Οι Magnanimus Trio παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ “No Time” στην Αθήνα – Παρασκευή 17 Νοεμβρίου & Σάββατο 18 Νοεμβρίου –  στο Underflow. Ας πούμε πως ακούς τζαζ. Και πως δεν κουνάς ρούπι από εκείνη. Μπορείς να κάνεις αυτό που έκανες πάντα. Να βλέπεις τη ζωή να περνά μπροστά από το στερεοφωνικό σου ή ν’ ακούς μουσική κλειδωμένος μπροστά από έναν υπολογιστή φορώντας ακουστικά. Το πράγμα αλλάζει αν θέλεις να βγεις έξω από το σπίτι και ν’ ακούσεις τη μουσική που αγαπάς live. Η Ελλάδα από λεφτά στέρεψε, όμως δεν στέρεψε ποτέ από τζαζίστες. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπάρχουν ανάμεσά μας.

Οι Magnanimus Trio δημιουργήθηκαν το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Τους λες και παρόν της ελληνικής τζαζ σκηνής. Στο πρώτο τους δίσκο “A Cue” (2010) τα μέλη του τρίο, Χρήστος Μπάρμπας (πιάνο και νέυ), Δημήτρης Τασούδης (τύμπανα και πιάνο) και Παύλος Σπυρόπουλος (κοντραμπάσο) δίνουν ένα “στοιχείο” της ταυτότητάς τους, ηχογραφώντας μια ώρα αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, ισορροπώντας ανάμεσα στον σύγχρονο μινιμαλιστικό ήχο και σε μελωδικά ηχοτοπία που δημιουργούν με προσήλωση. Στον επόμενο τους δίσκο “Still Time” (2012) παρουσιάζουν ένα συνδυασμό πρωτότυπων συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών και παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ακροάσεις, εισάγοντας στοιχεία τροπικής jazz, συνθέσεις-μινιατούρες και μπαλάντες για φωνές και καβάλ (ξύλινο φλάουτο).

Ο τελευταίος τους δίσκος, “Νo Time” (2016/AN Music) είναι ακόμη ένα βήμα παραπέρα στη σκιαγράφηση του οράματός τους για τη μουσική:  δεκατρείς πρωτότυπες συνθέσεις όπου μπορεί κανείς να ακούσει ακρίβεια και διαύγεια σε κάθε νότα, χωρίς φλυαρίες, να διακρίνει το στοιχείο της ελευθερίας που προέρχεται από διαφορετικούς κόσμους αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και επίσης δύο τραγούδια: ένα με στίχους δανεισμένους από τον W. Shakespeare και ένα με πρωτότυπους στίχους. Το αποτέλεσμα συνδέει την τροπικότητα της νότιας Ευρώπης με τη μουσική της πιο κεντρικής Ευρωπαϊκής σκηνής.

Στο “No Time” οι Magnanimus Trio επιλέγουν προσεκτικά τους ήχους τους και αναμειγνύουν φαινομενικά διαφορετικά στοιχεία από τον μινιμαλισμό, τη σύγχρονη κλασική μουσική & jazz και μουσική των σούφι. Θυμίζουν κάποιες στιγμές τις ονειρικές αφηγήσεις των Sigur Rόs, E.S.T., Robert Wyatt, και άλλες στιγμές αγγίζουν την καθαρότητα των Arvo Pärt, Stephan Micus ή Steve Reich και τελικά αποκρυσταλλώνουν τον ήχο ενός εφευρετικού τρίο, που αντιστέκεται στην εύκολη κατηγοριοποίηση και με βάση του τη νότια Ευρώπη παραπέμπει σε έναν παγκόσμιο ήχο.

Οι ξεχωριστές συνεργασίες των μουσικών του τρίο περιλαμβάνουν κάποιους από τους καλύτερους μουσικούς της world & jazz μουσικής σκηνής: John Taylor, Erkan Oğur, Derya Turkan, Murat Aydemir, Ζohar Fresco Quartet, Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Zezo Olimpio, Efrén López ανάμεσα σε άλλους.

info

Underflow Record Store & Art Gallery
Καλλιρόης 39, Αθήνα
Τηλ: 211 4039926

Ώρα έναρξης: 21:30
Διάρκεια συναυλίας: 90’

Προεπισκόπηση όλων των κομματιών του αλμπουμ