του Γιάννη Παναγόπουλου //

Το Hellas Filmbox Berlin δεν είναι μόνο ένα Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου που πραγματοποιείται, σε ετήσια βάση, στη Γερμανική πρωτεύουσα. Για τον ιδρυτή του Αστέρη Κούτουλα είναι μηχανισμός πολιτισμού αλλαγής της αρνητικής γνώμης των Γερμανών στους Έλληνες. Η ιδέα του Κούτουλα γεννήθηκε το 2010. Όταν ο τύπος της Γερμανίας έβριθε αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. To 4o Hellas Filmbox Berlin θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 20 Ιανουαρίου 2019 στον εμβληματικό κινηματογράφο του Βερολίνου Babylon.

O Κούτουλας δηλώνει:  “Μπορώ να κινήσω το ενδιαφέρον του τύπου. Είμαι ένας ιβέντ μάνατζερ. Γνωρίζω τις αξίες που κάνουν μια καλλιτεχνική δράση πετυχημένη. Κάθε χρόνο στο Βερολίνο πραγματοποιούνται κάπου 70 κινηματογραφικά φεστιβάλ. Έχω δουλέψει σε πολλές μουσικές παραγωγές και σε φεστιβάλ Θεάτρου. Για εκείνα του κινηματογράφου δεν γνώριζα πολλά. Ο καλύτερος τρόπος να μάθω περισσότερα ήταν να διαβάσω τον χάρτη των κινηματογραφικών φεστιβάλ της πόλης. Πριν μπούμε στη δημιουργία του Hellas Filmbox πήγα στο όπενινγκ του πορτογαλικού κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου. Έγινε σε μια όμορφη αίθουσα 250 ατόμων. Παρόντες ήταν 80 με 90 άτομα. Αρχικά μίλησαν οι άνθρωποι που είχαν πάρει μέρος στη δημιουργία του. Είδαμε την ταινία και μετά, έξω από την αίθουσα, είχε στηθεί ένας μπουφές με πορτογαλικά εδέσματα και κρασί. Βλέποντας αυτό που σας περιγράφω γνώριζα πως μια εκδήλωση αυτού του χαρακτήρα δεν με ενδιέφερε. Ήθελα να κάνω ιβέντ. Ένα πολυπολιτισμικό ιβέντ που κυρίως βοηθούσε τον ελληνισμό του Βερολίνου για το bullying που γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Το φεστιβάλ μας, πέρα από τις καλλιτεχνικές δουλειές που παρουσιάζει, εκπέμπει αυτό το περίεργο, άτακτο, καινούργιο, τρελό μάρκετινγκ που προσέλκυσε τον γερμανικό τύπο και το γερμανικό κοινό. Γνωρίζω πως κάθε πετυχημένο φεστιβάλ πρέπει πάντα να έχει sold – out στο opening και το closing του. Γνωρίζω επίσης πως στο φινάλε αυτό που υπάρχει είναι ο θεατής και η ταινία που είδε. Δεν μπορώ ν’ απαντήσω αν θα του αρέσει. Μπορώ όμως να κινήσω το ενδιαφέρον των Γερμανών να έρθουν να τις δουν.”

•To Hellas Filmbox Berlin θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου 2019 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, συμμετοχή VR φιλμ, ειδικές προβολές, συζητήσεις συνθέτουν μια παλέτα που ευελπιστεί να φέρει το γερμανικό κοινό, τους Έλληνες της διασποράς, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες στις σκοτεινές αίθουσες.

Το φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία με «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη ως ταινία Έναρξης, παρουσία του σκηνοθέτη, της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη και του πρωταγωνιστή André Hennicke. Θα ακολουθήσει Q&A και θα συζητηθεί το θέμα της γερμανικής Κατοχής. Η ταινία θα προβληθεί με γερμανικούς υπότιτλους.

Στην εναρκτήρια τελετή και πριν από την προβολή, το φεστιβάλ έχει την τιμή να παρουσιάσει τέσσερα τραγούδια του κύκλου «Mauthausen» σε ερμηνεία της μεγάλης Ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη και της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Michaela Meise.

Ως Ταινία Λήξης θα προβληθεί το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, ένα θαυμάσιο χρονικό της μεγάλης νίκης της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλου Κυπελούχων Ευρώπης με την Σλάβια Πράγας. Με πολλές προσωπικές μαρτυρίες αθλητών, προπονητών, φιλάθλων που έζησαν την μεγάλη εκείνη νύχτα, Ελλήνων και ξένων, η ταινία συνδυάζει το ντοκουμέντο με την μυθοπλασία δίνοντας την ευκαιρία στο γερμανικό κοινό να «γνωρίσει» από μέσα το σπουδαίο αθλητικό γεγονός στο μπάσκετ, που παράλληλα σκιαγραφεί την ελληνική κοινωνία τα χρόνια της δικτατορίας.

Πληροφορίες για το Hellas Filmbox Berlin θα βρείτε εδώ: http://www.hellasfilmbox.de/el/