Γράφει ο Παύλος Θ. Κάγιος //

Αν θέλετε να έχετε μια συγκλονιστική εμπειρία από την παρακολούθηση μόνο και μόνο μιας ταινίας τρέξτε να δείτε το βελγικό «Κορίτσι» του 27χρονου Λούκας Ντον με την πέρα από κάθε περιγραφή ερμηνεία του-της Βίκτορ Πόλστερ. Προειδοποίηση: πηγαίνετε μόνο αν αντέχετε τα πολύ δυνατά φιλμ με σοκ φινάλε. Από τις υπόλοιπες ταινίες, ακόμα και η «κολασμένη» ζωή της «Μέρι Σέλεϊ» στην ομότιτλη ταινία που περιγράφει τη ζωή της δημιουργού του «Φρανκενστάιν» και του ποιητή άντρα της Πέρσι Σέλεϋ μαζί με του λόρδου Μπάιρον, μοιάζουν ανώδυνα ρομάντζα.

«Το κορίτσι»
Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών που κέρδισε Χρυσή Κάμερα, βραβείο FIPRESCI για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και Queer Palm ήταν μόνο μερικές από τις διακρίσεις που απονεμήθηκαν στον πρωτοεμφανιζόμενο 27χρονο Βέλγο Λούκας Ντοντ. Συνεχίζοντας την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία και υποψηφιότητες μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τα Φεστιβάλ του Λονδίνου και της Ζυρίχης, κ.α.

Το στόρι της καταγράφει με ειλικρίνεια, ωριμότητα, «ντοκιμαντερίστικη ματιά» που φτάνει σε στιγμές που λιώνει η καρδιά σου, το πορτρέτο της Λάρα που την ερμηνεύει σπαρακτικά ο Βίκτορ Πόλστερ. Πρόκειται για την ιστορία ενός 15χρονου τρανς εφήβου, που σπάει κάθε «φυσιολογικό δεδομένο» με την απεγνωσμένη τελική χειρονομία της. Ένα πανέμορφο και αέρινο πλάσμα που «πετάει» κάνοντας μπαλέτο κι ετοιμάζεται ψυχολογικά για να κάνει αλλαγή φύλου. Συμπαραστάτης της – και με πολλές ευθύνες για την τελική πράξη της – ο πατέρας του. Αυτά τα δύο πρόσωπα και το μικρό αγοράκι, ο αδελφός της, είναι τα πρόσωπα που θα ζήσουν τη σκληρή αλήθεια. Δεν είναι καθόλου τυχαία βέβαια η παντελής έλλειψη της μάνας, της γυναίκας, του δεύτερου φύλου, έστω και ως αναφορά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Παρά το γεγονός ότι το φιλμ παρακολουθεί και καταγράφει την τιτάνια μάχη που δίνει η ηρωίδα του θέλοντας να ζήσει το όνειρό της και ταυτόχρονα να ανακαλύψει τη σεξουαλική της ταυτότητα, η τελευταία σκηνή ατενίζει τη ζωή με αγέλαστη αισιοδοξία…

•Ο Λούκας Ντοντ με το μικρού μήκους φιλμ του «L’ INFINI» έφτασε και στις υποψηφιότητες των Όσκαρ το 2015.

Σκηνοθεσία: Λούκας Ντοντ
Παίζουν: Βίκτορ Πόλστερ, Άριελ Βορτχάλτερ, Όλιβερ Μπόνταρτ

«Μαίρη Σέλεϊ»
Έστω κι ως «κλασικά εικονογραφημένα» το φιλμ παρακολουθείται με ενδιαφέρον λόγω των ηρώων των οποίων περιγράφει τις ζωές. Έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την έκδοση του «Φρανκενστάιν» και η «Μαίρη Σέλεϊ» έρχεται για να μας συστήσει τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου που στιγμάτισε την παγκόσμια λογοτεχνία. Η ταινία σκιαγραφεί το ειδύλλιο ανάμεσα στον ποιητή Πέρσι Σέλεϊ και τη 16χρονη Μαίρη Γουόλστονκραφτ Γκόντγουιν που είχε που ως αποτέλεσμα τη συγγραφή της εμβληματικής γοτθικής νουβέλας από την Γκόντγουιν, σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες συγγραφείς δεν έχαιραν ιδιαίτερου κύρους κι έμεναν «κρυμμένες» .

