Η Μαριάννα Στραπατσάκη* είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν το βίντεο στις εικαστικές τέχνες. Την ρωτήσαμε:

-Η αποστολή της τέχνης όταν οι αριθμοί μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη αξία από τους ανθρώπους ποια πρέπει ή μπορεί να είναι;

-Αλίμονο αν η Τέχνη και οι Αριθμοί είχαν ή έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους!

Οι αριθμοί έρχονται και παρέρχονται, η τέχνη όμως είναι πάντα εκεί για να μας δροσίζει, να μας καλλιεργεί, να μας ομορφαίνει τη ζωή και να μας θυμίζει ότι οι άνθρωποι δεν υφίστανται από την ύλη – σώμα τους αλλά από την άυλη ψυχή τους που δεν καταλαβαίνει από αριθμούς. Το σώμα τους είναι απλά ο καταλύτης για την ημερήσια ύπαρξή τους.

Αυτή είναι η αποστολή της, να μας θυμίζει καθημερινά αυτή τη διαφορά.

str*Η Μαριάννα Στραπατσάκη είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες στην Ελλάδα που αξιοποίησε το βίντεο για την παραγωγή εικόνων με εικαστικούς προβληματισμούς, τομέας που την απασχολεί από τη δεκαετία του 1980, όταν με αφετηρία τη ζωγραφική άρχισε να πειραματίζεται με ανακλαστικές επιφάνειες. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, με υποτροφία του Α.Τ.Ι. Το 1969, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών για πέντε χρόνια, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι.

Έχει πραγματοποιήσει 36 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 58 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Εχει διατελέσει επί τριάντα χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια του περιοδικού “Αρχαιολογία και Τέχνες”, ενώ έχει διακριθεί με βραβεία και έχει συμμετάσχει επανειλημμένα ως μέλος κριτικών εικαστικών επιτροπών. Το 2004 διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο οποίο δίδαξε έως το 2014 ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος. Έχει πάρει μέρος σε Επιστημονικά Συνέδρια και σε Σεμινάρια Τέχνης. Το έργο της παρουσιάζεται από Ιστορικούς και Κριτικούς Τέχνης στις πλέον έγκυρες εγκυκλοπαίδειες έργων καλλιτεχνών, και σε 150 δημοσιεύσεις του τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.