Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Μεξικό το 1964. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του και άρχισε να ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο από πολύ μικρός. Άρχισε να ασχολείται με το make up και τα εφέ δίπλα στον θρυλικό Dick Smith και συγχρόνως σκηνοθέτησε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους. Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία “Cronos” και απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Καννών 1993 και από τότε έχει αναδειχτεί σ’ έναν από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Είναι λάτρης του γοτθικού και φανταστικού κινηματογραφικού είδους. Έχει επίσης γράψει μια σημαντική μελέτη για τις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ενώ έχει πια και τη δική του εταιρία παραγωγής με την επωνυμία “Tequila Gang”.

Έγινε ευρέως γνωστός από την ταινία «Ο λαβύρινθος του Πάνα», η οποία κέρδισε το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και ξενόγλωσσης ταινίας και για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 2017 σκηνοθέτησε την ταινία «Η Μορφή του Νερού» η οποία είναι υποψήφια για 13 Όσκαρ, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας και ο Ντελ Τόρο τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας. Πήρε και το… Φεστιβάλ Βενετίας!

«Η Μορφή του Νερού»

Ως χρονιά του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο εξελίσσεται το 2018 καθώς μετά τον Χρυσό Λέοντα στη Μόστρα της Bενετίας για τη «Μνήμη του νερού», τις Χρυσές Σφαίρες και την υποψηφιότητα για 13 Όσκαρ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 75ου Φεστιβάλ Βενετίας!

Η απόφαση ελήφθη από το συμβούλιο διοίκησης της Μπιενάλε της Βενετίας, της οποίας η Μόστρα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα, έπειτα από πρόταση του διευθυντή του φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του φεστιβάλ.

«Ο λαβύρινθος του Πάνα»

«Το να είμαι πρόεδρος της Μόστρας είναι μια τεράστια τιμή και μια ευθύνη που αποδέχομαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Η Μόστρα της Βενετίας είναι ένα παράθυρο στον παγκόσμιο κινηματογράφο και μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη δύναμη και τη σημασία της για τον πολιτισμό» δήλωσε ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, 53 ετών. Αναμφίβολα το 2018 είναι η χρονιά του.