του Γιάννη Παναγόπουλου //

Με όρους θεατρικής Νέας Υόρκης η παράσταση Αϊτή, μία performance για την Ιστορία θα ήταν μια μπλοκμπάστερ “Οφ Μπρόντγουεϊ” πρόταση. Η ομάδα Hatari την ανεβάζει για τρίτη χρονιά στη θεατρική σκηνή της Αθήνας. Δύο ηθοποιοί τεστάρουν την αντοχή που μπορεί να πάρει ο θεατρικός διάλογος απευθύνοντας – μόνο – ερωτήσεις στο κοινό, στην ιστορία, στους ίδιους τους τους εαυτούς. Δεξαμενή του σεναρίου του είναι η Ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Πολιτική, δυσλειτουργικές αποφάσεις, οράματα που χάθηκαν στην απλοϊκότητα τους περνούν μπροστά από τους θεατές κάνοντας τους να συμμετέχουν σ’ ένα δράμα με κωμικοτραγικές διαστάσεις.

Ρωτήσαμε την ομάδα Hatari:

Στην παράστασή σας δύο ηθοποιοί σερφάρουν στην ιστορία με ερωτήσεις προς το κοινό. Θεωρείτε την παράσταση σας εκτός των άλλων πολιτική “δήλωση”;

Και η ομάδα Hatari μας απάντησε: 

Κάθε δημόσια έκθεση προβληματισμών, απόψεων και στοχασμών έχει αναπόφευκτα και μια πολιτική διάσταση, με την πολύ ευρεία έννοια του όρου. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για το σύνολο του θεατρικού γίγνεσθαι, και, φυσικά, για μια παράσταση που έχει σαν υλικό της την σύγχρονη ιστορία ενός κράτους, εν προκειμένω της Ελλάδας. Αλλά, παρόλο που η ματιά στην Ιστορία εμπεριέχει αναπόφευκτα μία πολιτική χροιά, η παράσταση δεν έχει καμία πρόθεση να “δηλώσει” κάτι (εκτός από το ίδιο το καλλιτεχνικό της περιεχόμενο, με άλλα λόγια τον τρόπο που παρουσιάζεται), και από την στιγμή που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε σαν αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, μένουμε μακριά από διδακτισμούς, έτοιμες απαντήσεις και βεβαιότητες, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της αμφιβολίας και της έρευνας – κάτι που κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλέσει ουσιαστικά πολιτικό.”

-Για 3η χρονιά, η ομάδα Hatari παρουσιάζει την παράσταση Αϊτή, μία performance για την Ιστορία και, μέσα απ’ αυτήν, 255 ερωτήματα για την Ιστορία του νεοελληνικού κράτους, την πορεία του μέσα στους αιώνες, την σχέση της σημερινής εποχής με το παρελθόν και την θέση μας μέσα στο αέναο ποτάμι του χρόνου. Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η νεοελληνική ιστορία γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν.

Η ιστορία ενός Κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή – την πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821. Το «Χαΐτιον», μία ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα, που, καθώς δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την επανάσταση, έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα….

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία

Σύλληψη – σκηνοθεσία – κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας
Παίζουν: Γιώργος Καπινιάρης, Άλκης Ζούπας
Βοηθός σκηνοθέτη: Φένη Μπένου
Επιμέλεια Κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Σχεδιασμός φωτισμού – Video – φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρίου
Πρωτότυπη μουσική – σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης
Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς
Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7

Θέατρο 104 – Ευμολπιδών 41 – Γκάζι
11854 – ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
τηλ 2103455020

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: € 12,00
Μειωμένο (φοιτητικό-άνω των 65 ετών-ΑΜΕΑ): € 8,00
Ανέργων, Ατέλειες ηθοποιών: € 5,00
Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3455020

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από τα ταμεία του θεάτρου
και από το δίκτυο της viva.gr