Από την Δέσποινα Σάμψων //

Θα σου πω ανοιχτά ότι η φράση «πράσινη ανάπτυξη» είναι ένα μπλουζάκι που δεν θα φορούσα εύκολα πάνω μου. (Άσε που δεν φοράω ποτέ «μπλουζάκια»). Όμως, από τα «μαλαματένια λόγια στο μαντήλι» που άκουγα από συγκεκριμένους πολιτικούς μέχρι την σημερινή πραγματικότητα διαπιστώνω ότι υπάρχει – ευτυχώς – μεγάλη απόσταση.

thumbnail_1Και μιλώντας πρόσφατα με τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, Απόστολο Δημόπουλο, συνειδητοποίησα ότι αυτό που ακούς κάπου στο βάθος να γίνεται σε ένα νησί ίσως να μην είναι ουτοπία. Η Σίφνος ονειρεύεται να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της με 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Σίφνος δεν είναι η Ελλάδα, ούτε έχει τα «κότσια» μιας ολόκληρης χώρας, αλλά θέλει να το κάνει με τις δικές της δυνάμεις.

thumbnail_2«Οι Σιφνιοί είμαστε πάντα εργατικοί και πρακτικοί άνθρωποι», μου λέει ο πρόεδρος και δεν με αφήνει ούτε στιγμή να αμφισβητήσω την όρεξή τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός έργου υποδομής που να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του τόπου τους με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την υψηλή αισθητική τους. Μια τοπική κοινότητα βλέπει επιτέλους ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας δεν θα έπρεπε να είναι μονόδρομος ειδικά σε νησιά με πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ.

Δεν θα σε κουράσω με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Σκέψου την κατασκευή ενός Υβριδικού Σταθμού Αιολικού Πάρκου και αναστρέψιμου υδροηλεκτρικού (μονάδα αντλησιοταμίευσης) με χρήση θαλασσινού νερού, σκέψου μακριά, σκέψου αξιοποίηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σκέψου πέρα από το χωριό σου… Με λίγα λόγια, ξύπνα από τον λήθαργο… Το έργο πάντως προχωράει και κάποιοι τολμηροί κάτοικοι του νησιού σκέφτονται ήδη ότι αυτό το ενδεχόμενο υλοποίησης του συγκεκριμένου μοντέλου στον τόπο τους θα τοποθετούσε τη Σίφνο σε μια ελίτ τουριστικών προορισμών. Ο άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα είναι δίπλα τους. Και σήμερα το νησί πήρε και μια άλλη απόφαση: να ξεφορτωθεί την εξάρτησή του από τα περιττά και να εφαρμόσει την Οδηγία 2015/720 για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας.

sifnos-green-bagΠέτυχαν δε σχεδόν συνολική συμμετοχή από τα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία στηρίζουν τη δράση παρέχοντας αντικίνητρα, με την υιοθέτηση χρέωσης 0,10 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα που θα ζητάει ο πελάτης και παράλληλη διάθεση πάνινων τσαντών από την Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου. Ήδη, από τον Ιούνιο του 2015 το νησί ξεκίνησε να διαθέτει σε πολύ χαμηλό κόστος μια πάνινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων από 100% βαμβάκι, σε 3 μεγέθη, που παράγεται εκεί και κατάφερε μέσα στις πρώτες 40 ημέρες να πουλήσει 2.400 τσάντες. Οι ίδιοι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν την ενεργειακή αυτονομία του νησιού αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο για να γυρίσουν πόρτα-πόρτα και να εξηγήσουν ότι 1.000.000 πλαστικές σακούλες, που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Σίφνο, είναι ένα νούμερο που δεν τους αξίζει. Οργάνωσαν δράσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, πρόσφεραν περίπου 500 υφασμάτινες τσάντες στα σχολεία σε μαθητές και τους γονείς τους, μετέτρεψαν τα παιδιά του νησιού σε μικρούς καλλιτέχνες βάζοντάς τα να ζωγραφίσουν τον λευκό καμβά, να φτιάξουνν βίντεο και κουκλοθέατρο για το περιβάλλον και τραγούδια με θέμα τη ρύπανση. Όλο τον χειμώνα η συγκεκριμένη δράση έσκαψε συνειδήσεις και συντηρητικά μυαλά. Και αυτό είναι που μετράει ακόμα περισσότερο…

thumbnail_3

Περισσοτερα : sifnosislandcoop.gr