ακόμα, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε. Στη συναυλία το Σάββατο θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουν αυτή τη δουλειά. Σκοπός μας φυσικά είναι αυτό το project να ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.»

Τι είναι «Εβρίτικη Ζυγιά»; 

Το μουσικό παραδοσιακό συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά»πρωτοεμφανίστηκε το 2007.

Πέντε νέοι άνθρωποι, με βιώματα και αγάπη για τηντοπική μουσική της Θράκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα.

Aποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και μνήμη των ανθρώπων της Θράκης. Η γκάιντα, η λύρα, το καβάλι, το νταούλι.

Όργανα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτώνστη χαρά, στη λύπη, στον γάμο στον θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά.

Εβρίτικη επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου. Το βορειότερο και ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορική και μουσική παράδοση.

Θεωρείται η πατρίδα του Ορφέα, που σύμφωνα με τον μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπηση τραγουδιστικής τέχνης και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας.

Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου.

Η προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης του μουσικού πλούτου της Θράκης παντρεύεται με την ανάγκη για σύνθεση, συνεχή δημιουργία και σύγχρονες ενορχηστρώσεις.

Αυτό εκφράζεται μέσα από αυτοσχεδιασμούς και συνδυασμό των παραδοσιακών οργάνων με πιο σύγχρονα όπως το ακορντεόν ή το αναλογικό ηλεκτρονικό όργανο, δημιουργώντας έναν fusion ήχο με μοναδική ταυτότητα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ψυχεδέλεια της Θρακικής μουσικής.

evrites1

Τα μέλη

Παρτινούδης Αλέξης – Θρακιώτικη Λύρα

Στράτος Σπύρος – Γκάιντα, Καβάλι

Πασόπουλος Στρατής – Φωνή, Καβάλι

Στράτος Άγγελος – Νταούλι, Κρουστά

Δρικούδης Γεώργιος – Ηλεκτρονικό Όργανο, Ακορντεόν

Γουγουλίδης Σωκράτης – ηχολήπτης σχήματος

Άκου εδώ (αν και το live πάντα μετράει περισσότερο)

http://www.evritikizygia.gr/

https://www.facebook.com/evritikizygia/?fref=ts