του Μάρκου Ψυχάρη //

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε, λίγο ως πολύ, πως οι σχέσεις με off-shore εταιρείες ανθρώπων που ασχολούνται με το χρήμα είναι αποδεκτές. Και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού όλοι το κάνουν, γιατί να μην το κάνει και η σύζυγος υποψηφίου πρωθυπουργού. Η επίμαχη “ίδια”, η σύζυγος υποψήφιου πρωθυπουργού, έστειλε και επιστολή στον τύπο βεβαιώνοντας το γεγονός, τονίζοντας όμως πως το επίμαχο διάστημα της ασχολίας της με τις off-shore ήταν σε διάσταση με τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Στην ελεύθερη αγορά της παραδειγματολογίας μπορείς να διαλέξεις το παράδειγμα που σου ταιριάζει. Μπορεί να δεχτείς αμάσητο το παράδειγμα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείς επίσης να δεχτείς τη rich & famous δικαιολογία μιας γυναίκας που είπε πως κάποτε ήταν οφ-σορούχα αλλά μόνο στη διάρκεια διάστασης με τον σύζυγό της πρόεδρο της ΝΔ. Όμως, μια και στην Ελλάδα ο διάλογος έχει ξεφύγει (εντάξει, δεν είμαστε και οι μόνοι που συμβαίνει αυτό) ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στην Τουρκία. Δεν την παίρνουμε ως παράδειγμα, απλώς αναφέρουμε γεγονότα όπως έχουν γραφτεί στον τύπο της “απέναντι” χώρας.

Πρόσφατα και στο κοινοβούλιο της Τουρκίας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κιλιντσάρογλου αποκάλυψε πως ο κλειστός κύκλος ανθρώπων του προέδρου Ερντογάν έχει προβεί σε συναλλαγές ύψους, περίπου, 13 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της off-shore εταιρείας Bellway Limited που έχει έδρα τον φορολογικό παράδεισο Isle of Man. Οι αποκαλύψεις του προέδρου της αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν πολλά μέλη της οικογένειας Ερντογάν όπως τον αδελφό, τον γιο και έναν από τους πολύ στενούς του συνεργάτες. Ο Κιλιντσάρογλου υποστήριξε πως οι χρηματοοικονομικές πράξεις έγιναν την περίοδο Δεκέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ξεκίνησε τον λόγο του δηλώνοντας: “Έχουμε όλα τα αρχεία της εταιρείας”. Πριν όμως μπει σε λεπτομέρειες κινήσεων λογαριασμών το τηλεοπτικό δίκτυο TRT διέκοψε το πρόγραμμα αναμετάδοσης της Τούρκικης βουλής. Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης δεν σταμάτησε και ανέφερε τις μετακινήσεις χρηματικών ποσών που έγιναν από την οικογένεια Ερντογάν. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ανέφερε ήταν και ο γιος του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Μπουράκ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια του λόγου του ηγέτη της αντιπολίτευσης βουλευτές του φώναζαν παρατεταμένα “Ταγίπ (Ερντογάν) παραιτήσου!” Ο λόγος που το έκαναν αυτό ήταν η συνέχεια μιας βεντέτας που έχει ξεκινήσει από τις 21 Νοεμβρίου στο κοινοβούλιο. Όταν ο Κιλιντσάρογλου ρώτησε τον Ερντογάν “Γνωρίζεις πως τα παιδιά σου, ο γαμπρός σου, ο πεθερός σου, ο αδελφός σου έχει καταθέσεις εκατομμυριάκια δολάρια σε αμερικανική εταιρεία που έχει έδρα φορολογικό παράδεισο;”

Τότε ο Ερντογαν είχε απαντήσει πως δεν θα μείνει ούτε ένα λεπτό παραπάνω πρόεδρος της Τουρκίας αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αποδείξει πως έχει σχέσεις με off-shore αλισβερίσια.

Ο επίλογος του λόγου που έβγαλε ο  Κιλιντσάρογλου ήταν: “Αν (πρόεδρε) είσαι ένας τίμιος άνθρωπος παραιτήσου”.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον πρόεδρο Ερντογάν, Αχμέτ Οζέλ, δήλωσε πως τα έγγραφα που παρουσίασε η αντιπολίτευση είναι πλαστά. Ενώ το κυβερνών κόμμα “Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως οι κατηγορίες της είναι αβάσιμες.

Παρεμπιπτόντως, όταν ο Κιλιντσάρογλου απαίτησε να μάθει αν ήταν εις γνώση του πρόεδρου πως μέλη της οικογένειάς του έστελναν χρήματα στο εξωτερικό, ο δικηγόρος του κατέθεσε μήνυση σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ζητώντας ως αποζημίωση για ηθική βλάβη του πελάτη του το πόσο των 320.000 ευρώ.

Συμπέρασμα, δεν είμαστε καθόλου μόνοι στον πλανήτη ετούτο