Ο Καταδικασμένος (Ikiru)

Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα.
Με τους: Τακάσι Σιμούρα, Χινίτσι Χιμόρι.

Ένας συντηρητικός δημόσιος υπάλληλος πληροφορείται πως έχει καρκίνο και πως του μένουν λίγοι μήνες ζωής.Έτσι αποφασίζει να σταματήσει τη δουλειά και να ζήσει όσο πιο έντονα γίνεται.

Σύντομα διαπιστώνει πως οι ερωτικοί νυχτερινοί “περίπατοι¨ δεν του αρμόζουν και στρέφει την προσοχή του σε κάτι πιο δημιουργικό. Θα αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις να μετατρέψει έναν σκουπιδότοπο σε παιδική χαρά. Όταν τελικά πεθαίνει, οι συνάδελφοί του θα κάνουν αποτίμηση του έργου του. Από τις λιγότερο γνωστές αλλά από τις πιο άμεσες και συναισθηματικές ταινίες του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη. Ο κεντρικός ήρωας τον οποίο υποδύεται με εκπληκτικό τρόπο ο Τακάσι Σιμούρα, πρέπει να φτάσει στα πρόθυρα του θανάτου για να ανακαλύψει την πραγματική ζωή και τις αξίες της. Χρόνια τώρα υπήρξε απλώς ένα απρόσωπο γρανάζι στον μηχανισμό λειτουργίας της εταιρείας του. Σχεδόν ένας ζωντανός-νεκρός άνθρωπος που απλώς επιβίωνε για να πάει την επόμενη ημέρα στη δουλειά.

Το ψυχολογικό σοκ της είδησης του επικείμενου θανάτου τον ταρακουνάει βαθιά και τον θέτει σε εγρήγορση, προκειμένου να βιώσει όσο πιο δημιουργικά γίνεται το μικρό υπόλοιπο της ζωής του. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να αγωνιστεί και με το “τέρας” της γραφειοκρατίας.

•Εξαιρετικό ψυχολογικό δράμα που με το πέρασμα του χρόνου καταχωρήθηκε δικαίως ως κλασικό. Μεγάλα πλάνα σεκάνς φορτισμένα με τον γνώριμο ποιητικό ρεαλισμό του δημιουργού τους, αλλά και εύστοχες σε δραματουργικό επίπεδο εξπρεσιονιστικές πινελιές.

 

Πρόκειται για έναν ύμνο στη ζωή και στις βασικές της αξίες – αγάπη, αλληλεγγύη, ελευθερία – με τη διαφορά πως για μια ακόμη φορά ο Κουροσάβα, κατά την προσφιλή του συνήθεια, τοποθετεί την υπαρξιακή αφύπνιση του ήρωά του για ζωή, ακριβώς παράλληλα με τον θάνατο, δίπλα και παράλληλα με τον θάνατο. Μην τη χάσετε.