Είναι η 1η Μάη του 1945. Η Γερμανία ανακοινώνει ότι ο Χίτλερ είναι νεκρός. Σύμφωνα με ραδιόφωνο του Αμβούργου ο Αδόλφος Χίτλερ «σκοτώθηκε» στο Βερολίνο. Στις 10.30 τοπική ώρα, ένας υπεύθυνος ειδήσεων ανακοινώνει ότι πληροφορίες από τα κεντρικά γραφεία του Φύρερ αναφέρουν ότι ο Χίτλερ “είχε πέσει στο κτίριο της Καγκελαρίας αγωνιζόμενος μέχρις εσχάτων κατά του κατά του μπολσεβικισμού”. Λίγο πριν την τελευταία του ανάσα είπε πως διορίζει τον ναύαρχο Doenitz ως διάδοχό του. Λίγα λεπτά αργότερα ακολουθεί ανακοίνωση του ναυάρχου Doenitz. Καλεί τον λαό της Γερμανίας να θρηνήσει τον Φύρερ.  Αναφορές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι επιφυλακτικοί για την ανακοίνωση. Πως δεν βιάζονται να γιορτάσουν τη στιγμή. Είναι μια ανακοίνωση που πρέπει να “δεθεί” απ’ όλες τις εμπλεκόμενες μεριές. Οι φήμες οργιάζουν. Ο Χίτλερ είναι νεκρός, ο Μουσολίνι έχει κρεμαστεί. Πολλοί θεωρούν πως ο διορισμός του Doenitz είναι απλώς ένα παιχνίδι ώστε το Ράιχ να κερδίσει χρόνο.
Ο Χίτλερ μπορεί να είναι νεκρός. Μπορεί όμως να προσπαθεί να δραπετεύσει από τη συμμαχική θηλιά που στιγμή τη στιγμή σφίγγει όλο και περισσότερο για εκείνον. Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ δεν ρισκάρει. Θεωρεί πως ο ενθουσιασμός απλώς παραμορφώνει την πραγματικότητα. Ο λόγος του είναι ψύχραιμος. Λέει μόνο το “Η κατάσταση σίγουρα είναι πιο ικανοποιητική από ό,τι ήταν πριν πέντε χρόνια”. Ο ναύαρχος Doenitz, διάσημος για τις νίκες του με τα σκάφη του κατά τα τρία πρώτα χρόνια του πολέμου, δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στους Σοβιετικούς και τους δυτικούς συμμάχους τους. “Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν αγωνίζονται για τα συμφέροντα του δικού τους λαού αλλά για την εξάπλωση του μπολσεβικισμού”, δήλωσε. Σε δικό του μήνυμα ως νέος αρχηγός κράτους και ανώτατος διοικητής της Βέρμαχτ – των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων – απαίτησε πειθαρχία και υπακοή. Παρότρυνε τους Γερμανούς στρατιώτες, «Κάνετε το καθήκον σας, διακυβεύεται η ζωή του λαού μας».
Υπήρξε η εικασία στον βρετανικό Τύπο για το αν οι αδύναμες γερμανικές δυνάμεις θα ακολουθήσουν τον Doenitz ή τον Χάινριχ Χίμλερ, επικεφαλής του στρατού, του Volkssturm, των SS και της Gestapo. Ο δεύτερος διαπραγματεύεται με τους Συμμάχους. Οι πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου του Χίτλερ έγιναν γνωστές στις 20 Ιουνίου του 1945. Ένας από τους σωματοφύλακες του Χίτλερ που διέφυγε στη βρετανική πλευρά του Βερολίνου δήλωσε ότι είχε δει καμένα τα σώματα της Εύας Μπράουν και του Χίτλερ να βρίσκονται δίπλα-δίπλα στους χώρους του καταφυγίου του, κάτω από το κτίριο της Καγκελαρίας. Ο Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν στις 29 Απριλίου και αυτοκτόνησε την επόμενη μέρα. Μετά την παράδοση της Γερμανίας στις 7 Μαΐου, ο Χίμλερ προσπάθησε να δραπετεύσει, συνελήφθη και αυτοκτόνησε στις 23 Μαΐου.