του Γιάννη Παναγόπουλου //

“Προσδοκούμε 2 πράγματα. Να μεγαλώσουμε και να μορφώσουμε το κοινό για την ελληνική τζαζ σκηνή.  Και να δείξουμε προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι είμαστε ικανοί να σταθούμε στο παγκόσμιο στερέωμα της τζαζ και οι Έλληνες μουσικοί, γιατί σαφώς είμαστε και εξελισσόμαστε γοργά προς τα εμπρός.” Ο ουτίστας Αλέκος Βρέτος έχει ένα όραμα που λάμπει ευγένεια γύρω από τη μουσική που “υπηρετεί”. Την Κυριακή 29 και Δεύτερα 30 Απριλίου, για μια ακόμα χρονιά, οι JazZoo Concert Series που οργανώνει στο χώρο Zoo στο Χαλάνδρι “συμμετέχουν” στην Παγκόσμια Μέρα της Τζαζ 2018.
Τις παραπάνω ημερομηνίες στο Ζοο θα πραγματοποιηθεί μια διήμερη “ολοήμερη” δράση με συναυλίες και happenings από τις 13.00 μέχρι αργά το βράδυ. Μεγάλα ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, αλλά και της Ευρωπαϊκής, όπως: Nigel Price, Vassilis Xenopoulos, Next Step Quintet, Pyros Ether, Γιάννης Παπαναστασίου, Κώστας Κωνσταντίνου, Τάκης Πατερέλης κ.α. και μαθητικά γκρουπ απαρτίζουν το line up της 1ης ημέρας. Τη 2η μέρα θα έχουμε την headline συναυλία μας με το κουαρτέτο του Γιάννη Παπατριανταφύλλου σε συνεργασία με έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς στην Ευρώπη, τον εβραϊκής καταγωγής από το Λονδίνο, Gilad Atzmon. Επίσης, μαζί του 2 από τις πιο εμβληματικές μορφές στην αγγλική σκηνή της τζαζ, με πολλαπλά βραβεία και διακρίσεις, ο κιθαρίστας Nigel Price και ο δικός μας Βασίλης Ξενόπουλος, των οποίων το κουαρτέτο είναι ένα από τα καλύτερα στην Αγγλία αλλά και την Ευρώπη.

Ο Gilad Atzmon

“Θα ονομάζαμε της βραδιές που οργανώνεις φεστιβάλ;” ρωτούμε τον Βρέτο. Η απάντησή του είναι ενδεικτική της άποψης γύρω από την ελληνική τζαζ σκηνή: “Δεν είναι φεστιβάλ. Φεστιβάλ σημαίνει άλλα πράγματα και κινήσεις που δεν θα αναλύσω τώρα. Το International Jazz Day είναι μια παγκόσμια γιορτή της Jazz παγιωμένη από την UNESCO μετά από χρόνια προσπαθειών του Herbie Hancock και του Thelonious Monk Institute. Συμμετέχουμε λοιπόν σαν χώρος και σαν concert series στην παγκόσμια αυτή γιορτή για την Jazz. Τα σχήματα που θα συμμετέχουν θεωρήσαμε ότι έπρεπε να προέρχονται από όλες τις γενιές της επονομαζόμενης Ελληνικής Τζαζ Σκηνής και από όλα τα “ρεύματα”. Επίσης, παίζουν μεγάλο ρόλο και οι διαπροσωπικές σχέσεις και το γούστο των διοργανωτών. Μία μέρα έχουμε, σίγουρα δεν μπορόυν να παίξουν όλοι. Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να κάνουμε πολλά. Η διοργάνωση γίνεται με την αμέριστη βοήθεια πολλών ανθρώπων και κυρίως των μουσικών. Ψάχνουμε για χορηγούς, ακόμα και για μικροποσά που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, αλλά δυστυχώς η τζαζ δεν πουλάει. Είναι τόσο μικρό το κοινό σε αριθμό που συνήθως δεν ενδιαφέρει κανέναν σπόνσορα. Βέβαια, το συγκεκριμένο γεγονός είναι παγκόσμιο και θα μπορούσαν να διαφημιστούν μέσω ίντερνετ παντού αλλά όπως είπαμε ψιλά γράμματα. Η κοινωνική ευθύνη των εταιριών είναι συνήθως στα χαρτιά και πληρώνεται σε διαφημιστικό χρόνο.”

Ο Nigel Price

Το JazZoo Concert Series  οποίο πραγματοποιείται στο The Zoo κάθε Τετάρτη, δημιουργήθηκε από τον Αλέκο Βρέτο – καλλιτεχνική διεύθυνση –  και τον Σπύρο Λευκοφρύδη – ιδιοκτήτη του The Zoo – με την αμέριστη συμβολή του ραδιοφωνικού παραγωγού Ιλάν Σολομόν και του Μάνθου Γιουρτζόγλου, και ξεκίνησε από το μεράκι τους και το ενδιαφέρον τους για την καλή μουσική.

Η προσπάθεια των συντελεστών και των διοργανωτών έxει  βαθύτερο νόημα από μία απλή γιορτή. Με τον τρόπο αυτό κοιτούν το μέλλον της Ελληνικής Τζαζ Σκηνής σαν εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο πρέπει να πάρει επιτέλους τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή. Είναι, πλέον, ένας εμφανής πολιτιστικός πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, με δυναμική, η οποία δεν έχει ακόμα βγει στο προσκήνιο. Αυτή είναι και η προσπάθεια που γίνεται στο The Ζοο κάθε Τετάρτη με κορύφωση την International Jazz Day 2018.
Πρόγραμμα 
Κυριακή 29/4/2018
13.00 – 15.00 | Μαθητικά ensemble και happenings
15.00 – 16.30 | Giannis Papanastasiou Quartet
16.30 – 18.00 | Pyros Ether
18.00 – 19.30 | Dimitris Papadopoulos Quintet
19.30 – 21.00 | Next Step Quartet
21.00 – 22.30 | Takis Paterelis – Giorgos Tabakis – Ntinos Manos Trio
22.30 – 00.00 | Vassilis Xenopoulos – Nigel Price Quartet
00.00 – 01.30 | Βασίλης Ρακόπουλος Quintet
Δευτέρα 30/4/2018
20.00 – 21.00 | Αρής Παπαδόπουλος Quartet
21.00 – 22.00 | Haris Labrakis Quartet
22.00 – 00.00 Γιάννης Παπατριανταφύλλου Quartet feat. Gilad Atzmon, Vassilis Xenopoulos & Nigel Price.
00.00 – 01.00 | Νικόλας Αναδολής
Info:
The Zoo | Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6745375
Κυριακή 29 Απριλίου | Έναρξη 13:00 πμ (-2:00 π.μ)
Δευτέρα 30 Απριλίου | Έναρξη 20.00 μ.μ. (-2:00 π.μ)
Τιμές Εισιτηρίων:
Κυριακή – 29 Απριλίου: 10 € (τιμή προπώλησης 8 €)
Δευτέρα – 30 Απριλίου: 14 € (τιμή προπώλησης 12 €)
Φοιτητικό – Μαθητικό – ΑΜΕΑ – Άνεργοι: 12 €
και για τις δύο ημέρες τιμή προπώλησης 20 €
Προπώληση Εισιτηρίων:
Viva.gr