Του Παύλου Θ. Κάγιου //

Λάγνα καλαισθησία που καταργεί κοινωνικές συμβάσεις στο αισθητικά τέλειο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» και αβάσταχτη «Ανθρώπινη ροή» προσφύγων που σε κάνει να ντρέπεσαι για το ανθρώπινο είδος, τα δύο καλύτερα φιλμ της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. Και –ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- τελειώνει το ηθικοπλαστικό πορνό για μικροαστούς «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι» με την τρίτη συνέχειά του.

«Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου»
Όχι, εδώ δεν έχουμε άλλο «ένα γκέι φιλμ». Ξετυλίγεται μπροστά μας μια καλαίσθητη και άκρως αισθησιακή και υπερβατική ιστορία για τον πρώτο έρωτα που ξεχειλίζει ομορφιά και βασίζεται στο γνωστό μυθιστόρημα του Αντρέ Aσιμάν που το έχει αναλάβει σεναριακά ο μετρ των καλαίσθητων φιλμ Τζέιμς Άιβορι.

Με φόντο τη λάγνα, λουσμένη στο φως καλοκαιρινή ιταλική εξοχή και πρωταγωνιστές με ακαριαία χημεία τους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές της, η ταινία εκφράζει με οικουμενική ευαισθησία και αφοπλιστική τρυφερότητα την ιδέα του να αφήνεσαι στον έρωτα και στην ομορφιά της ζωής, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πονάς.

Καλοκαίρι 1983. Βόρεια Ιταλία. Ο Έλιο, ένας 17χρονος Ιταλοαμερικανός, περνάει τις μέρες του στην οικογενειακή βίλα του 17ου αιώνα παίζοντας κλασική μουσική και φλερτάροντας με τη φίλη του Μαρσία. Ο έφηβος Έλιο απολαμβάνει τη στενή σχέση με τον πατέρα του, έναν επιφανή καθηγητή αυθεντία στην ελληνορωμαϊκή κουλτούρα, και με τη μητέρα του, μία μεταφράστρια, που τον έχει αναθρέψει με υψηλή κουλτούρα σε ένα σκηνικό που σφύζει από ομορφιά. Όμως παρά το εκλεπτυσμένο του πνεύμα, ο Έλιο παραμένει αθώος και πρωτάρης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της καρδιάς.

Όταν, όμως, ο Όλιβερ, ένας γοητευτικός Αμερικανός ακαδημαϊκός που κάνει το διδακτορικό του, καταφθάνει στη βίλα για να κάνει την πρακτική του ως βοηθός του πατέρα του Έλιο, δημιουργείται μια μεθυστικής ομορφιάς έλξη ανάμεσά τους που ξυπνάει και αλλάζει για πάντα τις ζωές και των δύο.

Το φιλμ είναι υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, Α’ Ανδρικού ρόλου για τον Timothée Chalamet, διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερου τραγουδιού (Mystery of Love) του Sufjan Stevens).

Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο
Παίζουν: Τίμοθι Σαλαμέ, Άρμι Χάμερ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Αμιρά Καζάρ

«Ανθρώπινη ροή»
Οι ισχυροί του κόσμου αποφασίζουν -όπως γίνεται πάντα στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους από εμφανίσεώς του- και ξαναμοιράζεται ο ανθρώπινος πληθυσμός! Έτσι, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως να έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από την πείνα, τις κλιματικές αλλαγές και τον πόλεμο, στη μεγαλύτερη ανθρώπινη μετατόπιση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα παγκόσμιο και αβάσταχτο ταξίδι σε αυτή τη νέα Οδύσσεια του ανθρώπινου γένους έχουμε εδώ από τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο εικαστικό και ακτιβιστή Άι Γουέι Γουέι.

