Άλλες φορές για τους «σωστούς» λόγους, άλλες φορές για τις φανταστικές περσόνες που γεννιούνται στο μυαλό τους πολλοί καλλιτέχνες κάνουν καριέρα με ψευδώνυμα. Ο Ντέιβιντ Μπόουι το τερμάτισε, εννοείται, αφού έκανε μια υπέροχη καλλιτεχνική πορεία δημιουργώντας δεκάδες διαφορετικούς χαρακτήρες που θα στήριζαν τους μύθους που παρουσίαζε δισκογραφικά αλλά και στη σκηνή. Το όνομα του ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς. Κράτησε το Ντέιβιντ αλλά άλλαξε το Τζόουνς σε Μπόουι για να αποφύγει τη σύγχυση με τον ήδη, την εποχή που ξεκινούσε καριέρα ο Μπόουι, Ντέιβιντ Τζόουνς The Monkees. Ομως ο Μπόουι δεν έμεινε απλώς στο επίσημο καλλιτεχνικό του ονοματεπώνυμο. Ποιος δεν θυμάται τον Ζίγκι Στάρνταστ; Ο Μπόουι για τις ανάγκες ενός από τα κορυφαία άλμπουμ της καριέρας του «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» επινόησε το alter ego του καλλιτεχνικού του ονόματος.
Ενας άλλος, καθόλου μικρός, λόγος για τον οποίο πολλοί ροκ σταρ προτιμούν το επινοημένο καλλιτεχνικό τους όνομα από το επίσημο είναι πραγματικά απλός: Το δεύτερο είναι τόσο απλό, τόσο καθημερινό ή, ίσως, τόσο δύσκολο στην προφορά που το αλλάζουν ή απλώς κρατούν το «μικρό» τους γιατί αυτό και μόνο αρκεί να κάνει όλη τη δουλειά. Στην τελευταία περίπτωση ανήκει η . Στ’ αλήθεια την Μπιορκ τη λένε Μπιορκ. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να πάει για καριέρα με ολόκληρο το ονοματεπώνυμό της. Αν το έκανε αυτό, πέραν των Ισλανδών (Ισλανδία είναι η πατρίδα της ποπ σταρ) κανένας άλλος στη γη δεν θα μπορούσε να προφέρει σωστά το Γκουδμουντσντότιρ που είναι το αληθινό επώνυμό της.

Το πραγματικό όνομα του Στινγκ είναι Γκόρντον Μάθιου Τόμας Σάμερ. Το Στινγκ προέκυψε εκείνη τη βραδιά που εμφανίστηκε με την τζαζ μπάντα των Phoenix Jazzmen. Κάποτε και πολύ παλιά σε μία από τις ελάχιστες ζωντανές εμφανίσεις του άσημου γκρουπ ο Στινγκ ανέβηκε στη σκηνή φορώντας μπλούζα με οριζόντιες μαύρες και κίτρινες ρίγες. Ο λίντερ του σχήματος Γκόρντον Σόλομον θεώρησε, αρχικά, πως έμοιαζε με μέλισσα. Λίγο αργότερα προέκυψε το προσωνύμιο Στινγκ.Πολ Ντέιβιντ Χιούσον. Αν κάποιος σας συστηνόταν με αυτό το όνομα θα δίνατε σημασία; Μάλλον όχι, έτσι δεν είναι; Πολ Ντέιβιντ Χιούσον είναι ολόκληρο το όνομα του Μπόνο των U2. Το προσωνύμιο Μπόνο Βοξ (που στα λατινικά σημαίνει καλή φωνή) δόθηκε από τους συμμαθητές του στο λύκειο. Συμβολή στην ιδέα των συμμαθητών του Μπόνο είχε και η κλινική Bonovox που βρισκόταν στη γειτονιά τους. Στην αρχή της καριέρας του χρησιμοποιούσε το όνομα Μπόνο και το επώνυμο Βοξ. Στην πορεία το δεύτερο «έφυγε».

Τον Μόμπι τον λένε Ρίτσαρντ Μέλβιλ Χολ. Σύμφωνα με τον Μόμπι, το Μέλβιλ στο αληθινό του όνομα ήταν μια συνειδητή προσθήκη που έκαναν οι γονείς του. Χέρμαν Μέλβιλ είναι το όνομα του συγγραφέα που έγραψε το βιβλίο «Moby Dick». O Μόμπι, ο άνθρωπος που αναγνωρίζουμε σήμερα ως ιδιοφυή περσόνα της electro punk – pop μουσικής, ήταν από παιδί φαν του βιβλίου, οι γονείς του το ίδιο. Το Μόμπι είναι η συνέχεια μιας αγάπης στον Moby Dick.

Σλας, δηλαδή ο Σολ Χάντσον. Ο κιθαρίστας που έγινε γνωστός ως μέλος της χαρντ – ροκ μπάντας Guns N’ Roses, απέκτησε το παρατσούκλι Σλας πολύ πριν γίνει γνωστός. Το επινόησε ένας οικογενειακός φίλος, όταν παρατήρησε πως ο πιτσιρικάς, τότε, Σολ δύσκολα καθόταν φρόνιμος, συχνά ήταν αεικίνητος. Το Σολ έγινε Σλας γιατί ο κιθαρίστας ως παιδί συχνά έσκιζε, παίζοντας, το δέρμα του.

Το πραγματικό όνομα του Σνουπ Ντογκ είναι Κόρντοζαρ Κάλβιν Μπρόουντους, Τζ. Πώς λοιπόν έφτασε στο Σνουπ Ντογκ;. Οι γονείς του από παιδί θεωρούσαν πως ο γιος τους έμοιαζε με τον σκύλο του καρτούν ήρωα Charlie Brown Snoopy. Κατά μία έννοια τα πράγματα πήραν έναν «φυσιολογικό» δρόμο αφού ο Κόρντοζαρ Κάλβιν Μπρόουντους, Τζ. αποφάσισε πως το καλλιτεχνικό του όνομα θα μπορούσε να είναι Σνουπ Ντογκ.

Μερικοί καλλιτέχνες που έγιναν γνωστοί με τα καλλιτεχνικά όχι τα πραγματικά τους ονόματα.

Φλία. Το πραγματικό όνομα του μπασίστα των Red Hot Chilli Pepers είναι Μάικλ Πίτερ Μπάλζαρι.

Τζέι Ζι. Το πραγματικό όνομα του αστεριού της ραπ μουσικής είναι Σον Κόρεϊ Κάρτερ.

Σκρίλεξ. Το πραγματικό όνομα του αστεριού της χορευτικής μουσικής είναι Σόνι Τζον Μουρ.

Σαντέ. Το πραγματικό όνομα της Βρετανίδας τζαζ τραγουδίστριας είναι Ελεν Φολοσάντε Αντού.

Μπίλι Χόλιντεϊ. το πραγματικό όνομα της ντίβας της μπλουζ – τζαζ μουσικής είναι Ελεωνόρα Φάγκαν.

Ελβις Κοστέλο. Το πραγματικό όνομα του συνθέτη και τραγουδιστή της ποπ – τζαζ μουσικής είναι Ντέκλαν Πάτρικ ΜακΜάνους.