Tο μέγα πρόβλημα της ταινίας είναι στη σκηνοθεσία που την υπογράφει η 44χρονη Χάιφα αλ Μασούρ από τη Σαουδική Αραβία και η οποία φαίνεται να μην έχει καταλάβει τίποτα από τη «δαιμονική» ιστορία της ηρωίδας της και των άλλων δύο «κολασμένων» ηρώων της – του ρομαντικού ποιητή Πέρσι Σέλεϊ και του «δικού» μας Λόρδου Μπάιρον που είναι κι ο μόνος ο οποίος μας αποκαλύπτεται εντελώς διαφορετικός απ’ ότι μας έχουν μάθει τα σχολικά μας βιβλία…

Η συγγραφέας του Φρανκενστάιν:

Η Μαίρη Γουόλστονκραφτ Σέλεϊ (1797- 1851) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και σύζυγος του ρομαντικού ποιητή Πέρσι Σέλεϊ, γνωστή για το μυθιστόρημά της Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας. Ήταν κόρη του φιλοσόφου Ουίλλιαμ Γκόντουϊν και της συγγραφέως Μαίρης Γουόλστονκραφτ. Ερωτεύτηκε τον ποιητή Πέρσι Σέλεϊ, ο οποίος την απήγαγε το 1814 στην Ελβετία. Παντρεύτηκαν μετά τον θάνατο της γυναίκας του Σέλεϊ, Χάρριετ Γουέστμπρουκ. Το 1816 κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τον Σέλεϊ, και ενώ φιλοξενούνταν στη βίλα του ποιητή Λόρδου Μπάυρον στην Ελβετία, ξεκίνησε να γράφει το πασίγνωστο μυθιστόρημα Φρανκενστάιν. Τελείωσε το έργο το 1817 και εκδόθηκε το 1818. Μετά το θάνατο του συζύγου της αφοσιώθηκε στη συγγραφή.

Σκηνοθεσία: Χάιφα Αλ-Μανσούρ
Παίζουν: Ελ Φάνινγκ, Μέισι Γουίλιαμς, Ντάγκλας Μπουθ, Στίβεν Ντιλέιν, Μπελ Πάουλι

«Οι κληρονόμοι»
Στη πλειοψηφία των οικογενειών σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, το «πάνω χέρι» το έχουν τα πιο καταπιεσμένα – εκ πρώτης όψεως – μέλη του: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Η οικογένεια είναι υπόθεση θηλυκή είτε μας αρέσει είτε όχι.

•Στο ενδιαφέρον φιλμ του Μαρτσέλο Μαρτινέσι από την Παραγουάη, έχουμε μια «πειραγμένη» εκδοχή αυτής της διαπίστωσης με την περίπτωση δύο ομοφυλόφιλων γυναικών.

H Τσέλα και της Τσικίτα είναι δύο γυναίκες που προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες της Ασουνσιόν στην Παραγουάη και συμβιώνουν για πάνω από 30 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή κι αρχίζουν να πουλάνε κάποια από τα αντικείμενα που έχουν κληρονομήσει. Όταν η Τσικίτα καταδικάζεται για απάτη λόγω των χρεών και φυλακίζεται, η Τσέλα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και καταλήγει να κάνει την οδηγό για μια παρέα ηλικιωμένων και πλούσιων κυριών. Η Τσέλα συνηθίζει σε ένα καινούριο τρόπο ζωής κι όλα αλλάζουν όταν γνωρίζει την αρκετά νεότερή της Άντζι που της κεντρίζει το ενδιαφέρον και την ωθεί να βγει από το καβούκι της και να κάνει την προσωπική της επανάσταση…

Και νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε αυτά που λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Μεγάλωσα σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούσαν οι γυναίκες: η μητέρα μου, οι αδελφές μου, οι γιαγιάδες, οι θείες, οι γειτόνισσες. Ήθελα η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου να μπει μέσα σ’ αυτό το γυναικείο σύμπαν το οποίο με ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο από τότε που άρχισα να βλέπω ταινίες του Φασμπίντερ.»

Ταινία που είναι φορτωμένη με διεθνή βραβεία: στο 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου με Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας / Αργυρή Άρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας / Βραβείο FIPRESCI Διεθνούς Διαγωνιστικού,
Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας
24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

Σκηνοθεσία: Μαρσέλο Μαρτινέσι
Παίζουν: Άνα Μπρουν, Μαργκαρίτα Ιρούν, Άνα Ιβάνοβα

«Φανταστικά Ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ»
Η δισεκατομμυριούχος συγγραφέας, σεναριογράφος και παραγωγός Τζ. Κ. Ρόουλινγκ του «Χάρι Πότερ» κάνει ό,τι τις κατέβει στο κεφάλι έχοντας σίγουρα τα νέα εκατομμύρια εισπράξεις. Κι εδώ έχουμε τη δεύτερη από τις συνολικά πέντε ταινίες του Wizarding World™ της . Μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή σκηνοθετημένη από τον Ντέιβιντ Γέιτς που επιστρέφει στην καρέκλα που κατέχει ήδη από τις ταινίες του Χάρι Πότερ.

