Του Μάρκου Ψυχάρη και της Ντέμης Αυλωνίτη //

Πριν λίγες μέρες είχαμε τις απονομές των βραβείων Grammy. Ήταν η 58η χρονιά τους. Από τη φετινή τελετή την παράσταση, για διαφορετικούς λόγους, έκλεψαν η Taylor Swift, η Lady Gaga, ο Kendrick Lamar, η Adele και η Rihanna. Το εξιλαστήριο θύμα της επικοινωνίας Lady Gaga σήκωσε το βαρύ φορτίο να δώσει ένταση στον θεσμό αναλαμβάνοντας το αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα David Bowie, αναμενόμενο.

Ο rapper Κendrick Lamar, με αρκετές πινελιές ακτιβισμού κατά των φυλετικών διακρίσεων και συμμετοχή στο κίνημα «Black Lives Matter», κέρδισε πέντε βραβεία. Η pop–queen Taylor Swift, με λουκ που θύμιζε χορό τελειόφοιτων κολλεγίου, κέρδισε την κατηγορία «Καλύτερο Άλμπουμ» με την κυκλοφορία τού «1989». Η Rihanna συζητήθηκε για την απόφαση να μην παραστεί στην τελετή. Μέσω μηνυμάτων στα social media ομάδα εκπροσώπων της τραγουδίστριας έγραψε πως η απουσία της από την τελετή είχε να κάνει με την βρογχίτιδα που την ταλαιπωρούσε. Η μεγάλη αδικημένη της βραδιάς ήταν η Adele. Η εμφάνισή της στη σκηνή συνδυάστηκε με σειρά τεχνικών προβλημάτων. Τα τελευταία ήταν αποτέλεσμα της πτώσης μικροφώνου πάνω στα πλήκτρα. Η Adele δήλωσε πως ατυχήματα συμβαίνουν σε κάθε τελετή. Και μάλλον έχει δίκιο.

lady gagaΗ Taylor Swift ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην 58η τελετή απονομής των Grammy, όχι επειδή παρέλαβε τρία συνολικά μουσικά βραβεία, αλλά γιατί με τη βράβευσή της με το “1989” για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα που έχει πάρει δυο φορές το Grammy σε αυτή την κατηγορία. Ο Ed Sheeran, με την μπαλάντα του “Thinking Out Loud” κέρδισε το βραβείο καλύτερου τραγουδιού της χρονιάς, ενώ ο ράπερ Κendrick Lamar απέσπασε πέντε συνολικά βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό του καλύτερου ραπ άλμπουμ (“To Pimp a Butterfly”). Οι Skrillex και Diplo κέρδισαν Grammy καλύτερου χορευτικού/ηλεκτρονικού άλμπουμ (Skrillex and Diplo Present Jack U), ενώ τιμήθηκαν και για το κομμάτι τους με τον Justin Bieber “Where Are U Now”. Ως καλύτερο ροκ άλμπουμ αναδείχτηκε το “Drones” των Muse. Οι Alabama Shakes παρέλαβαν τέσσερα βραβεία (καλύτερο alternative άλμπουμ, καλύτερη ροκ ερμηνεία, καλύτερο ροκ τραγούδι – Don’t Wanna Fight – κ.ά.)