Κείμενο –  φωτογραφίες: Κλεονίκη Δεμίρη*

Αστυπάλαια. Φτάνεις στο λιμάνι και δεν φαντάζεσαι τι σε περιμένει, νομίζεις ότι θα είναι κάποιες διακοπές σαν όλες τις άλλες. Κατεβαίνοντας λοιπόν στο λιμάνι δεν μπορείς να καταλάβεις τι ομορφιά πρόκειται να συναντήσεις. Είχα επισκεφτεί το νησί άλλες δύο φορές αλλά τελικά είχα πολλά ακόμη να δω και να ανακαλύψω.

Oι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να σε ξέρουν καιρό, σαν να σε φιλοξενούν καιρό. Είναι συνέχεια χαμογελαστοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς. H Χώρα της απίστευτης ομορφιάς σε καθηλώνει και σου κόβει την ανάσα όπως την πρώτη φορά που ερωτεύτηκες. Το νησί με το σχήμα της Πεταλούδας που δεν φαντάζεσαι πόσες μικρές ακρογιαλιές κρυμμένες έχει αν δεν το εξερευνήσεις. Εκτός από τις Βάτσες, τα Καμινάκια, τις Πλάκες, το Τζανάκι, τα Καρέκλια, τον Άγιο Κωνσταντίνο, υπάρχουν μικρές παραλίες κρυμμένες σε όλο το νησί που σε κάνουν να θέλεις να μείνεις εκεί όλο το καλοκαίρι μέχρι να κολυμπήσεις και στην τελευταία.

 

Στην Αστυπάλαια νιώθεις οικειότητα για όλα πολύ γρήγορα και μια χαρά σε κυριεύει που είναι λίγο ανεξήγητη κι αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Το επιβλητικό Κάστρο, τα σοκάκια στη Χώρα, η μοναδική θέα από παντού, το καλό φαγητό σχεδόν παντού (Χώρα, Πέρα γιαλός, Μαλτεζάνα) αυτή η αίσθηση που νομίζεις ότι είσαι στις Κυκλάδες ενώ βρίσκεσαι στα Δωδεκάνησα ασκούν μια γοητεία πρωτόγνωρη.

 

Και ενω έχεις περάσει μια υπέροχη μέρα με λίγη περιπέτεια ανακαλύπτοντας το νησί, θέλεις να βγεις το βράδυ και να πιεις στην Υγειά της Αστροπαλιάς και της επιλογής σου για φέτος το καλοκαίρι! Ψάχνεις τα μικρά ατμοσφαιρικά μπαρ της Χώρας που σχεδόν όλα παίζουν ωραία μουσική και ανακαλύπτεις άλλη μια φορά ότι αυτό το νησί έχει τα πάντα από λίγο και όσο πρέπει! Αν αντέχεις θα χορεύεις μέχρι το πρωί, αν οχι, θα πας σ ένα από τα ήσυχα μπαράκια ή στο καφενείο του Μουγγού για να πιεις ρακές με την παρέα σου και εντελώς φυσικά θα μιλήσεις με το διπλανό τραπέζι για το πού πήγατε για μπάνιο σήμερα, από πού αγόρασες το τρομερό βιβλιαράκι με τις συνταγές μαγειρικής του νησιού, για τη βόλτα μέσα στο Κάστρο που χάνεσαι στην ιστορία του, ποιος κάνει τα καλύτερα πουγκιά με χλωρή (ντόπιο τυρί) και αλλά τέτοια καλοκαιρινά… η Αστυπάλαια  ή Αστροπαλιά είναι σαν ένα δεκάχρονο χαρούμενο κορίτσι που χορεύει και τραγουδάει στα σοκάκια ενός μικρού χωριού με γαλάζιο φόρεμα…

Η Αστυπάλαια είναι ξέγνοιαστη, ανάλαφρη, αστραφτερή, ονειροπόλα και πάνω απ’ όλα αισιόδοξη!

 

*Η Κλεονίκη Δεμίρη είναι mezzo σοπράνο. Έχει εμφανιστεί ερμηνεύοντας τραγούδια από την Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Αργεντινή σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών Ελλάδας και Ευρώπης. Η πρόσφατη επίσκεψή της στην Αστυπάλαια την ενθουσίασε.