Από την Αλεξάνδρα Βεκιάρη //
 Υπάρχει ένα σημείο στον χάρτη όπου δεν πρόκειται να σας λείψει ποτέ το νερό, ο αέρας είναι πάντα μυρωμένος σαν ανοιξιάτικη πασχαλιά στο χωριό και η θερμοκρασία σταθερή και γλυκιά όλο τον χρόνο. Κρατήστε συντεταγμένες: βόρειος Ατλαντικός, 600 χιλιόμετρα δυτικά της Καζαμπλάνκα. Δηλαδή, νήσος Μαδέρα.
Μα καλά που είναι η Μαδέρα.

Μα καλά που είναι η Μαδέρα;

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΗ ΣΟΣ ΜΑΔΕΡΑ στα αστικά γεύματα της δεκαετίας του 1970, στοιχηματίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που, ακόμα και σήμερα, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η Μαδέρα, πέρα από σάλτσα, είναι πρώτα κρασί, που είναι και το βασικό συστατικό της. Αλλά πάνω απ΄ όλα νησί. Τυχαία ανακάλυψη του Πορτογάλου θαλασσοπόρου Ζουάο Γκονζάλεθ Ζάρκο το 1418, όταν εξερευνώντας με τα πλοία του τις βορειοδυτικές ακτές της Αφρικής παρασύρθηκε στις ακτές του από σφοδρή καταιγίδα. Θα το έχετε καταλάβει: βρισκόμαστε επί πορτογαλικού εδάφους.

Εκ πρώτης όψεως, η Μαδέρα προκαλεί δέος! Ένα ηφαιστειογενές νησί με μαύρους και κόκκινους απειλητικούς βράχους, από τους ψηλότερους στον κόσμο. Κορυφή ενός τεράστιου βουνού, το οποίο πατώντας κάτω στην άβυσσο του ωκεανού υψώνεται απότομα 6,5 χιλιόμετρα, τα 2 από τα οποία πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνήθως σκεπασμένο με πυκνά σύννεφα. Ιδίως στη βόρεια πλευρά του, όπου οι άνεμοι, φορτωμένοι με υγρασία από την εξάτμιση του ωκεανού, συναντούν τις πανύψηλες πλαγιές.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, πάντως, αυτό ακριβώς το μυστηριακό προφίλ της Μαδέρα, όπως και όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του νησιού, που μπορεί αρχικά να φρενάρουν τον επισκέπτη, αποτελούν ταυτόχρονα και τη σπάνια γοητεία του.

%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%af-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8cΜην τη φοβηθείτε, ωστόσο, τη Μαδέρα. Και κυρίως μην αφήσετε να σας αποθαρρύνει το γεγονός ότι το αεροπλάνο σας, μετά από έναν απότομο ελιγμό, θα προσγειωθεί… στον Ατλαντικό. Απλώς, ο πρόσφατα επιμηκυνθείς διάδρομος στηρίζεται σε κολώνες που βυθίζονται στη θάλασσα! Αλλά όλα είναι υπό έλεγχο. Ο διάδρομος, το σύγχρονο οδικό δίκτυο, καινούρια ξενοδοχεία, μια σειρά έργων υποδομής και ένα ιστορικό γεγονός, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πορτογαλία για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι είναι ενδεικτικά του τουριστικού boom που ετοιμάζεται στη Μαδέρα. Με την ευχή όλων να μην έχει την τύχη των Κανάριων νησιών.

Ούτε τη φήμη της Μαδέρα να αφήσετε να σας προκαταλάβει. Αυτή τη φήμη που τη θέλει θέρετρο για φιλάσθενους γαλαζοαίματους από εποχής πριγκίπισσας Σίσσυ και Βρετανούς ή Γερμανούς συνταξιούχους, χάρη στο ήπιο υποτροπικό κλίμα της -σταθερή θερμοκρασία 16-27°C όλο τον χρόνο. Φυσικά και οι προαναφερθέντες την προτιμούν. Όπως, βεβαίως, και οι ίδιοι οι Πορτογάλοι. Αλλά και τα κρουαζιερόπλοια από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Όλοι όσοι, δηλαδή, στηρίζουν τον τουρισμό της, που είναι και η βασική πηγή εισοδήματος των 250.000 κατοίκων του νησιού.