Γυρισμένο σε 23 χώρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία ως το Μεξικό, η ροή ενός κύματος ανθρώπων που κινούνται συνεχώς προς αναζήτηση καταφυγίου και πατρίδας. Η «Ανθρώπινη Ροή» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η ανοχή, η ευσπλαχνία και η εμπιστοσύνη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Άι Γουέι Γουέι δηλώνει:  «Ως καλλιτέχνης, πιστεύω στην ανθρωπιά και βλέπω την κρίση ως δική μου κρίση» λέει ο ίδιος. «Βλέπω τους ανθρώπους που κατεβαίνουν από τις βάρκες ως δικούς μου ανθρώπους. Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου, οι γονείς μου, τα αδέρφια μου. Δε βλέπω τον εαυτό μου διαφορετικό από αυτούς. Μπορεί να μιλάμε άλλη γλώσσα ή να έχουμε άλλη θρησκεία αλλά τους καταλαβαίνω. Όπως κι εγώ, φοβούνται το κρύο, δεν τους αρέσει η βροχή ούτε να είναι πεινασμένοι. Όπως κι εγώ, θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια.
Ως ανθρώπινα όντα θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση συμβαίνει στον διπλανό μας ως δική μας. Αν δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον μ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Θα ανέβουν τοίχοι, θα υπάρξει διχόνοια και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό.»

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνόδευσαν τον Άι Γουέι Γουέι στην προσπάθεια να γυριστεί αυτό το φιλμ. Μαζί μετέτρεψαν μια τεράστια παραγωγή σε εορτασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κι έκκληση για βοήθεια στους ανθρώπους που στερήθηκαν βασικά δικαιώματα κι ελευθερίες. Μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι με πρόσφυγες κι ανακαλύπτει τρόπους να προσφέρει αξιοπρέπεια, ελπίδα και χιούμορ μέσα σε μια ατελείωτη οδύσσεια.

Σκηνοθεσία: Άι Γουέι Γουέι

«Πενήντα αποχρώσεις του γκρι: Απελευθέρωση»
Αποθέωση του μικροαστικού συντηρητισμού μέσα από ένα καρποσταλικό πορνό. Στο τρίτο και τελευταίο –πάλι καλά!- φιλμ των πορνοάρλεκιν βιβλίων, ο κύριος Κρίστιαν Γκρέι και η Αναστάζια Στιλ παντρεύονται, με την Άνα να προσπαθεί να μάθει να ζει πολυτελώς, διατηρώντας συνάμα την ανεξαρτησία και την αυτονομία της και τον Κρίστιαν να προσπαθεί να απελευθερωθεί από όλα όσα τον στοιχειώνουν. Όμως, το happy end της δεύτερης ταινίας ξαφνικά ανατρέπεται και πολύ σύντομα το όνειρο γίνεται εφιάλτης…. Ο πρώην εργοδότης της Αναστάζια διψά για εκδίκηση και το παρελθόν του Κρίστιαν απειλεί τη γεμάτη πάθος σχέση τους… Και το κλου; Στο τέλος θα γεννήσουν και παιδάκι και θα τρέχουν κι οι τρεις ευτυχισμένοι στους …κήπους της βιλλάρας τους! Μακριά κι αλάργα.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φόλεϊ
Παίζουν: Τζέιμι Ντόρναν, Ντακότα Τζόνσον, Μάρσια Γκέι Χάρντεν,
Αριέλ Κέμπελ, Ρίτα Όρα, Έρικ Τζόνσον

Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού
και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών

