κείμενο Νίκος Λιάσκας //

Διάβαζα τις προάλλες ένα σχόλιο ότι η επανάσταση στη μουσική ξεκίνησε από κάτι «σκαθάρια» στο Λίβερπουλ, κάποιοι άλλοι λένε από κάτι τύπους που κυλούσαν πέτρες στο Λονδίνο και κάποιοι άλλοι λένε για αυτούς τους τύπους από το Ντίσελντορφ που με τέσσερα μπιχλιμπιδάκια σε καθηλώνουν και σε οδηγούν όπου αυτοί θέλουν… για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Έτσι ακριβώς έγινε και το περασμένο Σάββατο στο κλειστό του Φαλήρου όταν ο Ralf Hutter (ο μόνος που παραμένει από τα ηγετικά στελέχη και την παλιά φουρνιά των Kraftwerk) και η παρέα του για δύο ώρες μάς έβαλε τα γυαλιά αφού το λάιβ ήταν 3D και μας οδήγησε σε μια ξεχωριστή, αξέχαστη, μοναδική, οπτικοακουστική τελετή.

Δε νομίζω να έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα σε ό,τι άφορα την τρισδιάστατη προβολή κατά την διάρκεια ενός λάιβ.

Οι Kraftwerk ήταν και παραμένουν ένα επιβλητικό σχήμα που χειρίζεται το κοινό με τον τρόπο του υποδεικνύοντας πότε θα χορέψει και πότε θα κοιτάζει!

Ένα σετ που περιελάμβανε υλικό από την εποχή του Autobahn του 1974 και μετά, με σχεδόν όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους σε λίγο πειραγμένες και διαφορετικές εκτελέσεις σε σχέση με τις πρωτότυπες, μας οδήγησε από τη μινιμαλιστική τελειότητα του Spacelab, του The man machine και του Radioactivity στους πιο χορευτικούς ρυθμούς του Techno pop…

Δεν παρέλειψαν δε κομμάτια-ύμνους όπως το The Model, Trans Europe Express και The Robots.

Κομμάτια με ιστορία 45 ετών ακούγονταν σαν να βγήκαν σήμερα για να μην πω σαν να βγήκαν 10 χρονιά μετά από σήμερα. Άλλωστε οι Kraftwerk ήταν, είναι και θα είναι μπροστά από την εποχή τους. Όσο για την ταυτόχρονη τρισδιάστατη προβολή μεσώ υπερσύγχρονων τεχνικών μέσων δεν υπάρχουν λόγια… Από τη μια ένιωθες να τρέχεις με ένα αυτοκίνητο σε autobahn, την άλλη στιγμή βρισκόσουν σε ένα διαστημόπλοιο, αμέσως την επομένη κυματομορφές ήχων περνούσαν πάνω από το κεφάλι σου, νότες και αριθμοί και ρομπότ σε περικύκλωναν και όλα αυτά άριστα δεμένα με τη μουσική…

Η στιγμή δε που ιπτάμενοι δίσκοι κυκλοφορούσαν πάνω από τον Παρθενώνα ήταν συγκλονιστική και δείχνει ότι οι τέσσερις αυτοί μουσικοί είναι όντως από άλλον πλανήτη… (ίσως να ακούγομαι υπερβολικός άλλα έτσι βίωσα τη στιγμή και ίσως και πολλοί άλλοι από το κοινό)

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες και σελίδες για αυτή τη μοναδική εμπειρία που αποτελεί ένα από τα συγκλονιστικότερα λάιβ που είχα την τύχη να παρακολουθήσω μέσα στα 35 χρονιά που πηγαίνω σε συναυλίες.

Και επειδή η μουσική δεν τελειώνει ποτέ δεν υπήρχε καταλληλότερος τρόπος να τελειώσει ένα τέτοιο λάιβ πάρα μόνο με το κομμάτι music non stop και το κοινό να χειροκροτεί τον Ralf Hutter που ως το μοναδικό αυθεντικό μέλος υποκλίθηκε τελευταίος!!!

Το μόνο ψεγάδι κατά τη γνώμη μου είναι ότι θα προτιμούσα ο ήχος να ήταν λίγο πιο δυνατά… Κατά τα άλλα νιώθω ευτυχισμένος που είχα την τύχη να ζήσω αυτή τη μοναδική εμπειρία η οποία ήταν και sold out ….

Τα κομμάτια που ακούστηκαν στην Αθήνα
https://www.setlist.fm/setlist/kraftwerk/2018/tae-kwon-do-stadium-piraeus-greece-befb576.html

βίντεο..