του Μάρκου Ψυχάρη //

Ότο Ρεχάγκελ της Αθήνας. Σαρλ Ντε Γκωλ του μικρού δακτυλίου. Ιούλιος Καίσαρας της Πλατείας Βάθης. Οδυσσέας του Κολωνακίου. Έχουμε νέα από τον Κώστα Μπακογιάννη. Ναι, τον υποψήφιο που άγεται, σε σοκάκια και λεωφόρους της πόλης, ως εκλεγμένος δήμαρχος Αθήνας. Το έχουμε πει και στο παρελθόν, το λέμε και τώρα, θα το λέμε για πάντα, τα δελτία τύπου που αποστέλλει το γραφείο τύπου του είναι διαμάντια. Δεν τα βλέπεις ως απλές ανακοινώσεις Πήγε, είπε “θα”, φωτογραφήθηκε με ψηφοφόρους, έφυγε. Μέσα τους συμβιώνει η μυθοπλασία στυλ Θείας Λένας με τη “μεταβολισμένη” χαρμολύπη προτάσεων εμπνευσμένες από το νεοελληνικό πάνθεον συγγραφέων τύπου Λένας Μαντά.

Τα λόγια είναι περιττά. Ας μιλήσει το δελτίο τύπου αμάσητο. Σαν πρόγραμμα – πρόλογος ταινίας – από σινεμά είναι:

//Με μια ομάδα, που έχει πολύ ταλέντο αλλά της λείπει ο προπονητής, παρομοίασαν την Αθήνα οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α) κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

“Εσύ μπορείς να γίνεις ο προπονητής”, είπαν στον Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος τους απάντησε ότι “προπονητής χωρίς ομάδα είναι …τίποτα” και τόνισε:  “Όλοι μαζί χρειάζεται να φέρουμε τα κάτω – πάνω. Με ευθύνη του Δήμου αλλά και των πολιτών. Κοινός μας τόπος να τα αλλάξουμε όλα».

Οι εκπρόσωποι της ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α – έμποροι, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες – συμφώνησαν με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων ότι για τα περισσότερα θέματα που τους απασχολούν όπως η καθαριότητα, τα ναρκωτικά και ο πολιτισμός ευθύνη έχουν και οι πολίτες.

Συζήτησαν επίσης εκτενώς για τον τουρισμό με κοινή θέση την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου, συνολικού σχεδιασμού αλλά και την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ επιχειρήσεων και Δήμου με το βλέμμα όχι στο 2019 αλλά στο 2025.

«Η Αθήνα παρότι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό έχει ανάγκη από περισσότερες υποδομές για να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες», επισήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Ομονοίας στην οποία επικεντρώθηκε η κουβέντα δεδομένου ότι παρότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας εκπέμπει εικόνα απαξίωσης.//

Όσο χαμηλά και αν πέσουμε. Όσο γονατισμένοι και αν είμαστε. Ένα καλύτερο προεκλογικό κείμενο θα το περιμέναμε από υποψήφιο Δήμαρχο. Είναι ζήτημα αισθητικής.