Ο Χέλμουτ Νιούτον, ένας από τους σπουδαίους φωτογράφους του εικοστού αιώνα, ριζοσπαστικοποίησε τη φωτογραφία της μόδας επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονταν γυναίκες και άνδρες.  Ο Νιούτον άνοιξε τον δρόμο στη φωτογραφία να γίνει πιο προκλητική και πιο τολμηρή. Ενσωματώνοντας σύνθετα θέματα σεξουαλικότητας και επιθυμίας στο έργο του, έδειξε ότι δεν έπρεπε να είναι ασφαλής, αλλά είχε το περιθώριο να εξερευνήσει την ανθρώπινη επιθυμία σε όλο το βάθος της.

© Helmut Newton Estate

Ο Νιούτον έβγαλε τη μόδα από το στούντιο. Την έσυρε στη ζωτικότητα του δρόμου. Συχνά έφερνε στο έργο του την αμεσότητα και τον δυναμισμό των φωτογράφων παπαράτσι. «Μια γυναίκα δεν ζει μπροστά σε μια λευκή βίβλο», είπε, σε σχέση με τις φωτογραφίες που παράγονταν σε στούντιο, «ζει στον δρόμο, σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου». Ο Νιούτον έφερε ένα δημοσιογραφικό στοιχείο στη φωτογραφία. Οι ηρωίδες του ήταν δέσμιες μιας συχνά ανδροκρατούμενης πραγματικότητας.

 Ντέιβιντ Μπόουι. Ένας από τους “ήρωες” του Νιούτον

•Ο Νιούτον εξέφρασε μέσω της φωτογραφίας την ιδέα ότι η σεξουαλικότητα των γυναικών θα μπορούσε να τους δώσει δύναμη. Και δανείστηκε πολλά από την ατμόσφαιρα του κινηματογράφου, τη δημοσιογραφία και την τέχνη, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στις υψηλές και τις χαμηλές φόρμες τέχνης. Καθόλου τυχαία διέπρεψε στη διαφήμιση μόδας

Χέλμουτ Νιούτον

 

Καθώς η καριέρα του εξελίχθηκε, άρχισε να φωτογραφίζει πορτρέτα διασημοτήτων. Σχεδόν οι – επίκαιροι – πάντες της δεκαετίας του 1980 και 1990 πέρασαν από τον φακό του. Από τον Ντέιβιντ Λιντς και τη Μαντόνα  στον Νίκολας Κέιτζ Cage και τον Άντι Γουόρχολ. Η ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ πόζαρε για εκείνον γυμνή για εντιτόριαλ στο περιοδικό Playboy.

Η Σαρλότ Ράμπλινγκ “μέσα” από το φακό του Χέλμουτ Νιούτον

Επίσης, φωτογράφησε μερικές αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πολιτικός Ζαν-Μαρί Λε Πεν, και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, για την οποία είπε: «καθώς έγινε πιο επιτυχημένη και ισχυρότερη, μου φάνηκε να γίνεται ακόμα πιο σέξι». Στα πορτρέτα του τονίζεται η ικανότητά του να μεταφέρει τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή του, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε αυτούς τους φαινομενικά ανήμπορους ανθρώπους. Ο Νιούτον ήταν ένας μάγος της εικόνας. Συχνά έλεγε «Η δουλειά μου είναι να αποπλάνω, να διασκεδάζω και να διασκεδάζω»

•Ο Χέλμουτ Νιούτον ήταν αυστραλογερμανος φωτογράφος. Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1920 στο Βερολίνο. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου 2004 στο Χόλιγουντ.

Μαντόνα. Δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια από τις πρωταγωνίστριες του Νιούτον © Helmut Newton Estate

 

εικόνες: https://www.bocadolobo.com