Στον ρόλο του μαγικοζωολόγου Νιουτ Σκαμάντερ επιστρέφει ο βραβευμένος με Όσκαρ Έντι Ρέντμεϊν («Θεωρία των Πάντων»). Το δίπολο του καλού και του κακού εκπροσωπείται επάξια από τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του σκοτεινού μάγου Γκρίντελβαλντ και την καινούρια πανέξυπνη προσθήκη του Τζουντ Λο που υποδύεται τον πολυαγαπημένο Ντάμπλντορ – σε πιο νεαρή ηλικία από την εποχή του Χάρι Πότερ και τη διεύθυνση του Χόγκουαρτς.

Στο τέλος της πρώτης ταινίας, ο ισχυρός σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (Τζόνι Ντεπ) συλλαμβάνεται με τη βοήθεια του Νιουτ Σκαμάντερ (Έντι Ρέντμεϊν) από το MACUSA (Συνέδριο Μαγείας των ΗΠΑ). Τηρώντας την απειλή του, ο Γκρίντελβαλντ καταφέρνει να διαφύγει. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει γύρω του όσους περισσότερους – ανυποψίαστους για τους πραγματικούς σκοπούς του – συμμάχους μπορεί, ώστε να θέσει σ ΄εφαρμογή το σχέδιό του: ν’ αναθρέψει καθαρόαιμους μάγους που θα καταδυναστεύουν όλα τα … Άμαγα πλάσματα.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς
Παίζουν: Έντι Ρέντμεϊν, Κάθριν Γουότερστον, Νταν Φόγκλερ, Άλισον Σούντολ, Έζρα Μίλερ, Τζουντ Λο, Τζόνι Ντεπ, Ζόι Κράβιτζ, Κάλουμ Τέρνερ, Κλαούντια Κιμ, Κέβιν Γκάθρι, Κάρμεν Ετζόγκο

«“λπ” – Μια ταινία για τη Λένα Πλάτωνος »
Από τις μέρες του εμβληματικού «Σαμποτάζ», που σηματοδότησε τη γέννηση του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών και μουσικόφιλων εντός και εκτός συνόρων, η καριέρα της Λένας Πλάτωνος μετράει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια. Από τις κλασικές σπουδές στον αναλογικό ήχο των συνθεσάιζερ, η Πλάτωνος έχει υπάρξει όχι μόνο δημιουργός νέων ήχων αλλά μιας μη ορθολογιστικής προσέγγισης στη μουσική και μιας αισθητικής έξω από καθιερωμένα πρότυπα. Τις αποκλειστικές προβολές στον Κινηματογράφο Τριανόν θα συνοδεύσουν μια σειρά από ειδικά αφιερωματικά events.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου
Larry Gus After Screening DJ set

Κυριακή 18 Νοεμβρίου
Q & A με τον σκηνοθέτη Χρήστο Πέτρου
DJ sets by Dimitri Papaioannou & NTEIBINT

Τρίτη 20 Νοεμβρίου
Λένα Πλάτωνος After Screening Live – Φιλική συμμετοχή: Φοίβος Δεληβοριάς

Η Λένα Πλάτωνος εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής και στο φιλμ υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό με τη βοήθεια φίλων, συνεργατών και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών. Έτσι, το λπ αποτελεί αναδρομή μιας σπουδαίας καριέρας και ενός όγκου δουλειάς που υπήρξε αδιαμφισβήτητα μπροστά από την εποχή του.

•Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πέτρου

«Αιγαίο S.O.S.»
Εγχώρια φαρσοκωμωδία που «παίζει» με καυτά θέματα: Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2018 όπου ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες οργώνουν το Αιγαίο…. Ένας μεγάλος σεισμός όμως φέρνει στην επιφάνεια μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Έλληνες και Τούρκοι στέλνουν άμεσα στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί. H κάθε διμοιρία καταλαμβάνει περίπου… από μισό. Τα αστεία αλλά και σοβαρά περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν αργούν να πάρουν διαστάσεις τσουνάμι…

Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος
Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Βλάχος, Eυαγγελία Συριοπούλου, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Κωνσταντίνος Mπιμπής, Nina Senicar, Νίκος Μίχας, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Σοφία Παυλίδου, Jerome Kaluta, Δήμητρα Κολλά, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Γιάννης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Αρνοκούρος, Fu Yin