Του Μάρκου Ψυχάρη //

Το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει. Νέα σχήματα επίδοξων καναλαρχών δημιουργούνται. Πολλοί που νομίζαμε ως σταθερές δυνάμεις πληροφόρησης αποσύρονται από το παιχνίδι. Το Mega (channel) δεν προκρίθηκε στους επτά επικρατέστερους μνηστήρες για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδεις εκπομπής σήματος πανελλήνιας εμβέλειας. Και μήνες τώρα ζει την παρακμή του, αφήνοντας εργαζόμενους απλήρωτους. Το Mega, κάποτε αποκαλούμενο και ως κανάλι των εκδοτών, υπήρξε ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα. Εξέπεμψε σήμα στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Στη διάρκεια των 27 χρόνων της ιστορίας του γελάσαμε, διαφωνήσαμε, αδιαφορήσαμε με την αφεντιά του. Αρχικά τουλάχιστον, το Mega ειδησεογραφικά ήταν πιο ψύχραιμο από τον Αντέννα. Τον μεγάλο ανταγωνιστή του στην ιδιωτική τηλεόραση. Και υπήρξαν φορές που θέλησε να παρουσιαστεί ως μοναδικός, ανυπόφορα θεσμικός παίκτης της πληροφόρησης. Θυμάστε τη συμμετοχή τού τότε υπουργού εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου τη βραδιά της κρίσης των Ιμίων σε εκπομπή του; Όπως και αν έχει χωρίς Mega δεν θα είχαμε δει τους «Απαράδεκτους». Δεν θα είχαμε άποψη για το ύφος δημοσιογραφίας τού, ομολογουμένως, ειδικά στην αρχή του καναλιού, αργού στην άρθρωση, Νίκου Χατζηνικολάου. Δεν θα είχαμε εξοργιστεί με την τεχνητή προσθήκη ήχου στο βίντεο του ρεπορτάζ από την βραδιά δολοφονίας του Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Υπήρξαν Σάββατα, της δεκαετίας του ’90, που δεν βγαίναμε έξω αλλά μέναμε σπίτι για να δούμε τους «10 Μικρούς Μήτσους» του Λαζόπουλου.

Λίγο πριν το Mega τελειώσει θυμόμαστε στιγμές του που για έναν ή για πολλούς λόγους θα το θυμόμαστε.

1.Οι Απαράδεκτοι.

Οι Απαράδεκτοι, δηλαδή οι Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Μπέζος κι ο Βλάσης Μπονάτσος μαζί με τους Ρένια Λουιζίδου και Βασίλη Χαλακατεβάκη, προβλήθηκε τις τηλεοπτικές σεζόν 1990- 1991, 1991-1992, 1992 – 1993. Ήταν μία από τις καλύτερες κωμικές σειρές, που έδειξε ποτέ η ιδιωτική τηλεόραση. Το σενάριο της Δήμητρας Παπαδοπούλου έδινε χώρο στους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάσουν. Και συχνά οι θεατές είχαμε την αίσθηση πως βλέπαμε τελική πρόβα παράστασης ηθοποιών, όχι την ψυχρή τελειότητα του χιλιοδουλεμένου από τον ηθοποιό ρολο.

https://www.youtube.com/watch?v=WagtWCyhHDM

 

2.Νίκος Χατζηνικολάου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (εδώ τον βλέπουμε τον Απρίλη του 1992) ο Νίκος Χατζηνικολάου ήταν ο βασικός παρουσιαστής ειδήσεων του Mega. Έμοιαζε περισσότερο με νερντ φοιτητή ιδιωτικού πανεπιστημίου παρά με δημοσιογράφο που μόλις είχε γυρίσει από το πεζοδρόμιο ψαρεύοντας αποκλειστική είδηση. Εδώ τον βλέπουμε να προλογίζει δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

 

3.Σπέσιαλ ηχητικό εφέ – Δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Δεν ήταν και η καλύτερη δημοσιογραφική στιγμή του Mega. Στο ερασιτεχνικό βίντεο που πρόβαλε από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου – Δεκέμβρης 2008 – το κανάλι έκανε μια τεχνική πρόσθεση. Έβαλε ήχο πυροβολισμού στο βίντεο, για να δείξει περισσότερο αληθινό. Mega Φάουλ το λες.

 

4.Δημήτρης Πουλικάκος Vs πολιτικής σοβαροφάνειας.

Και ο Γιάννης Πρετεντέρης δίνει τον λόγο στον Δημήτρη Πουλικάκο. Είναι η εποχή που το πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα δηλώνει έκπληκτο από την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Ο «Μήτσος» του Ελληνικού Ροκ απλά λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

https://www.youtube.com/watch?v=TQGtg32qQtA

 

5. Δύο Ξένοι.

Η ρομαντική κομεντί των Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου έσπασε ταμεία την περίοδο 1997 – 1999. Πέρα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που είχε το ζευγάρι Νίκος Σεργιανόπουλος – Εβελίνα Παπούλια, λέμε πως η Ντίνα Κώνστα ως θρασύτατη μαμά–μπίζνες γούμαν ήταν υπέροχη.

 

6. Ξαφνικά το περασμένο καλοκαίρι. Κλέων Γρηγοριάδης

Παραμονές δημοψηφίσματος καλοκαίρι 2015. Η Μαρία Σαράφογλου δίνει τον λόγο στον ηθοποιό Κλέωνα Γρηγοριάδη. Ζητά την άποψη του για το δημοψήφισμα υπενθυμίζοντάς του πως έχει παίξει σε πολλές σειρές του Mega. Την ίδια περίοδο το κανάλι έχει παρεκκλίνει, έστω και ελαφρώς, από αυτό που θα ονομάζαμε δημοσιογραφική δεοντολογία και ποζάρει ως αρχηγείο της άποψης τού «Ναι» που ζητά η Ευρώπη (σε αντίθεση με το όχι που λέει η Κυβέρνηση Σύριζα). Ο ηθοποιός λέει την άποψή του. Σωστή-λάθος την λέει. Στο στούντιο επικρατεί πανικός.

 

7. Οι παλιότεροι το θυμάστε; Είναι το πρώτο σήμα του Mega.

https://www.youtube.com/watch?v=9CLt3eWaB5w