Το Φεστιβάλ CineDoc Kids συνεχίζει τις προβολές στον κινηματογράφο Δαναό και αυτό το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Φεβρουαρίου στις 15:30.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 10 & 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/2, 15:30
Βόλτε (Volte)
ηλικίες: 10+
Σκηνοθεσία: Monika Kotecka, Karolina Poryzata | 2017 | 14’ | Πολωνία | Ντοκιμαντέρ
Στα πολωνικά με ελληνικούς υπoτίτλους
Η 12χρονη Ζούζια έχει εκπαιδευτεί εδώ και πολλά χρόνια στην ακροβατική ιππασία και είναι η κορυφαία στην ομάδα της. Μέσα από το ντοκιμαντέρ βλέπουμε τις επίπονες προπονήσεις και την προσπάθεια των κοριτσιών να γίνουν οι καλύτερες. Όμως για τη Ζούζια ήρθε η στιγμή που πρέπει να αποδεχθεί μια μεγάλη αλλαγή. Έχει μεγαλώσει και δεν μπορεί πλέον να σταθεί στην κορυφή της πυραμίδας, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένη να βρει έναν νέο ρόλο μέσα στην ομάδα.

Νινόκ (Ninnoc)
ηλικίες: 10+
Σκηνοθεσία: Niki Padidar | 2015 | 18’ | Ολλανδία | Ντοκιμαντέρ
Στα ολλανδικά με ελληνικούς υπoτίτλους
Τι σημαίνει να είσαι φυσιολογική; Η Νινόκ δεν συμπαθεί τις κλίκες αλλά στο νέο της σχολείο φοβάται μήπως μείνει στο περιθώριο. Κοιτάζει τον θεατή κατάματα και θέτει τα ερωτήματα που τριγυρίζουν στο μυαλό της για το τι είναι «φυσιολογικό», «διαφορετικό» και «δημοφιλές». Η ταινία αποτυπώνει τα συναισθήματά της, βοηθώντας μας να καταλάβουμε γιατί ένα τόσο λαμπερό κορίτσι βρίσκει κάποια πράγματα τόσο δύσκολα.

Τραγουδώ (Sing)
ηλικίες: 10+
Σκηνοθεσία: Kristóf Deák | 2017 | 25’ | Ουγγαρία | Μυθοπλασίας
Στα ουγγρικά με ελληνικούς υπoτίτλους
Βραβευμένη με Όσκαρ, η ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία, παρακολουθεί μια από τις πιο επιτυχημένες σχολικές χορωδίες της Βουδαπέστης και την εμπειρία που βιώνει το νέο κορίτσι της τάξης. Η μικρή Ζόφι αγαπά το τραγούδι και γίνεται μέλος της χορωδίας του σχολείου, όμως αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιλογή: να προσαρμοστεί ήσυχα στους κανόνες που της ορίζουν ή να ανακαλύψει το σκοτεινό μυστικό της επιτυχίας…

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/2, 15:30
Τα Κορίτσια του Δράκου (Dragon Girls)
ηλικίες: 10+
Σκηνοθεσία: Inigo Westmeier| 2012 | 71’ | Γερμανία | Ντοκιμαντέρ
Στα κινέζικα με ελληνικούς υποτίτλους
Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή τριών κοριτσιών στο Shaolin Tagu, τη μεγαλύτερη σχολή Kung Fu της Κίνας. Μακριά από τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους 27.000 μαθητές, πρέπει να αντεπεξέλθουν σε ένα καθημερινό πρόγραμμα σκληρής πειθαρχίας και σωματικής άσκησης. Τα παιδιά πιστεύουν ότι θα μάθουν να «πετούν», όταν αντιλαμβάνονται ότι η καθημερινότητα στη σχολή δεν συγχωρεί ευαισθησίες, άλλωστε όπως τους μαθαίνουν ‘τα δάκρυα είναι ένδειξη αδυναμίας’.

«70 χρόνια από το θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν»
Τιμώντας την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν
στις 11 Φεβρουαρίου του 1948, ο ιστορικός κινηματογράφος Αλκυονίς  διοργανώνει ένα ειδικό αφιέρωμα στην μνήμη του πρωτοπόρου και ιδιοφυούς σκηνοθέτη που επηρέασε την κινηματογραφική αισθητική των μεγαλύτερων σκηνοθετών του κόσμου και άλλαξε για πάντα την κινηματογραφική τέχνη  (11 – 14 Φεβρουαρίου)

Το αφιέρωμα θα αποτελείται από 7 ειδικές προβολές των αριστουργηματικών ταινιών του μεγαλοφυούς σκηνοθέτη:  «ΑΠΕΡΓΙΑ», «ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ», «ΟΚΤΩΒΡΗΣ» και «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ»  και μία προβολή της ταινίας «ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ»  με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους διεθνούς φήμης μουσικούς, Τηλέμαχο Μούσα και Δημήτρη Βασιλάκη.

Πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα 12/2 20:00 «Θωρηκτό Ποτέμκιν» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους διεθνούς φήμης μουσικούς, Τηλέμαχο Μούσα και Δημήτρη Βασιλάκη

Είσοδος: 5 Ευρώ (3 Ευρώ για ανέργους)

Δευτέρα 12/2,14:00 «Γενική Γραμμή»
16:00 «Οχτώβρης»

Τρίτη 13/2, 14:00 «Απεργία»,
16:00 «Θωρηκτό Ποτέμκιν»

Τετάρτη 14/2, 14:00 «Οχτώβρης»
16:00 «Γενική Γραμμή»

Είσοδος για κάθε ταινία: 2 Ευρώ

«Όλυμπος: Τέσσερα μονοπάτια για να φτάσεις τους θεούς»
Ντοκιμαντέρ που προσπαθεί μέσω μιας σφαιρικής προσέγγισης των σημερινών πολύπλευρων ορειβατικών δραστηριοτήτων στον Όλυμπο να μας οδηγεί στις βουνοκορφές του Μύτικα, της κατοικίας των θεών. Μέσα από τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια, φτάνουμε στον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου. Σε κάθε διαδρομή, μας οδηγούν διαφορετικοί ορειβάτες, φέρνοντάς μας σε επαφή με τη μαγεία των δασών με τις υπεραιωνόβιες οξυές και τα ρόμπολα, του Οροπεδίου των Μουσών, των κορυφών και του αλπικού τοπίου. Μαζί τους γνωρίζουμε τους ανθρώπους που ζουν και αγαπάνε το μαγικό αυτό βουνό. Παρακολουθώντας την ανάβαση για την κορυφή, τον Μύτικα, σε μια παράλληλη πλοκή των τεσσάρων μονοπατιών, σε διαφορετικές εποχές, νιώθουμε την κούραση των ορειβατών, απολαμβάνοντας ως αντιστάθμισμα ένα πανέμορφο τοπίο που προκαλεί δέος. Συνδετικός κρίκος των μονοπατιών αυτών, είναι οι ιστορίες που μας αφηγείται ο Κώστας Ζολώτας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Ντουρλιός
Αφήγηση: Ακύλλας Καραζήσης

«Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά»
Κάτω από αυτόν τον τίτλο συνεχίζεται -τη Δευτέρα 12 και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στο σινεμά Άστορ- νέος κύκλος προβολών στα πλαίσια του αφιερώματος η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά με συναντήσεις σημερινών μικρομηκάδων. Θα προβληθούν οι ταινίες Η Τιμή της Αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη, Η Φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη και Τα Χρώματα της Ίριδος του Νίκου Παναγιωτόπουλου και θα τις παρουσιάσουν η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (σκηνοθέτης των μικρού μήκους ταινιών Washingtonia – φεστιβάλ Βερολίνου 2014 – και Limbo – φεστιβάλ Καννών 2016) και ο Βασίλη Κεκάτος (σκηνοθέτης των μικρού μήκους Ανάδρομος και Zero Star Hotel – βραβείο Sundance Ignite 2016).
Στη δεύτερη συνάντηση θα προβληθεί ο Έρωτας στη Χουρμαδιά του Σταύρου Τσιώλη. Την ταινία θα παρουσιάσει ο Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης των μικρού μήκους Κι εγώ για μένα – βραβείο καλύτερης ταινία φεστιβάλ Δράμας 2009).