Το όλο πράγμα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν ελληνόπληκτη αναγνώστρια του fragile, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε πως άνθρωποι σαν και μας, με αφορμή το κείμενο που δημοσιεύσαμε με τίτλο “Μακεδονικό: εθνικιστική υστερία και ιστορική παιδεία”, είμαστε υπάλληλοι του Τζορτζ Σόρος. Πως ο μεγιστάνας της κερδοσκοπίας σπρώχνει χρήμα κάτω από το τραπέζι σε δήθεν προοδευτικές ΜΚΟ ή άλλους οργανισμούς. Εννοείται πως για τον Σόρος έχουμε ακούσει διάφορα. Πως είναι ανθέλληνας. Πως είναι χρηματοδότης της παγκοσμιοποίησης. Πως ενσαρκώνει χαρακτηριστικά αντίχριστου. Πως βρίσκεται πίσω από κάθε παγκόσμια λοβιτούρα. Πρόσφατα, στο Νταβός – Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – ο Τζορτζ Σόρος τα έβαλε με τις πανίσχυρες αυτοκρατορίες της επικοινωνίας facebook και google. Είπε πως «Oι ημέρες των δύο εταιρειών είναι μετρημένες, απειλούν την κοινωνία και αποτελούν τροχοπέδη για την καινοτομία. Oι παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως οι εξορυκτικές και οι πετρελαϊκές, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον. Kατά τρόπο αυθαίρετο, δημιουργούν στους χρήστες εθισμό για τις υπηρεσίες τους, κάτι πραγματικά επιβλαβές και επικίνδυνο για τους ανηλίκους».

Ποιος είναι ο Σόρος που παίζει παντού ως εχθρός της πατρίδας μας;

Εν αρχή….follow the money. Ο Σόρος λατρεύει το χρήμα. Είναι ένα τζάνκι του κέρδους. Ένας εθισμένος κερδοσκόπος που κερδίζει πάντα. Οι φίλοι του λένε πως είναι ένας δισεκατομμυριούχος γνωστός για την επενδυτική του διαύγεια και το φιλανθρωπικό του έργο.

Το Τζορτζ Σόρος δεν είναι το πραγματικό όνομα του αγοριού που γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας στις 12 Αυγούστου 1930. Το πραγματικό του όνομα είναι Γκιόργκι Σβαρτς. Το άλλαξε σε Σόρος για να γλιτώσει το πογκρόμ των Γερμανών Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο Σόρος είναι Ουγγροεβραίος.

Το 1947 ο Τζορτζ Σόρος μετανάστευσε στο Λονδίνο. Σπούδασε στο London School of Economics. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων εντρύφησε στο έργο του νεομαρξιστή Αυστριακού φιλόσοφου, Καρλ Πόπερ. Το βιβλίο του «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της» τον συνεπήρε. Μαγεύτηκε από την ιδέα πως καμία ιδεολογία δεν έχει την αλήθεια. Πως οι κοινωνίες μπορούν να ανθίσουν μόνο όταν λειτουργούν ελεύθερα και ανοιχτά διατηρώντας το σεβασμό για μεμονωμένες σκέψεις δικαιωμάτων.

Ο Σόρος τον Σεπτέμβριο του 1956 αποβιβάστηκε στη Νέα Υόρκη. Και εργάστηκε στην εταιρεία διαμεσολάβησης της Wall Street F.M. Mayer.

Το 1973 ίδρυσε το δικό του hedge fund (το Ταμείο Soros, σύντομα μετονομάστηκε σε Quantum Fund και αργότερα στο Quantum Fund Endowment) με κεφάλαια $12 εκατομμυρίων από διάφορους επενδυτές. Η επιτυχία του ήταν εντυπωσιακή. Συνδέθηκε με το μεγάλο στοίχημα κατά της στερλίνας το 1992 που έμεινε γνωστή ως Μαύρη Τετάρτη. Εκτός των άλλων έγινε γνωστός ως “Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας”. Αποκόμισε κέρδος 1 δισ. δολαρίων “στοιχηματίζοντας” κατά του βρετανικού νομίσματος. Επιπλέον ο Σόρος εμπλέχθηκε με την ενίσχυση, μέσω προγραμμάτων, των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση του Τείχους.

Ο Τζορτζ Σόρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ειρηνική μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό στην Ουγγαρία (1984-1989) και έδωσε τη μεγαλύτερη ποτέ επιχορήγηση στην ηπειρωτική Ευρώπη για τη σύσταση του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη. Αργότερα, η χρηματοδότηση που εξασφάλισε στην Επανάσταση των Ρόδων της Δημοκρατίας της Γεωργίας θεωρήθηκε από τη Ρωσία πως αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα επιτυχίας της επανάστασης αυτής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστός για τις προσπάθειες και τις δωρεές του στο σκοπό της μη-επανεκλογής του Τζορτζ Μπους το 2004. Έχει ιδρύσει το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.

Σήμερα ο Σόρος είναι ένας από τους 40 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η εκτιμώμενη αξία της περιουσίας του ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Σόρος έχει γράψει βιβλία σχετικά με την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ορισμένοι παρατηρητές τον κατηγορούν ότι χειραγωγούσε τις αγορές για να φτάσουν στο σημείο της απόλυτης καταστροφής.

Έχει επίσης δηλώσει πως οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ έχουν προκαλέσει παγκόσμιο αντισημιτισμό.

Ο Σόρος έχει πέντε παιδιά. Έχει χωρίσει δύο φορές. Παντρεύτηκε την τρίτη του σύζυγο, Ταμίκο Μπόλτον, το 2013.

Ο Σόρος είναι πολύ πλούσιος. Δεν συμπαθούμε τους πλούσιους, που σοτάρουν στη δυστυχία των άλλων.