Από την Ντέμη Αυλωνίτη//

Βλέποντας την εικόνα ενός χαρακτηριστικού γυναικείου σκελετού ντυμένου μόνο με ένα μεγάλο φανταχτερό καπέλο, αξεσουάρ που άρμοζε στις στιλιστικές επιλογές μιας Ευρωπαίας της ανώτερης τάξης την παλιά εποχή, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για το σατιρικό έργο “La Calavera Catrina” (“Skull of the Female Dandy”, 1910-1913) του José Guadalupe Posada.

xose-gouadaloupe-posadaΤου εικονογράφου και λιθογράφου που ο Diego Rivera αποκαλούσε ως τον κορυφαίο καλλιτέχνη του Μεξικού. Του ανθρώπου που με τα σχέδιά του αφύπνιζε όσους δεν γνώριζαν ανάγνωση καθώς τους έδινε να καταλάβουν τι συνέβαινε στη χώρα τους. Με μια έκθεση με τίτλο «100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα (1852 – 1913)», η οποία περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα αυτού του σπουδαίου χαράκτη και δημιουργού της λαϊκής μεξικάνικης εικονογραφίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Λεωνιδίου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο), επέλεξε και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής να ανοίξει τις πόρτες του το κοινό. Θα διαρκέσει από την Τρίτη 1η Μαρτίου (εγκαίνια: 19.30) μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Την επιμέλειά της υπογράφει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Posada2.CatrinaΗ επέτειος των 100 χρόνων από το θάνατο του Γουαδαλούπε είχε εορταστεί το 2013 με τη συγκεκριμένη περιοδεύουσα έκθεση σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα από την ευρεία και πολυποίκιλη εικαστική παραγωγή του. Χαρακτικά που απεικονίζουν σκελετούς, εικονογραφήσεις για θρύλους και τραγωδίες, γεγονότα από την πολιτική ιστορία της εποχής του, θρησκευτικές εικόνες και διαφημίσεις λαϊκών παραστάσεων.

xose-gouadaloupe-posada 0«Ο Ποσάδα κατόρθωσε να επινοήσει μια προσωπική μυθολογία με πρωταγωνιστές την κοινωνική κριτική και τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, ανανεώνοντας ριζοσπαστικά τις τεχνικές και μεθόδους της χαρακτικής και της τέχνης γενικότερα. Η διεθνής επιρροή του έργου του υπήρξε άμεση και καταλυτική πρώτα σαν εικονογράφος, μέσα από τον περιοδικό τύπο, τα σατιρικά περιοδικά και τις καρικατούρες που κυκλοφόρησαν διεθνώς στο τέλος του 19ου αιώνα και σε συνέχεια διαμόρφωσαν τις νεότερες τάσεις, ανάγοντας τη προσωπικότητά του σε σύγχρονο καλλιτέχνη, όπως μαρτυρά ο θαυμασμός με τον οποίον τον τιμούν από τον Ντιέγκο Ριβέρα ως τον Αντρέ Μπρετόν” σημειώνει ο κ. Ζαχαρόπουλος. Κατά τη διάρκεια του Athens Print Fest., το οποίο έχει τον γενικό τίτλο “Abracadabra”, θα παρουσιαστούν περισσότερα από 700 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

άνοιγμα.