Φωτογραφίες Γιώργος Καφούρος*

Σήμερα στην πόλη όσα έζησες το καλοκαίρι που έφυγε φαντάζουν μακρινά. Ξέρω πώς αισθάνεσαι, έρχομαι στη θέση σου. Γνωρίζεις, γνωρίζω μερικά εκατομμύρια ανθρώπους που μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Στο νησί πριν οκτώ, ή εννιά ή δέκα εβδομάδες ήσουν παραδομένος στον ήλιο, οι ανάγκες σου ήταν μετρημένες και το μόνο άγχος ήταν μπας και περάσει η ώρα και δεν βρεθείς στο σημείο που θα έβλεπες  ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα ή μια υπέροχη αυγή. Αυτές οι μέρες θα ξανάρθουν, εννοείται, ως τότε κάνεις υπομονή.

Η Φολέγανδρος, η κάθε “Φολέγανδρος” στέκεται στο Αιγαίο παρουσιάζοντας μια ακόμα υπερπαραγωγή ομορφιάς στη μέση του φθινοπώρου.

Είμαστε στη μέση του Οκτώβρη. Η Αθήνα εκπέμπει την αλύτρωτη παρακμή. Ο Καρανίκας πήγε στις Κούκλες και οι μεσημεριανές πανελίστριες έβαλαν τις διαφωνίες τους στην άκρη, ενώθηκαν και φώναξαν στεντόρεια “αίσχος” γιατί σύμβουλος πρωθυπουργού κάνει παρέα με τρανς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται με τα U.F.O. Ο πρωθυπουργός πήγε να δει τον Τραμπ. Θα γυρίσει, το γνωρίζουμε από τώρα, ως θριαμβευτής από το ταξίδι και τις επαφές που έκανε με παράγοντες της ομογένειας και της οικονομίας στις Η.Π.Α.. Ο Καμμένος θα συνεχίζει τη χρυσαύγιτικου στυλ “σονάτα” της προπαγάνδας ήμουν σε καζίνο αλλά δεν ήμουν. Ο Άδωνις ετοιμάζει τα σεμινάρια τηλεπωλήσεων από κοινού με τον ασθμαίνοντα και στρεσογόνο φανταστικοεκπληκτοτρομερό τηλεπωλητή κινητών τηλεφώνων Θεοδόση Ζερβουδάκη. Τρεμάμενος ο Σάββας Θεοδωρίδης θα επιμένει να αποκαλεί σωστά τα  φάλτσα σφυρίγματα διαιτητών που παίρνει για να κερδίσει η ομάδα του και ο υπόλοιπος κόσμος τα βλέπει λάθος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει να βγάλει πρόεδρο για να υπάρξει επιτέλους – έτσι λέει, την πιστεύει κανείς; – πρόσημο λογικής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τρολοσάιτ σε κάνουν να γελάς με ηλίθιους την ίδια στιγμή που αναρωτιέσαι: “Θα υπήρχαν εκείνα, στο ίντερνετ, αν δεν υπήρχαν εκείνοι στην πραγματική ζωή;”. Ο Nick Cave έρχεται στην Αθήνα και πλέον, όπως πάει το πράγμα, θα γίνει για τους φαν του ό,τι οι Scorpions για τους χεβιμεταλάδες.

Κατά τα άλλα η Φολέγανδρος παραμένει ισόποσα όμορφη, αλύτρωτα ελκυστική ακόμα και τώρα που η μέρα μικραίνει. Τώρα που εσύ στέκεσαι αναγκαστικά προσοχή σε γεμάτο βαγόνι του μετρό και νιώθεις σαν ντολμαδάκι σε κονσέρβα.

Δεν είναι η Φολέγανδρος το θέμα. Όμορφη είναι όλη η Ελλάδα. Το φθινόπωρο είναι απλώς μια εποχή.


 *Ο Γιώργος Καφούρος κατάγεται από τη Φολέγανδρο. Έχει εργαστεί ως εικονολήπτης στο Mega Channel