εικόνες : Ιπποκράτης – Ippo – Ναυρίδης

Δηκτικό χιούμορ. Αυτοσαρκασμός στο ταβάνι του ουρανού. Ο John Cleese πέρασε από την Αθήνα και παρουσίασε τύπους θεατρικής ερμηνείας που τον έκαναν γνωστό στο κοινό που αναζητά το πνευματώδες γέλιο, το γλυκόπικρο χαμόγελο. Η εμφάνιση του Βρετανού ηθοποιού  στο Ηρώδειο ήταν σαν παρέλαση τίμιου βρετανικού, στα καλύτερά του,  φλεγματώδους χιούμορ

Ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας, παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος, ο John Cleese γεννήθηκε στο Weston-Super-Mare της Αγγλίας το 1939. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπου άρχισε να γράφει κωμικά σκετς στο Clifton College του Bristol καθώς και με τη συμμετοχή του στον θεατρικό θίασο «Footlights Dramatic Club», ενώ φοιτούσε Νομική στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το πρώτο του επαγγελματικό εγχείρημα γραφής ήταν μέσω του BBC στο «The Dick Emery Show» και μετέπειτα με τα σατιρικά σκετς «That Was the Week That Was» (1963), «The Frost Report» (1966) και «At Last the 1948 Show» (1967) με παρουσιαστή τον David Frost. Το 1969, οι Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones και Michael Palin σχηματίζουν τους θρυλικούς «Monty Python» και συνεργάζονται για την παραγωγή του σατιρικού σόου «Monty Python Flying Circus» στο BBC. Ο Cleese υπήρξε πρωταγωνιστής και σεναριογράφος σε τέσσερις «Monty Python» ταινίες με το «Monty Python and the Holy Grail» (1975) να θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις σημαντικότερες και πιο ανατρεπτικές ταινίες στο χώρο της κωμωδίας. Η επόμενη τηλεοπτική επιτυχία του John Cleese ήταν η σειρά «Fawlty Towers» (1975–79) για την οποία κέρδισε το βραβείο BAFTA για «Best Entertainment Performance». Το 1989 κυκλοφόρησε μία από τις καλύτερες κωμωδίες του κινηματογράφου με τίτλο «A Fish Called Wanda», κερδίζοντας το κοινό αλλά και την νίκη του στα BAFTA ως καλύτερος ηθοποιός.

Το 2014 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «So, Anyway …» από την Crown Publishing και κατέκτησε την ένατη θέση στη λίστα των best seller των New York Times. Επίσης, έχει εκδώσει με τον γιατρό Robin Skynner, δύο best seller βιβλία για την ψυχανάλυση, «Families and How to Survive Them» και «Life and How to Survive It», ενώ το 1999 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο του Cornell ως «A.D. White Professor-at-Large» και αργότερα αναδείχθηκε κοσμήτορας της σχολής. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτισμικού υλικού και αποτέλεσε την βάση για το βιβλίο του «Professor at Large: The Cornell Years». Ο Βρετανός κωμικός έχει παρουσία με δικό του κανάλι στο YouTube, όπου αναρτά βίντεο που δεν έχουμε ξαναδεί.