Του Μάρκου Ψυχάρη //

Προς το παρόν η Alyssa Moxley και η Ramona Stut πιστεύουν πως η μουσική μπορεί να κάνει διαφορετικές κουλτούρες να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η άποψή τους «μεταφράστηκε» στο Kinisi Festival. Η δεύτερη εκδοχή του ανοίγει τις πόρτες της σήμερα και θα τις κρατήσει ανοιχτές ως την Κυριακή στη Σαντορίνη. Η ιδέα πίσω από το φεστιβάλ των δύο ανήσυχων Αμερικανίδων είναι μία. Να καλέσουν μουσικούς και σχήματα από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων και κάτω από μία σκηνή να παρουσιάσουν το έργο τους, να ανταλλάξουν αυθόρμητους μουσικούς διαλόγους.

Το μουσικό «πείραμα» που σκέφτηκαν θα στεγαστεί στο οινοποιείο «Venetsanos Winery» στο Μεγαλοχώρι. Ενώ απόψε και αύριο, δείτε το σαν παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του φεστιβάλ, στον χώρο του Tranquilo Bar, στην Περίσσα, μουσικοί (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) θα τζαμάρουν αλύπητα. Η Alyssa Moxley μάς μίλησε για το φεστιβάλ που ετοίμασε μαζί με τη φίλη της Ramona Stout. Η ιδέα τους φαντάζει και ως μουσική έρευνα γύρω από τους τρόπους αντίληψης της μουσικής των ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικές χώρες μιας γεωγραφικής γειτονιάς.

kinisis-1-Τι είναι το Kinisi Festival;

-Και εγώ και η Ramona Stout σπουδάσαμε «Μουσική των Εθνών» και εργαστήκαμε από κοινού σε διάφορες έρευνες γύρω από τη μουσική. Διαλέξαμε το συγκεκριμένο νησί ως τόπο τέλεσης του φεστιβάλ γιατί η Ramona εγκατέλειψε το Σικάγο και τα τελευταία 7 χρόνια ζει στην Σαντορίνη. Αποφασίσαμε να στήσουμε το φεστιβάλ γιατί θέλουμε να φέρουμε κοντύτερα διαφορετικούς τρόπους αντίληψης της μουσικής. Θέλουμε να μάθουμε ποιες είναι οι αποστάσεις τους και θα το κάνουμε σε μια υπέροχη γωνιά της γης.

-Ποια είναι η ιδέα του φεστιβάλ;

-Να φέρουμε κοντά μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής αλλά και ανθρώπους που τους αρέσει να πειραματίζονται στη μουσική από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Έχει σημασία ν’ αναπτύξουμε την επικοινωνία ανάμεσα σε μουσικές συμπεριφορές που, ίσως, η μία δεν είχε υπ’ όψιν της την άλλη. Κατά κάποιον τρόπο το Kinisi Festival είναι η συνέχεια των ταξιδιών που κάναμε με τη Ramonaστα Βαλκάνια γνωρίζοντας μουσικούς και μιλώντας τους πρόσωπο με πρόσωπο. Τις συλλογές με τις σκόρπιες ηχογραφήσεις που κάναμε ταξιδεύοντας αλλά και τις φωτογραφίες που βγάλαμε, τα κείμενα που συγκεντρώσαμε ή γράψαμε κυκλοφόρησαν σε ένα άλμπουμ με τον τίτλο «Unbound Atlas». Το περιοδικό Wire το διάλεξε ως κυκλοφορία της χρονιάς για το 2015.

kinisis2

-Θα μπορούσε να μας συμπληρώσεις την φράση: Μετανάστευση είναι….

-….είναι αυτό που συμβαίνει. Σήμερα είναι επείγoν να προκαλέσουμε τον διάλογο ανάμεσα μας γύρω από το θέμα. Πρέπει απαραιτήτως να βρούμε χώρο ν’ ακούσουμε ο ένας τον άλλο.

World μουσική ή Ethnic μουσική;

– Θα έλεγα παραδοσιακή μουσική. Η μουσική του λάου δηλαδή.

-Τι θα συμβεί στο Tranquilo Bar, στην Περίσσα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σας;

-Αλλόκοτα, ασυνήθιστα τζαμαρίσματα μουσικών. Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους μουσικούς που βρίσκονται στο νησί να έρθουν εκεί. Να φέρουν τα όργανά τους και να  παίξουν μουσική με άλλους μουσικούς. Όλα αυτά τα αυθόρμητα μάς αρέσουν πολύ.

Ινφο.

kinisis