του Μάρκου Ψυχάρη //

Οι επαγγελματίες του συμπεράσματος θα ψάξουν τα γνωστά λημέρια ανομίας να βρουν ηθικούς αυτουργούς. Μόνο που όταν σκάει βόμβα στο Κολωνάκι χωρίς να έχει υπάρξει προειδοποιητικό σινιάλο το πράγμα αλλάζει διαστάσεις. Ξεπερνά το ντεντεκτιβικό στιλ της ασπόνδυλης δημοσιογραφίας.

Μια βόμβα έσκασε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 27 Δεκέμβρη, στον περιβάλλοντα χώρο του Αγ. Διονυσίου στο Κολωνάκι. Ο νεωκόρος του ναού και ένας αστυνομικός είναι τραυματίες.

Το χτύπημα έχει παραπάνω από έναν συμβολισμούς. Είναι κάτω από τη μέση όχι μόνο γιατί δεν υπήρξε προειδοποίηση αλλά γιατί έγινε σε μια περίοδο που το θρησκευτικό συναίσθημα ή, αν θέλετε, ο διάλογος φορτίζει τους πάντες.

•Οι βομβιστές του Κολωνακίου έστειλαν μήνυμα. Ξανασκέψου αν θα κυκλοφορήσεις δημόσια. Και αυτό πολύ – πολύ κοντά στην πρωτοχρονιά. Τη βραδιά που πολλοί συρρέουν σε δημόσιους χώρους για να “γιορτάσουν” όπου και αν πιστεύουν, ό,τι και αν πιστεύουν.

Δεν είναι οι υλικές ζημιές. Ο Άγιος Διονύσιος είναι αρκετά πλούσιος για να επανέλθει στη “χτεσινή” του κατάσταση. Δεν είναι επίσης το Κολωνάκι. Είναι το μήνυμα πως δεν μπορείς να κυκλοφορείς με ασφάλεια όπου θες, όποτε θες, με τον τρόπο που θες.

Σαν άλλο κράτος, η τρομοκρατία θέλει να ορίσει τα όρια της ελευθερίας που μπορείς να αναπτύξεις.

Ξεφτίλα.