Του Γιάννη Παναγόπουλου //
Φωτογραφίες Meghan Edwards από Tissue Magazine
Zoogy από την Ιωάννα Γκόγκου

Joalz είναι: Sex Pistols και Cabaret Voltaire και Birthday Party, είναι και κάτι ακόμα. Αυτό που προβάρει τώρα σε ένα υπόγειο και αύριο θα το λατρέψεις για το «μαύρο» στον ήχο του. Αν ψάχνεις για τον πιο σκοτεινό μουσικό θίασο στην Αθήνα οι Joalz είναι η μπάντα σου. Mας απάντησαν οχτώ ερωτήσεις. Επτά άρχιζαν με το άρθρο «Τι». Μία με το άρθρο «Το».

Τι είναι Αθήνα για τους Joalz; (απαντά η Gelina Palla)

-Mια γέρικη, σαραβαλιασμένη μηχανή*, που λειτουργεί ακόμα με έναν ξεπερασμένο αναλογικό τρόπο, που αγκομαχάει και σε ταλαιπωρεί αλλά σε γοητεύει και δεν μπορείς να την παρατήσεις, που φτύνει καπνό και θόρυβο, βρώμικη μέσα στην καπνιά αλλά γυαλιστερή κάτω από τον ήλιο, που γουργουρίζει άρρυθμα αλλά σε οδηγεί στις πιο ωραίες βόλτες, σε λαμπερές λιακάδες και τους πιο απροσδόκητους ανθρώπους. Μια μηχανή που δεν την αντέχεις αλλά τη λατρεύεις. (*δανείζομαι τη φράση σαραβαλιασμένη μηχανή από τη μετάφραση της Μαρίνας Αγαθαγγελίδου στο έργο του Gerhard Falkner «Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας-Ground Zero»)

Τι είναι Joalz; (απαντά πρώτα η Meghan Edwards και μετά ο Leon Segka)

-I do not know what is Joalz, had a call from Annika Henderson proposing to perform with them,  checked their music, spoke with Leon right after and I said I am down for it. See you in Athens.

-Είναι μια ισχυρή κόλλα που κολλάει δυνατά ετερόκλιτες μουσικές/ηχητικές αφηγήσεις μεταξύ τους.

Τι δεν μπορεί να είναι Joalz; (απαντά η Μαίρη Τσώνη)

-Μια ελαφρολαϊκή μπάντα, η μια μπάντα γενικότερα.

zoggy

Ζoggy

 

Τι είναι νορμάλ για τους Joalz; (απαντά η Gellina Palla)

-Eίναι φυσιολογικό να κάνει ο ένας θόρυβο και να ουρλιάζει, ο άλλος να παίζει γλυκιά μελωδία στο όριο του μελό, να μην ταιριάζουν οι νότες ακριβώς, η αρμονία να είναι τσαλακωμένη, ο ρυθμός να ακούγεται παράξενος, να βγαίνει ένα καινούριο κομμάτι μέσα σε ένα απόγευμα τυχαία και ταυτόχρονα να γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και να μας ρουφάνε τα κομμάτια τόσο πολύ που να μην σταματάμε να παίζουμε. Είναι νορμάλ να αλλάζουν τα μέλη, να αλλάζει η ενορχήστρωση να αλλάζουν οι τρόποι αλλά να βρίσκεται ισορροπία και να λειτουργεί το σύνολο.

Το πιο δύσκολο λάιβ που κάνατε ποτέ. Πότε και πού έγινε; (Απαντά ο Leon Segka)
-Είναι πάντα αυτό που έπεται, της Παρασκευής δηλαδή.

Τι είναι αύριο για τους Joalz;  (Απαντά ο Ιάκωβος Παυλόπουλος)

-Eίναι μία μπάντα 25 ατόμων ή μόνο 2;  Ή και τα δύο;

meghanedwards

 

free download