Μόνο που εκτός από τσάι και συμπάθεια, στο ιστορικό ροζ ξενοδοχείο Reids Palace, η Μαδέρα έχει να προσφέρει και πολλή δράση. Από ελκηθροδρομίες πόλης και ιπτάμενες βόλτες με τελεφερίκ, μέχρι sui generis πεζοπορικούς περιπάτους και σερφ σε όλων των ειδών τα κύματα. Αλλά και οργανωμένο ψάρεμα τόνου (γνωστό ως big game fishing) ή σπότινγκ δελφινιών και φαλαινών, αφού μόλις πέντε λεπτά από τις ακτές της Μαδέρα είναι γνώριμό τους πέρασμα.

y%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b8%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-funchal_Η αιώνια άνοιξη ενός πλωτού κήπου

Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς, αμέσως μόλις φτάνει στη Μαδέρα, είναι ότι το βλέμμα του θα αναπαυθεί σε 828 τετραγωνικά χιλιόμετρα συναρπαστικής θέας –εκτός αν υποφέρει από vertigo, οπότε ενδεχομένως να ζοριστεί λίγο. Επίσης, θα ξεπεράσει με μιας όλα τα αναπνευστικά του προβλήματα, ίσως και τα αρθριτικά του, χάρη στο υπέροχο κλίμα της που θυμίζει τον παλιό, καλό ανοιξιάτικο καιρό στα μέρη μας. Προσοχή μόνο στα λεγόμενα μικροκλίματα. Δηλαδή, τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά περιοχές, οι οποίες οφείλονται στην εναλλασσόμενη μορφολογία του εδάφους.

Δαντελωτές ακτογραμμές, γραφικά ψαροχώρια, καταπράσινες κοιλάδες και απότομοι γκρεμοί, βοτανικοί κήποι με σπάνια ενδημικά φυτά, το μοναδικό στην Ευρώπη και προστατευόμενο από την UNESCO δάσος laurisilva (ένα δάσος από ρείκια, πικροδάφνες, κέδρους και απολλώνιες δάφνες), ηφαιστειογενή σπήλαια και τόσα μα τόσα πολλά λουλούδια από αυτά με τα περίεργα ονόματα (ανθούρια, αγάπανθοι, παραδείσια πουλιά, προτέες, ορχιδέες…) συνθέτουν ένα συγκλονιστικό τοπίο, γνωστό ως «ο πλωτός κήπος του Ατλαντικού» που σίγουρα μια φορά δεν είναι αρκετή για να απολαύσεις.

Λέγεται, μάλιστα, πως η βλάστηση στο νησί ήταν τόσο πυκνή, όταν οι πρώτοι Πορτογάλοι εποίκισαν το νησί, που χρειάστηκε να βάλουν φωτιές προκειμένου να εξασφαλίσουν χώρο για κατοικίες και καλλιέργειες. Πρώτα ζαχαροκάλαμο που έφεραν από τη γειτονική Αφρική. Και αργότερα αμπέλια με ποικιλίες που έφεραν από την Κρήτη και την Κύπρο. Για να καταλήξουν να φτιάξουν το περίφημο κρασί που είτε πίνεται στο ποτήρι είτε φλαμπάρει στο πιάτο είναι το προϊόν που χαρακτηρίζει το νησί μέχρι και σήμερα.

anoigma-k-lezanta-funchal-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7
 ΜΕΜΟ
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Δεν υπάρχει απευθείας πτήση για Μαδέρα. Στα Aeroportos De Madeira (ένα στην πρωτεύουσα της Μαδέρα Funchal κι άλλο ένα στο νησί Porto Santo) θα πάτε με δύο stop over. Μέσω Μιλάνου και Λισαβώνας ή μέσω Ρώμης και Λισαβώνας με τις αερογραμμές ΤΑP PORTUGAL (www.flytap.com). Το ταξίδι μαζί με τις στάσεις διαρκεί περίπου 8 ώρες.
 
 
ΦΑΓΗΤΟ
Πάρα πολλά ψαρικά. Τονοειδή και ένα βαθύψαρο που το λένε espada και που βρίσκεται μόνο στα νερά της Μαδέρα και της Ιαπωνίας. Είναι μαύρο και μοχθηρό, αλλά, αν ξεπεράσετε το σοκ της γνωριμίας σας, εξόχως νόστιμο. Θα πρέπει, ωστόσο, να κάνετε μία εξαίρεση για να φάτε κρέας στη σούβλα. Όχι όμως την οριζόντια που ξέρουμε εμείς, αλλά μία κάθετη που έρχεται με αυτή την κλίση στο τραπέζι σας, για να δοκιμάσει τις δεξιότητές σας.