Του Μιχάλη Καφαντάρη //

Η Θεατρική Ομάδα Κύθνου είναι μια ερασιτεχνική ομάδα που επιμένει πότε “παραδοσιακά” και πότε “κλασικά” , αλλά κυρίως με συνεχώς αυξανόμενο θάρρος στο ρεπερτόριό της. Θάρρος κόντρα στο θράσος που διαρκώς επιβάλλει η σημερινή μεταμοντέρνα πραγματικότητα. Με τον Γιώργη Βενετούλια, αρχηγό της ομάδας έχουμε να πούμε αρκετά στο άμεσο μέλλον. Για την ώρα θα μας συστήσει μέσα από μια σύντομη περιγραφή την ομάδα του:

Η “Θεατρική Ομάδα Κύθνου” δημιουργήθηκε πριν 12 χρόνια, το έτος 2005, από μια παρέα νέων ερασιτεχνών που αγαπάει το θέατρο. Το κίνητρο ήταν απλό για μας, αλλά ταυτόχρονα, κάτι πρωτόγνωρο για το νησί. Αρκετοι κάτοικοι της Κύθνου σπάνια είχαν μέχρι τότε την ευκαιρία να δουν ολοκληρωμένα θεατρικά έργα. Αν και το νησί διαθέτει ενεργή ακόμα μια πλούσια μουσική και γενικότερα λαογραφική παράδοση, αυτή η ομάδα κάλυψε ας πούμε ένα διαφορετικό τύπο “κενού” στα πολιτιστικά, αφού οι ντόπιοι για πρώτη φορά παρακολούθησαν θέατρο στον τόπο τους. Και το αγκάλιασαν.

-Ξεκινήσαμε με Δημήτρη Ψαθά, και συγκεκριμένα με το έργο, “Εξοχικόν κέντρον: ο Έρως”. Συνεχίσαμε με την “Εταιρία θαυμάτων” του ιδίου. Από άλλα ελληνικά έργα ανεβάσαμε τον “Πειρασμό” του Ξενόπουλου αλλά και πιο σύγχρονα όπως των Ρέππα-Παπαθανασίου , το “Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα” και το “Μπαμπάδες με ρούμι”. Από ξένους συγγραφείς παίξαμε Τσέχωφ (μονόπρακτα) και Ρικ Άμποτ.
Μέσα σε όλα αυτά, καταφέραμε να γράψουμε και να ανεβάσουμε κι ένα δικό μας έργο, το “Χρυσό Δεντρί”, με αναφορά στον παραδοσιακό γάμο της Κύθνου, και με συμμετοχή ντόπιων νέων και μουσικών.
Μεγάλη αποδοχή είχε το περσινό έργο, “Ο αγαπητικός της Φρατζεσκούλας” (διασκευή από τον “Αγαπητικό της βοσκοπούλας”, του Δ. Κορομηλά, με ζωντανή ορχήστρα και συμμετοχή 20 ατόμων).
Φέτος, για πρώτη φορά, θα δοκιμάσουμε κάτι δυσκολότερο, να παίξουμε δύο έργα: Την κλασική κωμωδία του Μολιέρου “Ταρτούφος” και τη «Θαυμαστή μπαλωματού» του Λόρκα. Δύο έργα γραμμένα σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, με τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες το καθένα, ερμηνευτικά καταρχήν, αλλά και από την πλευρά της τεχνικής υποστήριξης. Μια πρόκληση για την οποία ανυπομονούμε.

-Δεν έχουμε εισιτήριο, οι παραστάσεις μας είναι με ελεύθερη είσοδο πάντα, τόσο στην Κύθνο όσο και στη Νάξο, όπου μας καλούν κάθε καλοκαίρι και παίζουμε. Τα έξοδά μας (ενοικιάσεις στολών, κατασκευή σκηνικών) καλύπτει ο Δήμος Κύθνου με ετήσια επιχορήγηση αλλά κι εμείς προσωπικά. Έχουμε έναν κουμπαρά και καταθέτουμε όλα τα μέλη της ομάδας, ώστε να καλύπτουμε ανάγκες αγοράς αξεσουάρ, κατασκευής ή ενοικίασης κοστουμιών κλπ. Ο Δήμος επίσης αναλαμβάνει την ηχητική και φωτιστική κάλυψη, αφού οι παραστάσεις μας είναι πλέον ενταγμένες στις καλοκαιρινές δημοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

*Ο Γιώργης Βενετούλιας εκτός από τη σκηνοθεσία και την επιλογή των έργων, ασχολείται, κυρίως, με τη συλλογή λαογραφικού και ιστοριοδιφικού υλικού της Κύθνου. Αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησής του είναι η συγγραφή κι έκδοση 8 βιβλίων μέχρι σήμερα.