από την Νατάσα Παπανικολάου //

Την πιο βίαιη νύχτα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έζησε η πόλη της Μυτιλήνης. Με δεκάδες τραυματίες από  εκτεταμένα επεισόδια που ξεκίνησαν προχτές βράδυ – Κυριακή 22 Απριλίου –  περίπου στις 11μ.μ. όταν ομάδα ακροδεξιών στοιχείων περικύκλωσε τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες και με φωτοτοβολίδες, πέτρες και γυάλινα μπουκάλια επιχείρησε να τους διώξει από την πλατεία. Φωνάζοντας «Κάψτε τους ζωντανούς», οργανωμένο πλήθος ακροδεξιών στοιχείων, πετούσε για αρκετή ώρα και φωτοβολίδες με στόχο το συγκεντρωμένο μπουλούκι των προσφύγων και τις κουβέρτες με τις οποίες οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια σκέπαζαν παιδιά και  γυναίκες.

Με τη χρήση δακρυγόνων, δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να απομακρύνουν τα ακροδεξιά στοιχεία  που επιχείρησαν αρκετές φορές να σπάσουν το μπουλούκι των μεταναστών με τη βία. Βάζοντας φωτιά σε κάδους και πετώντας τούβλα, κλειδιά από μηχανάκια και πέτρες κατάφεραν να τραυματίσουν δεκάδες ανθρώπους ενώ αρκετές γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από τη ρίψη δακρυγόνων και με κρίσεις πανικού. Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν από νωρίς δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την ομάδα των διαμαρτυρόμενων προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο το οργισμένο πλήθος κινήθηκε πολλές φορές εναντίων τους με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν στο πίσω μέρος της πλατείας όπου η κατάσταση για αρκετή ώρα ήταν ανεξέλεγκτη.

Προπηλακισμοί δημοσιογράφων που τραβούσαν φωτογραφίες αλλά και απλών πολιτών που βρέθηκαν στη πλατεία για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες σημειώθηκαν τη στιγμή που ακραία στοιχεία χτυπούσαν όποιον δεν ήταν με το μέρος τους. Ως και τις πρώτες πρωινές ώρες οι συγκεντρώμενοι πρόσφυγες αρνούνταν να εγκαταλείψουν την πλατεία ενώ η ένταση μεταφέρθηκε στην Κουντουριώτου που έκλεισε για τα αυτοκίνητα, αλλά και στα στενά πέριξ της πλατείας Σαπφούς  όπου δημιουργήθηκαν εντάσεις ανάμεσα σε ακραία στοιχεία και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.  Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί, δεκάδες άνθρωποι από πέτρες, οι οποίοι μάλιστα για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσαν να πάνε στο νοσοκομείο εξαιτίας των επεισοδίων που μαίνονταν στους δρόμους γύρω από τη πλατεία.

 

πηγή: http://www.politikalesvos.gr/