του Παύλου Θ. Κάγιου //

«Η Χήρα». Άλλος ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στο ταπεραμέντο της Ιζαμπέλ Ιπέρ σ’ ένα φιλμ σκηνοθετημένο από τον βετεράνο -και βραβευμένο με Όσκαρ- Νιλ Τζόρνταν. Ψυχολογικό θρίλερ με μια έκρυθμη ιστορία σε σενάριο του σκηνοθέτη και του Ρέι Ράιτ (The Crazies), που θέρλουν να παρασύρουν το θεατή σε έναν ανεμοστρόβιλο εμμονής και παράνοιας, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά την πραγματική φύση των χαρακτήρων χάρη στη σκηνοθεσία του Τζόρνταν και τις ωραίες ερμηνείες των ηθοποιών καθώς η Ιζαμπέλ Ιπέρ και η Κλόε Γκρέις Μόρετζ ξετυλίγουν ένα ερμηνευτικό δεξιοτεχνικό παιχνίδι με τις σκηνοθετικές οδηγίες του βετεράνου, πιά, Νιλ Τζόρνταν.

Το στόρι αρχίζει με μία νεαρή γυναίκα που πενθεί τον θάνατο της μητέρας της, να ανακαλύπτει μία χαμένη τσάντα στο μετρό της Νέας Υόρκης και να αποφασίζει να την επιστρέψει στην κάτοχο της. Αυτή είναι η αρχή μίας ασυνήθιστης φιλίας με την αινιγματική χήρα Γκρέτα την οποία, φυσικά, ερμηνεύει η Ιζαμπέλ Ιπέρ, όπου σιγά-σιγά θα αποδειχθεί ότι διακατέχεται από μια νοσηρότητα…

Ο Νίλ Τζόρνταν “σημειώνει”
Αυτό που με τράβηξε στη «Χήρα» ήταν η απλότητα της ιστορίας. Μία νέα γυναίκα, μία χήρα και μία χαμένη πράσινη δερμάτινη τσάντα. Η σκέψη ότι κάθε τυχαία συνάντηση μπορεί να κρύβει είτε τον θησαυρό της φιλίας είτε τον τρόμο μιας αχόρταγης πεισματικής ανάγκης, ήταν ελκυστική. Ένα δράμα που παίζουν τρεις γυναίκες και ήμουν τυχερός που είχα την Ιζαμπέλ Ιπέρ, την Κλόι Μόρετζ και τη Μάικα Μονρόε στους ρόλους.

Οι Νιλ Τζόρνταν και Ιζαμπέλ Ιπέρ λένε:

Γράψατε μία ιστορία για μία αινιγματική γυναίκα από τη Γαλλία και την ανατολική Ευρώπη. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σας ήρθε κατευθείαν στο μυαλό;

Νιλ Τζόρνταν: Ναι. Βέβαια θα μπορούσα να επιλέξω Αμερικανίδα ηθοποιό, αλλά για μένα η Γκρέτα θα μπορούσε να βγει από ένα σκοτεινό ευρωπαϊκό παραμύθι. Πάντα μου άρεσαν οι παράξενες γωνίες της Ευρώπης που βλέπεις στο Μπρούκλιν και στο Μανχάταν. Επίσης, μπορώ να νιώσω τη μοναξιά του χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κάτι πιο κοντά στην αποξένωση από το να είσαι μόνος ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Είδατε εύκολα τον εαυτό σας στον ρόλο της Γκρέτα;

Ιζαμπέλ Ιπέρ: Νομίζω πως ναι. Δεν είχα θέμα με το γεγονός ότι είναι πραγματικά ένας μοχθηρός χαρακτήρας, μία ψυχοπαθής. Είναι μια περίπτωση παράνοιας, έχει εμμονές, είναι αγκιστρωμένη στο παρελθόν. Νιώθει μόνη και δεν το αντέχει. Δεν έχει ρίζες, όπως το έχει θέσει ο Νιλ, είναι σαν τους ανθρώπους που έχουν έρθει από διαφορετικά μέρη. Φέρει αυτή την ανασφάλεια για την ταυτότητα της, είναι από την Ουγγαρία και τη Γαλλία και σχεδόν δεν ξέρει πια την καταγωγή της ούτε το ποια είναι.

Κάνετε ταινίες χρόνια. Έχετε αλλάξει τον τρόπο που σκηνοθετείτε;

Τζόρνταν: Έχω να κάνω ταινίες έξι χρόνια, -δουλεύω για την τηλεόραση και γράφω δύο βιβλία- αλλά όχι δεν έχω αλλάξει. Είναι όλο και πιο δύσκολο για σκηνοθέτες του είδους μου να κάνουμε ταινίες. Όταν κάναμε αυτή την ταινία και στήσαμε σκηνικά στην Ιρλανδία και μετά στη Νέα Υόρκη, ένιωσα ότι βρίσκομαι σε οικείο περιβάλλον.

Σκηνοθεσία: Νιλ Τζόρνταν
Παίζουν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Κλόι Γκρέις Μόρετζ, Μάικα Μονρόε, Στίβεν Ρία, Πάρκερ Σόγιερς, Κολμ Φιόρε