του Μάρκου Ψυχάρη //

Χαρτογραφούμε την  Αθήνα που σε λίγο θα φορέσει τα γιορτινά της. “Αύριο” θα έχουμε Δεκέμβρη και στους χώρους που ακούγεται μουσική από την κατηγορία “μεγάλες πίστες” – ανεξάρτητα αν οι κιμπαριές του παρελθόντος είναι είδος προς εξαφάνιση – ως τις “μουσικές σκηνές”, ανεβαίνουν προγράμματα που κλείνουν το μάτι στις επόμενες εξόδους μας. Ανεξαρτήτως τετραγωνικών το πιο ελπιδοφόρο που συμβαίνει ή θα συμβεί στους χώρους που φιλοξενούν μουσική είναι πως τολμούν να παρουσιάσουν μουσικά “μαγειρέματα” ετερόκλητων καλλιτεχνών που έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Για τις επόμενες εβδομάδες της ζωής μας η μουσική βεντάλια που θ’ ανοίξει στην Αθήνα είναι πολυσυλλεκτική. Ο Μίμης Πλέσσας και ο Γιώργος Κατσαρός, δύο ιερά τοτέμ της ελληνικής μουσικής σκηνής που μάθαμε μέσα από κινηματογραφικές ταινίες, δισκογραφικές συμμετοχές, κορυφαίες συνθέσεις που ορίζουν το ελληνικό τραγούδι, “κατεβαίνουν” στην αθηναϊκή νύχτα για ζωντανές εμφανίσεις από τις 25 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Συγγρού 143). Οι παραστάσεις τους έχουν τον τίτλο «7 και… με 10 και…». Ο Μίμης Πλέσσας στο πιάνο και ο Γιώργος Κατσαρός στο σαξόφωνο θα μας ταξιδέψουν στο ένδοξο αλλά πάντοτε επίκαιρο μουσικό τους χτες. Τα τραγούδια τους θα ερμηνεύσουν η μοναδική και σπάνια Λένα Αλκαίου, ο επί εικοσαετίας συνεργάτης του Μίμη Πλέσσα, Σπύρος Κλείσσας και η ανερχόμενη Κωνσταντία. Μαζί τους και ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Νίκος Καραγκιαούρης. Τιμές:
12 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο bar, 14 ευρώ με ποτό στο bar, 18 ευρώ με ποτό στο τραπέζι, 55 ευρώ φιάλη κρασί – 2 άτομα, 110 ευρώ φιάλη ποτού – 4 άτομα

Στο ίδιο πλαίσιο απενοχοποιημένης νοσταλγίας έρχονται και οι Charms. Τους θυμάσαι; Τις Πέμπτες 15, 22 και 29 Νοεμβρίου μια από τις ιστορικές μπάντες του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’60 έρχονται να μας ξεσηκώσουν τις 3 τελευταίες Πέμπτες του Νοεμβρίου. Θα εμφανιστούν στη Σφίγγα – Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής (Πεζόδρομος Κιάφας 13). Είσοδος στο μπαρ 12€ με κρασί ή μπύρα. Ώρα έναρξης: 21.00.

Στον ίδιο χώρο – Σφίγγα – στις 19 και 26 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί και μια από πιο χαρακτηριστικές φωνές της χώρας η Δήμητρα Παπίου. Ο τίτλος των δικών της παραστάσεων είναι “Οι Γυναίκες Μέσα Μου”. Ρωτήσαμε την Ελληνίδα ερμηνεύτρια γιατί διάλεξε τον συγκεκριμένο τίτλο στις παραστάσεις της. Μας απάντησε: «O τίτλος της παράστασης προέκυψε εκ των υστέρων. Ήταν ένα καλοκαίρι πριν 2 χρόνια περίπου και βρισκόμουν στο σπίτι μας στο Βραχάτι όταν νοστάλγησα να ξαναπιάσω μικρόφωνο και ένιωσα έντονη επιθυμία να ασχοληθώ ξανά με το τραγούδι. Δεν ήξερα όμως τι ακριβώς έπρεπε να κάνω. Αγαπώ πάρα πολύ το γυναικείο φύλο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπώ και τα αγόρια! – και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βρω τον τρόπο να εκφράσω τα γυναικεία συναισθήματα… Για αυτό συνέλεξα τραγούδια που το καθένα από αυτά να διηγείται μέσω των στίχων του μια ξεχωριστή ιστορία, φτιάχνοντας έτσι ένα παζλ γυναικείων συναισθημάτων. Εξ ων και ο τίτλος “Οι Γυναίκες Μέσα Μου”.»


O Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα – Σπείρα, με αυτοπεποίθηση από το κατόρθωμα της περασμένης χειμερινής σεζόν, εμφανιζόμενοι στη Σφίγγα – τις Δευτέρες παρακαλώ – καταφέρνοντας να βλέπουν από σκηνής γεμάτα καθίσματα, κόσμο που ήθελε να ζήσει την πρώτη μέρα της εβδομάδας λες και ήταν Σάββατο, επιστρέφουν στις “Γραμμές”. Οι δικές τους εμφανίσεις έχουν τον γενικότερο τίτλο “Φίλα με…στις γραμμές” και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 22.00, Κυριακή στις 19.00 και Δευτέρα 21.00. «Γραμμές» Κωνσταντινουπόλεως 111 Γκάζι. Τιμές στο μπαρ: 15€ με ποτό, φοιτητικό και ανεργίας 10€ με ποτό. Τιμές στο τραπέζι : Φιάλη κρασιού 70 € – 2 άτομα Φιάλη ποτού (απλή) 130€ – 4 άτομα. Φιάλη ποτού (special) 150€ – 4 άτομα

O Σταύρος Ξαρχάκος έχει δέσει στο Gazarte (Βουτάδων 34 Γκάζι) . Οι περσινές του εμφανίσεις με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν θριαμβευτικές. Αν και η στατιστική δεν χωρά στην τέχνη, η πραγματικότητα των αριθμών μάς γλιτώνει από περιττό μπλα – μπλα. Μέσα σε έξι μήνες τις παραστάσεις τους είδαν, άκουσαν κάπου 60.000 θεατές αποδεικνύοντας πως χώρο στην εμπορική επιτυχία δεν έχουν μόνο τα σουξέ της μιας σεζόν αλλά και το ελληνικό τραγούδι που έχει σταθεί στον χρόνο, χωρίς να προσεύχεται στις τάσεις της εποχής σβήνοντας μόλις αυτές κάνουν τον κύκλο τους. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, αυτή τη φορά και αρχικά, με τη Χάρις Αλεξίου κάθε Σάββατο και Κυριακή από 1η Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις “Γιώργος Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο”. Ενώ από τον Μάρτιο του 2019, στον ίδιο χώρο, ο συνθέτης θα παρουσιάσει, έχοντας τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μιχάλη Μυτακίδη (a.k.a Β.D Foxmoor of Active Member), τις παραστάσεις “Μάρκος Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο”. Οι τιμές για τις παραστάσεις του Σταύρου Ξαρχάκου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Βγες έξω. Μέσα έχει μόνο ειδήσεις που δεν είναι ειδήσεις.