του Μάρκου Ψυχάρη //

Δεν θα το πετάξουμε στο μεγάλο καλάθι της Ψεκασιάς. Δεν χωράει. Δεν περνά ποτέ η ημερομηνία λήξης του. Είναι πιο λαρτζ. Είναι έθιμο. Είναι παραδοσιακό έθιμο. Η επανεκκίνηση του κράτους έρχεται στον δημόσιο διάλογο κάθε φορά που μια νέα κυβέρνηση πιάνει δουλειά, έρχεται στην εξουσία, σχηματίζει κυβέρνηση και όλα αυτά. Στις ερχόμενες εκλογές μάντεψε τι θέλει γι’ ακόμα μια φορά η Ελλάδα. Τι θέλει; Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, επανεκκίνηση. Κάτι τέτοιο λέει πίσω από τις λέξεις και μερικές φορές, ναι μπορεί να γίνει και αυτό, μπροστά τους ο επερχόμενος πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξη που έδωσε στο Σταρ και στη Μάρα Ζαχαρέα. Είπε, δηλώνοντας πως στη δική του κυβέρνηση το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής θα γίνει παρά τω πρωθυπουργώ: «Πρέπει να απλοποιούμε τις διαδικασίες. Αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο υπό την εποπτεία μου για να περάσουμε στη νέα εποχή και να βοηθήσουμε τους πολίτες. Το να φτιάξουμε κράτος σημαίνει μεταξύ άλλων να βοηθήσουμε τους πολίτες.»

•“Το να φτιάξουμε κράτος” προεκλογικά το έχουμε ξανακούσει, έτσι δεν είναι; Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο αναγνώσεις γύρω από την πρόταση του πιθανού νέου πρωθυπουργού. Πρώτον, πως ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε κράτος φτιαγμένο στον Αλέξη Τσίπρα που το χάλασε μέσα σε τέσσερα χρόνια. Δεύτερον πως, η Ελλάδα δεν είχε φτιάξει ποτέ κράτος.

Στη δεύτερη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ιστορικές βλέψεις. Και οικογενειακά γινάτια να εξημερώσει. Μη σου πω πως και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει αυτό αλλά στη δεύτερη ο άνθρωπος με τα τρία πτυχία από κορυφαία πανεπιστήμια – εδώ να πούμε πως το ερώτημα παραμένει διαχρονικά, γιατί ένα κορυφαίο, σχεδόν κατά δήλωσή του, μυαλό, ένας παραλίγο τοπ επιστήμονας, απορροφήθηκε από την πολιτική όχι την επιστήμη – έχει βλέψεις αναμορφωτή, συνειδητού και ασυνειδήτου, του ελληνικού κράτους που η ίδια του η φαμίλια δούλεψε σκληρά για να στήσει.

Η Νέα Δημοκρατία του 2019 δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που έχουμε συνηθίσει. Σε όλα; Σχεδόν όχι. Δεν θα παραλάβει κράτος. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2015. Το ίδιο είχε συμβεί και από αυτό. Βάλε με το νου σου όλο τον εικοστό και μέρος του εικοστού πρώτου αιώνα που ζούμε. Το «θα φτιάξουμε κράτος» τι τελικά μπορεί να σημαίνει στην καθομιλουμένη;