Η κατασκευή του JR έχει κάτι από τη φρεσκάδα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και την ένταση της αμεσότητας που διακρίνει το γκραφίτι. Αυτός ο Γάλλος που φορά καπέλα, έχει μούσι τριών ημερών, θυμίζει μποέμ τουρίστα σε νησί των Κυκλάδων ίσως έφτιαξε το καλλιτεχνικό έργο της χρονιάς. Είναι ένας ενός έτους μπέμπης που φαντάζει ψηλότερος από το τείχος των συνόρων ανάμεσα στο Μεξικό και τις Η.Π.Α. Η δημιουργία του JR ξεπερνά το φράγμα της καλλιτεχνικής παρέμβασης. Είναι ένα σαρκαστικό πολιτικό σχόλιο ενάντια στην ακατέργαστη ξενοφοβία του προέδρου Τραμπ.

•Η εγκατάσταση του JR στήθηκε από την πλευρά του Μεξικού, στο φινάλε της μικρής συνοριακής πόλης Tecate

Ο μπέμπης είναι μελαχρινός και το βλέμμα του λάμπει περιέργεια. Τα χέρια του θυμίζουν την κίνηση που έχει κάθε παιδί ενός έτους όταν αγκαλιάζει τη μητέρα του. Το ύψος του έργου είναι 21 μέτρα. Είναι ευδιάκριτο και κατανοητό κυρίως από την Αμερικάνική πλευρά των συνόρων.

 

Ο JR εξηγεί την ιδέα του: “Υπάρχουν άνθρωποι που ονειρεύονται φανταστικούς τόπους. Εγώ ονειρεύομαι τοίχους”.

-Ο JR δηλώνει: “Σκέφτομαι αν αυτό το παιδί ανησυχεί γι’ αυτά που συμβαίνουν. Είναι μόνο ενός έτους. Σε αυτή την ηλικία δεν βλέπεις σύνορα. Δεν μπορείς να γνωρίζεις ποια μεριά του κόσμου είναι καλύτερη. Για μένα η μετανάστευση δεν θα σταματήσει ποτέ. Όταν κάποιοι χτίζουν τοίχος κάποιοι άλλοι θα σκάβουν τούνελ. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη μετακινήσεις. Εννοείται πως όλα αυτά πρέπει να γίνονται με ασφάλεια”.

Ο JR