Γράφει η Άντα Δαλιάκα //

Σε κινηματογραφικούς τόνους, λιτά και σύντομα άνοιξε χθες βράδυ αυλαία στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά, που κήρυξε την έναρξη της διοργάνωσης, καθώς και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, όπως και βουλευτών από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.

Την πρεμιέρα του φεστιβάλ σφράγισε η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Paterson»

Την πρεμιέρα του φεστιβάλ σφράγισε η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Paterson»

Στο φινάλε της τελετής τον δικό του εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε στους θεατές ο Τζιμ Τζάρμους (προσκεκλημένος στη Θεσσαλονίκη πριν από τρία χρόνια), μέσω τηλεφωνικού μηνύματος, καθώς τη χθεσινή πρεμιέρα του φεστιβάλ σφράγισε η νέα του ταινία «Paterson», ενώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και το ντοκιμαντέρ του για το συγκρότημα των Stooges και τον Ιγκι Ποπ.

Παρουσιαστές της τελετής έναρξης, οι βετεράνοι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα και Στέλιος Μάινας έδωσαν ένα κεφάτο τέμπο επί σκηνής και παρουσίασαν τα τρία τρέιλερ, «Βασικό ένστικτο», «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και «Pulp Fiction», για το φεστιβάλ -όλα εμπνευσμένα από τις ομώνυμες διάσημες ταινίες- που σκηνοθέτησε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν σε ένα βίντεο που επιμελήθηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Γιάννης Κορρές με πεδίο δράσης ένα αεροπλάνο το οποίο και «μετέφερε» στη συνέχεια τους δύο παρουσιαστές της τελετής με τις βαλίτσες τους μέσα στο «Ολύμπιον».

«Το σινεμά γεννιέται μέσα από τη σημειολογία του ταξιδιού», τόνισε στην ομιλία της στα ελληνικά η Γαλλίδα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, ενώ αναφέρθηκε στην ιδεολογία, στους στόχους και στις δράσεις της διοργάνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στη σημασία της σχέσης του φεστιβάλ με την πόλη της Θεσσαλονίκης που το φιλοξενεί αναφέρθηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, σημειώνοντας παράλληλα την ισχυροποίηση του διεθνούς του χαρακτήρα, με σκοπό την υποστήριξη του ελληνικού σινεμά.

Ο Αρ. Μπαλτάς δήλωσε «Κάθε φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη ως υπουργός Πολιτισμού αισθάνομαι μια κυριολεκτική ανάταση. Βλέπω μια πόλη, σε σχέση με τον πολιτισμό, να συλλειτουργεί, να συνεννοείται, να έχει νέες ιδέες, να ανοίγεται στον γύρω χώρο με την ευρύτερη έννοια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον περίγυρο και το εξωτερικό. Αυτή την περίοδο το φεστιβάλ δείχνει ότι ο ίδιος ο ελληνικός κινηματογράφος έχει αρχίσει να απλώνει τα φτερά του, να γίνεται διεθνώς γνωστός, να παίρνει βραβεία και οι απαιτήσεις για το φεστιβάλ μεγαλώνουν».

Η Θ. Μπαζάκα και ο Στ. Μάινας στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ
Η Θ. Μπαζάκα και ο Στ. Μάινας στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ

 

200 ταινίες

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου περιλαμβάνει φέτος στο πρόγραμμά του 200 ταινίες και θα δώσει για πρώτη φορά τα βραβεία του αντί για Σάββατο την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το δεκαήμερο πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 17 ταινίες μεγάλου μήκους στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, οι οποίες θα διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, τον Χρυσό Αλέξανδρο. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς θα προβληθούν στο νέο τμήμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο θεσμοθετείται πλέον επισήμως.

 

Πηγή: www.ethnos.gr