Μακριά από την παραγωγή ειδικοτήτων που η αγορά αποθεώνει, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο φινάλε κάθε άνοιξης τιμά την ύπαρξή του. Η Κέρκυρα γίνεται ένα lab ιδεών γύρω από την εξέλιξη των τεχνών και της σύνδεσής τους με την τεχνολογία. Το 11ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών – από τις 20 Μαΐου ως τις 11 Ιουνίου – συγκεντρώνει σε ένα πανέμορφο τόπο την αφρόκρεμα της “σύγχρονης” τέχνης. Οι δράσεις ξεκίνησαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια αναδρομική ψηφιακή έκθεση με επιλεγμένα έργα και εγκαταστάσεις τελειόφοιτων, αποφοίτων, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του τμήματος. Λα αυτά σε συνδυασμό με την έκθεση και τις συναυλίες, εργαστήρια. Όσα έγιναν στην Αθήνα ήταν ο πρόλογος του όσων θ συμβούν στην Κέρκυρα.

-Η επίκουρη καθηγήτρια Νταλίλα Ονοράτο του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας είναι  πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου του Φεστιβάλ. Σχολιάζοντας το φετινό πλαίσιο του δηλώνει: “Το 11ο Φεστιβάλ έχει τρεις βασικούς άξονες: την Αναδρομική Έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (20-21 Μαΐου), το 2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ταμπού-Παράβαση-Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη» (Κέρκυρα, 25-28 Μαΐου) και το 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα τις Υβριδικές Τέχνες (Κέρκυρα, 29/5-11/6). Παράλληλα με αυτούς τους τρεις άξονες θα υπάρξουν διάφορα δρώμενα, όπως εκθέσεις, προβολές και άλλα. Το πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ επιπλέον περιλαμβάνει α) τη διοργάνωση του 2ου επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο “Ταμπού-Παράβαση-Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη”, το οποίο θα διοργανωθεί από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2017 στην Κέρκυρα, ως η συνέχεια του άκρως επιτυχημένου περσινού αντίστοιχου συνεδρίου και β) τη διοργάνωση ενός διεθνούς καλοκαιρινού σχολείου με θέμα τις υβριδικές τέχνες από τις 29/5 έως τις 11/6/2017, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους διάρκειας μίας εβδομάδας ο καθένας (29/5-4/6 ο πρώτος και 5/6-11/6 ο δεύτερος). Οι δε καλλιτεχνικές δράσεις προβολής του έργου των φοιτητών, με τίτλο 11ο@Κέρκυρα θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κέρκυρας από τις 24 έως τις 31 Μαΐου 2017.”

Αφίσα – Σχεδίαση Ι. Λογκάκη

H πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου του φεστιβάλ τονίζει:

“Το Συνέδριο «Ταμπού-Παράβαση-Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη 2017 (Κέρκυρα, 26-28 Μαΐου), θα περιλαμβάνει ομιλίες, μεταξύ άλλων, από αξιόλογα ονόματα στο χώρο της σύγχρονης τέχνης (RoyAscott, Gunalan Nadarajan, Irina Aristarkhova, María Antonia González Valerioκαι καλλιτέχνες της bioart (Martade Menezes, Adam Zaretsky, Polona Tratnik, Kathy High, Mary Maggic Tsangκαι Špela Petrič). Αξίζει να τονίσουμε πως η λίστα των ομιλητών του συνεδρίου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα συνέδρια του εξωτερικού. Αντιθέτως έχουμε δημιουργήσει ένα αξιόλογο κόμβο για τη συνάντηση τέχνης και επιστήμης. Παράλληλα θα υπάρξουν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, από τις 24 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου στην Κέρκυρα. Τέλος, πολύ σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέτος είναι η έναρξη του Θερινού Σχολείου πάνω στις Υβριδικές Τέχνες – του πρώτου τέτοιου Θερινού Σχολείου που διοργανώνεται από Ελληνικό πανεπιστήμιο (Κέρκυρα, 29/5-11/6). Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σχετικά με το συνέδριο, στους διδάσκοντες του Θερινού Σχολείου αυτού, περιλαμβάνονται καλλιτέχνες και θεωρητικοί διεθνούς κύρους και είναι σημαντική επιτυχία για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο το ό,τι κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία τους. το Φεστιβάλ είναι ανοικτό σε όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν. Πιστεύω πως αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις σύγχρονες εξελίξεις στην τέχνη και την επιστήμη, αλλά και να ακούσουν από κοντά σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και άτομα με προσιτό λόγο και θετική αύρα. Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο, ακριβώς επειδή μας ενδιαφέρει να μην αποκλείσουμε κανένα. Η γνώση ποτέ δεν βλάπτει, έτσι δεν είναι; Και, ξέρετε, δεν είναι εύκολο. Η οργάνωση αυτή κοστίζει στην πραγματικότητα πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ και εμείς κάνουμε ό,τι κάνουμε με το 10% αυτού του ποσού, συν το 90% από χορηγιών σε είδη (από catering μέχρι φιλοξενία) από τοπικούς φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και με 100% εθελοντική εργασία. Είναι συγκινητικό, αλλά ταυτόχρονα σε πιάνει ώρες-ώρες μια μελαγχολία το να ξέρεις ότι το αίτημα προς φορείς όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για οικονομική υποστήριξη –της τάξης των χιλίων ευρώ, έστω- δεν είχε θετική ανταπόκριση.”

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ
-Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών διεξάγονται καλλιτεχνικές δράσεις φοιτητών από την Τετάρτη 24 Μαΐου έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στην Κέρκυρα.
Υπεύθυνος καλλιτεχνικών δράσεων φοιτητών: Θωμάς Βαλιανάτος, Λέκτορας Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

-Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του πρώτου του Θερινού Σχολείου της με θέμα της Υβριδικές Τέχνες. Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Κέρκυρας.

Το Θερινό Σχολείο στις Υβριδικές Τέχνες θα ξεκινήσει στις 29 Μαΐου 2017 και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες ενώ αποτελείται από δύο κύκλους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους είτε σε έναν ή και στους δύο κύκλους.
Ο πρώτος κύκλος θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου 2017 και ο δεύτερος στις 5 Ιουνίου 2017.

-Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το διεπιστημονικό συνέδριο «Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη», το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις θεωρητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου. Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2017, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, για μια ακόμη φορά, στο νησί της Κέρκυρας.
Τις δράσεις του φεστιβάλ που 11 Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που οργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην έδρα του, την Κέρκυρα, πλαισιώνουν πλειάδα καλεσμένων ομιλητών του εξωτερικού.

με πληροφορίες από:  http://www.corfuland.gr/el/diafora/kerkyra/to-polydiastato-kai-polysimanto-11o-festibal-optikoakoystikon-texnon-toy-ionioy-panepistimioy-einai-gegonos.html