του Νίκου Μουρατίδη //

Αρχές της δεκαετίας του ’60, o Λέοναρντ Κοέν ερωτεύεται σιγά, βαθιά και έντονα, όπως συνηθίζουν άλλωστε οι ποιητές. Κατ’ αρχήν την Ύδρα και στο καπάκι μια νεαρή Νορβηγίδα. Εκείνος, στα πρώτα βήματα της καριέρας του και η Marianne Ihlen (Μαριάνε Ιλέν), μόλις είχε χωρίσει τον πατέρα του παιδιού της και βρέθηκε στην Ύδρα για να ξεφύγει απ’ όλους και απ’ όλα.

Με την Marianne Ihlen (Μαριάνε Ιλέν) γνωρίστηκαν σ’ ένα μπακάλικο  του νησιού και έκαναν σχέση η οποία κράτησε περίπου 10 χρόνια. Όπως ερωτεύτηκε την Ύδρα, έτσι ερωτεύτηκε και την Μαριάνε Ιλέν.

Ο Λέοναρντ Κοέν (Leonard Norman Cohen), γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 και πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2016. Ήταν Καναδός συγγραφέας, συνθέτης, ποιητής, ζωγράφος και τραγουδιστής. Όταν τον είδα live στο Terra Vibe, σε πολύ μεγάλη ηλικία πια, ήταν υπέροχος. Και δεν θα ξεχάσω καθόλου το ξεκίνημα της συναυλίας του. Άρχισε με το Dancing to the end of love.Μπροστά μου ήταν ένα ζευγάρι. Εκείνος σε αναπηρικό καροτσάκι και εκείνη δίπλα του. Όταν ακούστηκε το τραγούδι, έσκυψε τον αγκάλιασε, τον φίλησε και έμειναν έτσι μέχρι να τελειώσει. Καταλαβαίνετε τι βουβό κλάμα έριξα….

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος εβραίος έμπορος υφασμάτων. Σε ηλικία έξι ετών ο πατέρας του πέθανε και αυτό τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ Buckskin Boys, το οποίο έπαιζε μουσικήcountry. Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Το 1960 αγοράζει ένα σπίτι στην Ύδρα, στην οποία θα διαμείνει για αρκετά χρόνια, όπου συνέχισε να γράφει. Με το μυθιστόρημα Beautiful Losers (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας.

Τις προάλλες την επέτειο της γέννησης του, έβαλα ένα cd του για να ξανακούσω μερικά από τα αγαπημένα του τραγούδια. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα άρθρο για την ζωγραφική του και ένα για την σχέση του με την Ελλάδα. Θέλω λοιπόνμέσα από μια σειρά φωτογραφιών που θα σας δημοσιεύσω, να δούμε όλοι την σχέση του LeonardCohen με την Ύδρα. Το νησί που ερωτεύτηκε, εμπνεύστηκε, έγραψε και δημιούργησε σε αρκετές φάσεις της ζωής του.

Το στέκι του στο νησί ήταν το καφενείο «Ο Κατσίκας». Εκεί πήγαινε ν΄ αράξει και να κουβεντιάσει με τους φίλους του

Η Marianne Ihlen με τον γιο της και τον Leonard πέρναγαν τα πιο ξέγνοιαστα καλοκαίρια τους στην Ύδρα (C Gettyimages)

Η είδηση του θανάτου του, συγκλόνισε τους κατοίκους της Ύδρας, που τον υπεραγαπούσαν, και άφησαν έξω από την πόρτα μερικά λουλούδια.

Υπάρχει και δρόμος με το όνομα του στο νησί

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες για όμορφους ανθρώπους στο:

πηγή https://www.nikosonline.gr