Της Ντέμης Αυλωνίτη //

 Ο σπουδαίος και ευαίσθητος γλύπτης Γιώργος Λάππας, άφησε χθες βράδυ την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, όπου και νοσηλευόταν με κρίση παγκρεατίτιδας. Ήταν 66 ετών.

Ο Λάππας είχε γεννηθεί στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Με υποτροφία που πήρε, ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπήκε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Παππά και τον Γ. Νικολαΐδη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Από το 1992 δίδασκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Μετά την είδηση του θανάτου του η ΑΣΚΤ ανέφερε σε δήλωσή της: «Η ακαδημαϊκή Κοινότητα της Α.Σ.Κ.Τ. θρηνεί για τον χαμό του Δασκάλου, διεθνώς αναγνωρισμένου γλύπτη και πολυαγαπημένου συναδέλφου Γιώργου Λάππα και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφό του Αφροδίτη, στην κόρη του Ελένη και στους οικείους του».

λάππας

Στη διάρκεια της καριέρας του ο ευφυής γλύπτης πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Από τα τέλη του 2013 έως και τις αρχές του 2014 παρουσίασε την έκθεση «Ντοκουμέντα και Γλυπτικά Τοπία» στο Εβραϊκό Μουσείο, η οποία ήταν ένα παράλληλο πρόγραμμα στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Κεντρικό της θέμα αποτέλεσε η συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών, εβραϊκού θρησκεύματος, της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ελευθερίας από τα στρατεύματα των Ναζί τον Ιούλιο του 1942. Οδηγός πλεύσης στο έργο αυτό ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Ζωγράφος του στρατηγού Μακρυγιάννη συνέθεσε τα πλήθη του στα τοπία μάχης. Είναι βασικό να αναγνωρίζονται τα σημάδια επερχόμενης βίας στη ζωή ενός συνόλου όταν εμφανίζονται μέσα σε ένα τοπίο – οιωνό ακατανόητης φρίκης.