γράφει ο Μιχάλης Καφαντάρης //

Η παράσταση Lemon στο θέατρο Radar είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία αν όχι δοκιμασία. Όχι για το κοινό, αλλά για τους δύο ηθοποιούς, τους Μελαχρινό Βελέντζα και Γιώργο Δρίβα, που καλούνται κάθε Δευτέρα και Τρίτη να τη βγάλουν σε πέρας. Είναι το πρώτο πράγμα που ένιωσα σαν θεατής – με αυτή την ιδιότητα γράφω και μόνο – ή ας πούμε σαν κινηματογραφιστής που απολαμβάνει το θέατρο χωρίς να επιθυμεί να εμπλακεί επαγγελματικά μ’ αυτό.

Η σκηνοθέτιδα Γεωργια Τσαγκαράκη έχει στήσει μια παράσταση που «απαιτεί» κάθε φορά, σαν να πρόκειται για ζωντανό οργανισμό, οι συντελεστές της να καταβάλλουν το μέγιστο δυνατό των εκφραστικών αλλά και φυσικών δυνάμεων τους για να την κρατήσουν σε επαφή με το κοινό. Πρέπει να χορέψουν, να κινούνται συνεχώς σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της σκηνής, να τραγουδήσουν, να παίξουν πιάνο ζωντανά – και όχι πλέιμπακ – και άλλα πολλά ακόμα, ενώ ταυτόχρονα οφείλουν να διηγηθούν και να κάνουν κατανοητή μια ιστορία που δεν κρατάει πάντα τη γραμμική εξέλιξη «αρχή-μέση- τέλος».

Για να μην παρεξηγηθώ. Η παράσταση αν και διαθέτει στο αφηγηματικό της οπλοστάσιο αρκετές νόρμες του μοντέρνου θεάτρου – που την ανάλυσή τους θα αφήσω στους ειδικούς – δεν φωνάζει «πρωτοπορία» και «αποδόμηση» με τον τρόπο που φωνάζουν αρκετές από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια με σκοπό να καταχραστούν τον απεριόριστο χώρο που προσφέρουν αυτές οι δύο έννοιες εις βάρος του νοήματος της αφήγησης. Η ομάδα Εxperimento, με την κατεύθυνση πάντα της Γεωργιάς Τσαγκαράκη, έχει αντίθετα φτιάξει ένα παζλ βασισμένο στον ποιητικό μονόλογο «Χιλιαεννιακόσια» του Alessandro Baricco που μεταφέρθηκε το 1998 στον κινηματογράφο από τον Τορνατόρε. Με άλλα λόγια, μιλάμε για εικόνες και βινιέτες από τη ζωή πάνω σε ένα προπολεμικό κρουαζιερόπλοιο που οι δύο ηθοποιοί πρέπει να τοποθετήσουν σωστά στη μια ώρα και κάτι που κρατάει η παράσταση ώστε να σχηματίσουν ολοκληρωμένα το πορτραίτο, τον παράξενο ψυχισμό του κεντρικού ήρωα – που ακόμα και το πλήρες όνομά του μοιάζει με τυχαίο παζλ – αλλά και το μήνυμα που κάθε είδος μυθοπλασίας οφείλει να κοινωνεί σε εμάς τους θεατές για να το πάρουμε μετά μαζί μας, εκτός αίθουσας.

Θα ήταν παράλειψη από την πλευρά μου ως θεατής να μην αναφέρω τη μελέτη που έχει γίνει σκηνογραφικά, ώστε να κρατιούνται ικανοποιητικά οι ισορροπίες μεταξύ κλασικού και μοντέρνου και να εξυπηρετούν πρακτικά και το ύφος αλλά και τις ανάγκες του έργου. Κεντρικός πρωταγωνιστής φυσικά το μεγάλο «πιάνο» στο κέντρο της σκηνής, που πάνω του και γύρω του, ακόμα και μέσα του, συμβαίνουν πολλά κατά τη διάρκεια. Έχει γίνει τόσο καλή δουλειά, ώστε στο τέλος της παράστασης πλησίασα για να διαπιστώσω αν πρόκειται ή όχι για πραγματικό μουσικό όργανο…

•Το Lemon, η πρώτη παραγωγή της ομάδας Experimento, ξεκίνησε το ταξίδι του το καλοκαίρι του 2018 όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε σε πρωτότυπους προορισμούς όπως: πάνω στο ferry- boat παντόφλα στο λιμάνι της Αντιπάρου, εν πλω στη Σαντορίνη υπό φυσικό φως και με θέα το ηφαίστειο (Santorini Arts Factory 2018) και σ’ ένα καρνάγιο γεμάτο ψαρόβαρκες στην περιοχή του Λαυρίου.

Το πλήρωμα

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Λευτέρης Δούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες – Trailer: Χάρης Γερμανίδης
Κατασκευή σκηνικού: Θωμάς Μαριάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας

Πότε: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Έναρξη: Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Πού: Θέατρο Radar, Πλ. Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93
(απέναντι από τη στάση ΜΕΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – κόκκινη γραμμή / άνετο parking)

*To θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ

Eισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6949424283 & 6977773875
Τηλέφωνο Θεάτρου Radar: 2109769294

*H παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά από 12 ετών και άνω.

**Ομαδικές κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους: 6977773875

Ακολουθήστε το ταξίδι αυτής της ιστορίας:

Lemon Facebook Page: https://www.facebook.com/experimento.gr/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/2208604836025962/

Προβολή βίντεο YouTube Lemon στο Θέατρο Radar – Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15